Parę pytań dot. audio

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Kolpi
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Parę pytań dot. audio

Post autor: Kolpi »

Hej,

przymierzam się do kupna Mini Coopera (R56). Bardzo ważną rzeczą dla mnie jest system audio w samochodzie. Przeszukałem całe forum i mam parę pytań:
1. Czy w tej generacji jest możliwość, aby w środkowej konsoli zamiast fabrycznego radia wstawić zewnętrzne Din 1 i czy dużo trzeba przerabiać? W pierwszej generacji widziałem, że jest taka możliwość i czy ewentualnie da się zrobić taki przeszczep między modelami.
2. Jak wygląda sprawa z podłączeniem zewnętrznych źródeł dźwięku i poniżej pytania, które mi się nasuneły:
- Czy wyjście aux to jest mini-jack i czy rzeczywiście dźwięk z niego jest taki mizerny?
- Czy jako źródło dźwięku pasuje tylko iphone? Jeśli tak to jak można to obejść, aby podłączyć pendrive lub tel z androidem?
- Które modele fabrycznych instalacji maja wbudowany bluetooth, tak aby odtwarzały one muzykę po z parowaniu telefonem?
3. Czy można pod fabryczną instalację łatwo podpiąć wzmacniasz zewnętrzny?

To by było chyba na tyle :P.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi.

Pozdro!
Pireus
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: mini cooper r56 1.6 120 km 2009

Re: Parę pytań dot. audio

Post autor: Pireus »

Hej.
Pytanie pierwsze - wszystko się da tylko czy naprawdę chcesz szpecić swoje mini?
Co do pytania drugiego to aux jest to wejście (gniazdo) mini jack stereo - ocena dźwięku - wszystko zależy czego oczekujesz. Ja nie narzekam ale sporo osób wypowiada się sceptycznie. Jako źródło dźwięku podepniesz wszystko z czego da się słuchać na słuchawkach :) Pendrive nie będzie bezpośrednio działał chyba że zastosujesz transmiter ale odradzam to rozwiązanie z racji wielu strat w jakości. Iphone to oddzielny temat - można go podłączyć przez aux jak również poprzez dodatkowy kabel ale w tym wypadku musisz posiadać dodatkowo wbudowane obok gniazda AUX gniazdo USB. Kabel droga sprawa a ułatwienie jest takie że masz wtedy możliwość sterowania z kierownicy wielofunkcyjnej.Bluetooth w mini służy do parowania z zestawem głośnomówiącym wiec o słuchaniu muzyki R56 zapomnij.
Jeżeli chcesz poprawić jakość audio to zacząłbym od wygłuszenia.
Awatar użytkownika
mtzecik
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Countryman S ALL4

Post autor: mtzecik »

3. Ja mam w swoim seryjny wzmacniacz zew. w bocznej scianie bagaznika. Radio z Navi i DVD.
Kolpi
Posiadane auto:

Wyciszone drzwi i odseparowany zestaw to podstawa. Chciałem rozwiać wątpliwości z czego puszczać muzykę. Poszukałem teraz na allegro emulatora udającego zmieniarkę i niestety widzę tylko do 1 pierwszej generacji takie wynalazki. No cóż jak nie da się nic więcej wyczarować, to będzie trzeba jeździć z pakietem płyt, bo z tego co wyczytałem wszystkie radia odtwarzają mp3 albo zainwestować w jakiegoś starego iphona i kabel.
Giersz
Posiadane auto: Mini Countryman R60 Cooper S All4

Post autor: Giersz »

Wydaje mi sie ze R56 i R60 maja takie samo radio. Ja mam MINI boost CD bez wyswietlacza. Chcialem miec wielki zegar na srodku.

Pireus pisal ze pendrive nie dziala bezposrednio. U mnie dziala. Radio wczytuje piosenki i gra tak jak trzeba. Mozna piosenkami z pendrive usb sterowac z kierownicy. Co do AUX to jak podlaczysz telefon to nie bedzie zmieniac piosenek z kierownicy. Da sie iphone podlaczyc poprzek kabel usb+jack i wtedy sie podibno da sterowac z kierownicy ale nie testowalem.

Zainwestuj w duzy pendrive usb
Pireus
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: mini cooper r56 1.6 120 km 2009

Post autor: Pireus »

Giersz, nie wprowadzaj innych w błąd :)
Radio w R60 a w R56 to dwa różne radia.
Poza tym w wyposażeniu mini R56 jest dostępnych kilka modeli odtwarzaczy.
Takie które mają tylko aux , AUX i USB . Z wbudowanym modułem bluetooth i bez. Wzmacniaczy też jest kila.
MarioMc
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper R53S i R56S

Post autor: MarioMc »

U mnie w R56 mam usb aux (jack) i Bluetooth.
Do gniazd usb można podłączyć bezpośrednio Pendrive i czyta łącznie ze sterowaniem z kiery.
Bluetooth tylko jako zestaw głośnomówiący :-)
Odtwarzacz płyt czyta mp3

Spoko wystarcza i jak dla mnie jakość ok
Kolpi
Posiadane auto:

Krótko i na temat. To wiem, że muszę się pytać o port usb przy zakupie. Odpowiedz, która w sumie załatwia temat. Dzięki!
Awatar użytkownika
lookee94
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 Clubman S

Post autor: lookee94 »

A ja mam pytanko odnośnie podłokietnika. U mnie w r55 jest jakiś przycisk który można wyjąć a na dnie taka plastikowa tacka. Z tego co widziałem to w niektórych egzemplarzach tam jest też mieście aux, prawda to? Da się to przerobić u mnie żeby też tam był aux?
ODPOWIEDZ