Ksenony czy zwykłe ?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Krzych
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53

Ksenony czy zwykłe ?

Post autor: Krzych »

Witam, wiem że wątek już był ale pomóżcie rozwiać moje wątpliwości bo problem nie do końca wyjaśniony...
Więc, włączam światła (ksenony) widać krótkie mignięcie (0,5s) prawy dobrze się zaświeca, lewy nie. Po kilku próbach lewy również się zaświeca. Kupiłem nowe żarniki i problem ten sam. Czy komuś po wymianie przetwornicy pomogło ? Tak się zastanawiam czy nie kupić zwykłych lamp z bodajże H7 i poprostu wymienić. Pytanie mam tylko takie czy będą pasować ? Obecnie nie mam czasu na zabawe ze światłami a auto potrzebne na codzień.
Andrzej1pl
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini COOPER R50

Re: Ksenony czy zwykłe ?

Post autor: Andrzej1pl »

Kup nowe żarniki oryginał tj. OSRAM też chciałem zaoszczędzić i kupiłem zamienniki (made in china) i miałem te same objawy przeszedłem na OSRAM-y i kłopotu brak niestety DROGIE nie chcą współpracować z pojazdem te zamienniki
Krzych
Nowy
Nowy

Zapomniałem napisać że po wymianie żarników stronami problem ten sam.
Cholera oryginał 229zł xD. (w sklepie)
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

Też tak miałem, że lewy mrugał i gasł. Zamiennik z allegro podziałał 3tygodnie i znowu mrugał. Kupiłem oryg Philips po ok 150pln i problem zniknął, a też już myślałem o wymianie przetwornicy...
Krzych
Nowy
Nowy

Ciekawa rzecz się stała:
Wymieniłem żarniki stronami- to samo
Wymieniłem przetwornice stronami- to samo
Wróciłem przetwornice na swoje miejsca- świąca obie :D
Wokół kostki widać dużo zaoksydowanego więc poczyszcze i może chwilę będzie ok :)
pablo77
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper R50, BMW E46

Post autor: pablo77 »

Za żarnikiem jest taka kostka która nazywa się "zapłonnikiem", to ona odpowiada za zapłon (rozbłysk) lampy wyładowczej. Miałem taki sam przypadek w E46, przetwornica albo działa albo nie tak jak żarnik.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Post autor: satyr88 »

U mnie od dawna lewy xenon delikatnie mrużył, podczas tegorocznych mrozów w końcu padł. Czytałem, że objawy mrużenia, błyskania stroboskowego są objawem zużycia zapłonnika a nie żarnika. Przełożyłem dziś żarniki stronami i już mam pewne, że to żarnik jest spalony a nie zapłonnik. Zamówiłem dziś nowe z osrama za 169zł sztuka :? oby świeciły długie lata...
ODPOWIEDZ