Witam,
Potrzebuję z jakimi siłami dokręcać 4 śruby mocujące piastę, 2 śruby mocujące jarzmo zacisku hamulcowego, 2 śruby torx mocujące zacisk oraz śrubę zabezpieczającą rozmiar 32. No chyba, że ktoś ma sam naprawiam R53 w .pdf to chętnie bym przygarnął.
Siły dokręcania piasty
-
- Nowy
- Posiadane auto: R53
-
- Nowy
Re: Siły dokręcania piasty
Też się tym sugerowałem, ale chciałem jeszcze z drugiego źródła info, bo jednak element zawieszenia, to nie ma żartów podczas szybszej jazdy. Np. moment rzędu 55nm jeżeli chodzi o śruby mocujące piastę wydaje mi się trochę mały, dlatego chciałem jeszcze się upewnić.
- blink
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D
NA 100% 55nm to za mało na piastę! Ja tam skręcam takie tematy ile wlezie byle na krzyż. Jeszcze żyję
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kiedyś dawno temu pisałem pracę dyplomową której tematem był podnośnik śrubowy. Doktoryzowałem się na temat gwintów
Siła dokręcenia jest ważna, trzeba przede wszystkim dobrać ją do danych materiałów z jakich wykonane są gwinty. Miałem awarię czujnika ABS gdzie stary musiałem rozwiercać i odkręcałem te śruby.
Link do instrukcji napraw: https://workshop-manuals.com/mini/coope ... nd_repair/
Siła dokręcenia jest ważna, trzeba przede wszystkim dobrać ją do danych materiałów z jakich wykonane są gwinty. Miałem awarię czujnika ABS gdzie stary musiałem rozwiercać i odkręcałem te śruby.
Link do instrukcji napraw: https://workshop-manuals.com/mini/coope ... nd_repair/
-
- Nowy
@ Mr. Do
Dzięki za info! ; )
Dzięki za info! ; )
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Jak trafisz gdzieś na manual pdf to proszę o namiar.