Beżowe MINI
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R53
Beżowe MINI
Zaczynamy nowy projekt... 12 (czy 13?) lat temu miałem zaraziłem się mini. Fajne było, zrywne, ale zmęczone R53. Przygoda trwała krótko, bo sprawy osobiste zmusiły mnie do odpuszczenia sobie przygód z samochodem, a koleje życiowe przytargały mnie na bliski wschód, gdzie uprawiałem zupełnie inną filozofię motoryzacyjną (przez japońskie subaru i amerykańskie fordy, po niemieckie audi, na stajni pełnej VW kończąc). Ale obiecałem sobie, że jeszcze do tematu wrócę. I wróciłem: tydzień temu do skrzynki odbiorczej wpadł email z alertem o pozytywnym wyniku szukajki, którą ustawiłem prawie 2 lata temu na lokalnym portalu aukcyjnym (dubizzle). Zadzwoniłem, obejrzałem, przejechałem się i wróciłem do domu miniakiem. Kosztowało mnie to obietnicę, że będziemy mieli psa (nie było argumentu, bo czwarte auto w rodzinie przy dwóch kierowcach to trochę przegięcie... ale jest).
Panie i panowie, beżowy R53:
Dobra, kłamię, że beżowy - pepper white, jak to nań wołają. Kolor taksówki. W kondycji "prawie" salonowej. Prawie, bo trzeba mu kilka rzeczy poprawić, kilka elementów zmodyfikować... do serii nie wracamy, bo seria w dzisiejszych czasach to śmiech, więc lista modów będzie długa. Zobaczymy czy mi cierpliwości wystarczy. Ale blachy bez cienia rdzy, auto oryginalnie kupione w Portugalii, za właścicielem wędrowało po afryce by w końcu kilka lat temu zawędrować do Dubaju. Właściciel pozostawił wszystko w serii, poza systemem audio, który urywa d...ę (!) i (niestety) krótkimi sprężynami. Nawet zbiornik płynu oryginalny jeszcze jest. I nic nie cieknie. Prawie. Jadę do mechanika zobaczyć co trzeba wymienić z układu wspomagania
Pół nocy wczoraj spędziłem robiąc listę zakupów i potencjalnych modów: na początek pierdoły typu żarówki LED, filtry, jakieś brakujące w serii śrubki... czerwony dach, czerwone lusterka, pompa spryskiwaczy bo umarła, lampki DRL... Im dłużej przeglądam tematy na mini2.com, tym lista robi się dłuższa...
No i hamulce... to auto niestety nie hamuje. W dzisiejszych czasach byle KIA ma lepsze heble niż R53 w serii chyba. A ten ma nowe klocki i tarcze (2 m-ce), więc spodziewałem się, że będzie brzytwa. I tylko kusi mnie, żeby zacząć od kółka kompresora Ale może raz w życiu zacznę tuning od podstaw, czyli tam gdzie trzeba, a nie tam gdzie można.
Panie i panowie, beżowy R53:
Dobra, kłamię, że beżowy - pepper white, jak to nań wołają. Kolor taksówki. W kondycji "prawie" salonowej. Prawie, bo trzeba mu kilka rzeczy poprawić, kilka elementów zmodyfikować... do serii nie wracamy, bo seria w dzisiejszych czasach to śmiech, więc lista modów będzie długa. Zobaczymy czy mi cierpliwości wystarczy. Ale blachy bez cienia rdzy, auto oryginalnie kupione w Portugalii, za właścicielem wędrowało po afryce by w końcu kilka lat temu zawędrować do Dubaju. Właściciel pozostawił wszystko w serii, poza systemem audio, który urywa d...ę (!) i (niestety) krótkimi sprężynami. Nawet zbiornik płynu oryginalny jeszcze jest. I nic nie cieknie. Prawie. Jadę do mechanika zobaczyć co trzeba wymienić z układu wspomagania
Pół nocy wczoraj spędziłem robiąc listę zakupów i potencjalnych modów: na początek pierdoły typu żarówki LED, filtry, jakieś brakujące w serii śrubki... czerwony dach, czerwone lusterka, pompa spryskiwaczy bo umarła, lampki DRL... Im dłużej przeglądam tematy na mini2.com, tym lista robi się dłuższa...
No i hamulce... to auto niestety nie hamuje. W dzisiejszych czasach byle KIA ma lepsze heble niż R53 w serii chyba. A ten ma nowe klocki i tarcze (2 m-ce), więc spodziewałem się, że będzie brzytwa. I tylko kusi mnie, żeby zacząć od kółka kompresora Ale może raz w życiu zacznę tuning od podstaw, czyli tam gdzie trzeba, a nie tam gdzie można.
- unclesam
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper JCW
Re: Beżowe MINI
Fajne zdjęcia, no cóż Cooper S R56 niestety również nie hamuje
-
- Swój Człowiek
Modowanie zaczynam od czyszczenia... co rusz odnajduję jakieś urwane pierdoły plastikowe, które trzeba pozamawiać, ale ogólnie auto jest w zaje*istym stanie jak na 14 latka!
Pakiet chrono obowiązkowo
W bagażniku 1.5kW mocy, radio tylko się grubo zestarzało i trzeba by starego Alpine'a pożegnać i zaproponować coś audiofilskiego... po głowie chodzi mi 80PRS (dawno nie miałem auta z 1 DIN, więc aż się prosi).
No i niewiarygodny przebieg
Pakiet chrono obowiązkowo
W bagażniku 1.5kW mocy, radio tylko się grubo zestarzało i trzeba by starego Alpine'a pożegnać i zaproponować coś audiofilskiego... po głowie chodzi mi 80PRS (dawno nie miałem auta z 1 DIN, więc aż się prosi).
No i niewiarygodny przebieg
Fajny. Jeżdziłbym
-
- Swój Człowiek
let the mods... begin...
-
- Swój Człowiek
Paczki rosną na biurku...
pierwszy mod za mną:
teraz tylko ogarnąć paskudny wyciek z układu wspomagania (bo jakże inaczej...).
pierwszy mod za mną:
teraz tylko ogarnąć paskudny wyciek z układu wspomagania (bo jakże inaczej...).
-
- Swój Człowiek
Kółko 17% założone... auto od razu lepiej chodzi. Na program poczeka aż kolejne mody dotrą, a póki co działamy z hamulcami, zawieszeniem, grill aero, jakieś radio trzeba zmodernizować i powymieniać wszystkie kierunki na LEDy
Teraz się tak zastanawiam czy nie lepiej było lusterka w róż strzelić i przy okazji koła...
No tak... koła... Jutro jadę polować na jakieś fajne 17tki!
Teraz się tak zastanawiam czy nie lepiej było lusterka w róż strzelić i przy okazji koła...
No tak... koła... Jutro jadę polować na jakieś fajne 17tki!
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 200+PS
Nieźle siadły te czerwone lusterka. Ogólnie fajny stan auta
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Zacny egzemplarz. Wiesz może jak w Twoim liczniku przestawić mile na km? Mam taki w planie zamontować, ma przebieg prawie idealny jak mój samochód.
-
- Swój Człowiek
nie podejrzewam że się da w ogóle (ten wyświetlacz wygląda jakby opcja "km" była tam na stałe). Gdzieś na facebookowej grupie R53 ktoś napisał, że interfejsem da się odblokować np. wyświetlanie prędkości w km/h albo mph w miejscu, gdzie masz przebieg... do tej pory nie udało mi się zrozumieć w jaki sposób.
Nie prościej dorwać licznik wyskalowany w km/h i ustawić sobie przebieg jaki chcesz?
Nie prościej dorwać licznik wyskalowany w km/h i ustawić sobie przebieg jaki chcesz?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Pakiet Chrono jako jedyny nie da się zmienić przebiegu ani VIN. Będzie zawsze pokazywał VIN dawcy przez co nie można nic zaprogramować w samochodzie. Z przebiegiem nic nie chcę kombinować bo można legalnie zgłosić wymianę licznika. W tej chwili w Polsce prawo zabrania korygowania cofania liczników i nie chcę żeby ktoś kiedyś doszukiwał się oszustwa. Co do zmiany na km to można to zrobić za pomocą programu tylko VIN będzie błąd wyrzucał. Można jedynie wymienić kość pamięci na nową ale jeszcze nie doczytałem jak domowym sposobem załadować oprogramowanie. Wtedy ECU potraktuje licznik jako nową część.
-
- Swój Człowiek
lampki już czekają...
zawieszenie w drodze... teraz tylko te felgi kurcze, czy czarne R85tki mi tu nie popsują klimatu auta?
zawieszenie w drodze... teraz tylko te felgi kurcze, czy czarne R85tki mi tu nie popsują klimatu auta?
Na powyższym zdjęciu najlepszą robotę robi pakiet Aero (progi, zderzaki i grill). To taki odpowiednik pakietów innych marek typu AMG, M czy S-line.