Przede wszystkim DZIEŃ DOBRY - jako świeży użytkownik samochodu i niniejszego forum.
Od miesiąca poruszam się wszystkomającą wersją MINI HATCH.
Chcę zapytać czy może ktoś orientuje się czy jest możliwość zmian w zakresie prędkości maksymalnej aktywnego tempomatu?
Fabrycznie funkcjonuje on od 40 - 140 km/h, nie będę ukrywał, że mi brakuje +20 na autostradzie.
Zaskoczony jestem również, że nie działa on w trybie miejskim, tj. wyhamowania do zera i ponownego startu.
Nie oczekuję, że auto będzie autonomiczne, ale te dwie rzeczy mi przeszkadzają.
Z góry dzięki za wszelką wiedzę.
Czy można podnieść maksymalną prędkość aktywnego tempomatu?
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Re: Czy można podnieść maksymalną prędkość aktywnego tempomatu?
Powyżej 140km/h wyłączam aktywny tempomat i jade na samym tempomacie. Nawet jest to wygodniejsze i bezpieczniejsze, bo aktywny ma nieprzyjemny zwyczaj mocnego hamowania w razie wyskoczenia innego auta przed Twoje. A w korku działa, zatrzymuje się auto, ale żeby znów ruszyło po chwili postoju trzeba lekko pedał gazu nacisnąć.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini clubman F54
A ja mam głupie pytanie... Jak z aktywnego tempomatu przejść na zwykły? Jak próbuję włączyć zwykły to mi najpierw każe włączyć aktywny... Coś chyba źle robię.
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Clubman JCW
Aby przejść z aktywnego na zwykły przytrzymaj dłużej któryś z przycisków ustawiania odległości od pojazdu poprzedzającego.
Tak samo można włączyć z powrotem aktywny tempomat
Tak samo można włączyć z powrotem aktywny tempomat