Witam,
Mam pytanie może dziwne ale czy możliwe jest że w Cooper S wymiana oleju jest co dwa lata albo co 30 000? Tak wynikaloby z moich kwitów ale aż mi się wierzyć nie chce. Ja rozumiem long life ale to już chyba przesada. I najważniejsze czy przy wykupionym pakiecie serwisowym będą chcieli wymienić olej wcześniej czy uparcie będą się trzymali interwałów? Jeśli to drugie to te całe pakiety to wywalenie pieniędzy bo przy tym silniku to bym raczej co 10 000 wymieniał a nie co 30 000 bo przecież się trochę cienie ten samochód. Aż jutro zadzwonię do BMW ale szczerze to się zdenerwowałem.
Pozdrawiam
Serwis olejowy - zagadka
- unclesam
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper JCW
Re: Serwis olejowy - zagadka
Wykupienie pakietu przeglądów zapewnia wymianę właśnie tak jak napisałeś Możesz sobie sam wymienić ''w połowie'' tego interwału po 15 000 nie zapisując tego faktu w książce, dla spokoju ducha i ku uciesze kolejnego właściciela tego samochodu. Oczywiście jeśli zamierzasz nim zrobić 200 000 km przebiegu to wtedy korzyści z częstszych w okresie gwarancyjnym wymian przypadną dla Ciebie
Byłem w BMW i wszystko to potwierdził mi sympatyczny Pan, twierdząc jeszcze, że takie interwały nie mają żadnego negatywnego wpływu na silnik bo przecież mają super oleje long life Także trzeba wymieniać samemu jak kolega unclesam radzi i nie notować tego. Może 200 000 nie chcę nim przejechać ale ze 100 000 na pewno zrobię, co w praktyce oznacza, że miałbym w tym czasie 3 (trzy) wymiany oleju. I jeszcze jedno pytanie, czy te silniki mają tendencję do "brania" oleju?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Clubman JCW
Milkyway,
Silniki B48, czyli o pojemność 2000ccm3 nie biorą oleju, o ile są prawidłowo eksploatowane.
Co do wymian oleju, to ja sugeruję co 10000km.
Co do komputera, to jeśli korzystasz z "właściwości" S-ki, komputer będzie ci kazał wymienić po faktycznym przebiegu ok. 20000km max.
Silniki B48, czyli o pojemność 2000ccm3 nie biorą oleju, o ile są prawidłowo eksploatowane.
Co do wymian oleju, to ja sugeruję co 10000km.
Co do komputera, to jeśli korzystasz z "właściwości" S-ki, komputer będzie ci kazał wymienić po faktycznym przebiegu ok. 20000km max.