Oklejanie folią

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

MINIoonek
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: MINI ONE R56

Oklejanie folią

Post autor: MINIoonek »

Czy ktoś z forumowiczów działał na własną rękę z oklejaniem dachu i lusterek?
Jak efekty?
Czy jest to wiedza tajemna dla nielicznych czy nie mając doświadczenia na spokojnie do ogarnięcia? Gdyby to chodziło o cały samochód to nie byłoby tematu i nawet bym nie myślał o podjęciu się sprawy natomiast uznałem że płaska powierzchnia jak dach może mnie nie przerośnie.
Czy trzeba demontować uszczelki czy jest jakiś sposób żeby okleić bez zdejmowania uszczelek?
I od razu jakiej folii użyć aby była najłatwiejsza w obsłudze i wybaczyła drobne błędy?
Awatar użytkownika
ganwilk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI COOPER S R56
Kontakt:

Re: Oklejanie folią

Post autor: ganwilk »

Dobra Folia termoplatyczna a nie podróbki z allegro za 5 zł suszarka albo opalarka i dopasujesz do każdego kształtu uszczelek zdejmować nie trzeba folie ostrym nożykiem docinasz do krawędzi i tak się będzie trzymała tylko dobrą folię należy kupić.
MINIoonek

Dzięki za odpowiedź!
W czasie urlopu to zrobię i pochwalę się efektami.
Myślałem o 3m
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

Ja nie mam tego talentu, zmarnowałem ładnych parę arkuszy i zrezygnowałem... filmów na YT jest moc, ale w praktyce nie jest łatwo, trzeba mieć sprzęt i doświadczenie. Ostatecznie lusterka pomalowałem plastidipem.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
MINIoonek

Zastanawiam się czy nie kupić najpierw kilka arkuszy taniej folii w celu potrenowania i jak będę wiedział co robić nakleić coś high-endowego.
Jak myślisz?
Awatar użytkownika
ganwilk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

NIe kupuj taniej bo od razu się zrazisz. Tania folia nie jest termoplastyczna a tylko tak ma napisane jak ją podgrzejesz to niby coś się dzieje ale ułożyć kształtu się nie da. Za pierwszym razem kilka godzin może Ci to zająć ale okleić lusterko akurat w mini nie jest to jakiś dajesz trochę naddatku podgrzewasz zaciągasz pare razy kilka prób i dasz radę. Specjalistą nie jestem kilka razy coś takiego robiłem bardzo proste to nie jest ale jak się ma czas szpachelkę ( powinieneś dostać taką jak lepszą folię kupujesz ) ostry nożyk ( uważać żeby nie porysować lakieru ) to dasz radę. Jakbyś miał oklejać pół auta to bym powiedział że daj to komuś kto się zna ale jak lusterka i jakieś paski to dasz rade
MINIoonek

A jak wrażenia z użytkowania plastidipu? Może to jest myśl. Głośno myślę bo do urlopu mam jeszcze trochę czasu i zastanawiam się nad optymalnym sposobem zmiany koloru dachu, lusterek i felg na biało.
Awatar użytkownika
ganwilk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Plastidip zawsze będzie miał taką lekko chropowatą strukturę psikając w spray zostaną Ci nacieki jakieś kropki bo to jest dosyć gęste i spray pluje i jest bardzo delikatne chyba że z pistoletu to położy się w miarę ładnie
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

ganwilk pisze:Plastidip zawsze będzie miał taką lekko chropowatą strukturę psikając w spray zostaną Ci nacieki jakieś kropki bo to jest dosyć gęste i spray pluje i jest bardzo delikatne chyba że z pistoletu to położy się w miarę ładnie
Trzy razy fałsz. Nie chropowatą, tylko matową. Jak się właściwie przygotuje puszkę, to nie ma żadnych nacieków i kropek. Co do delikatności powłoki, to ja nakładałem w styczniu, auto jeździ co dziennie, nie chce mi się wyjeżdżać z garażu żeby zrobić zdjęcie ale jak ktoś ciekawy to jutro lub w tygodniu cyknę... powłoka jakby wczoraj nałożona.
Awatar użytkownika
ganwilk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Wiele razy kładłem tą powłokę nie da się idealnie przygotować puszek im większa powierzchnia tym gorzej. A do czystego matu dużo brakuje
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

ganwilk pisze:Wiele razy kładłem tą powłokę nie da się idealnie przygotować puszek im większa powierzchnia tym gorzej. A do czystego matu dużo brakuje
Nie da się parasola wiesz gdzie otworzyć. :mrgreen: Ogrzana puszka, starannie rozmieszany środek i malujesz dosłownie mgiełką... pięć, nawet siedem warstw do pełnego pokrycia. Zrobię zdjęcie za dnia, żebyś nie mówił że ciemno albo że refleks od lampy maskuje chropowatość. 8)
Richie
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini F56, Mini R60, Mini R53

Post autor: Richie »

Kolego a ile puszek musiales kupic zeby pokryc dobrze dach w mini?
bejcman
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
Kontakt:

Post autor: bejcman »

Jaką czarną folię polecicie do oklejenia kilku drobiazgów w środku i na zewnątrz?
www.bmw-diesel.pl
bejcman
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
Kontakt:

Post autor: bejcman »

Up.
Ktoś podrzuci jakiś link z alledrogo ze sprawdzona folia? Szykuje mi się trochę wolnego i chciałbym to wykorzystać.
www.bmw-diesel.pl
Awatar użytkownika
hubi_pl
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini One R50 1.6 130KM, Porsche Panamera 4S

Post autor: hubi_pl »

Dach nie powinien być problemem, ale z mojego doświadczenia oklejania bezbarwną (zabezpieczenie przodu) to lusterka są masakryczne, ponieważ masz kilka płaszczyzn.
My mamy w Miniaku oklejony dach / UK UNION, fajnie to wygląda, tak już kupiliśmy, ale pewnie za rok odświeżymy i położę białą folię. Lusterka poprzednia właścicielka nie oklejała, ale kupiła gotowe nakładki z grafiką Union. Na początku myślałem że to okleina w sumie...
ODPOWIEDZ