Pytanie automat 1.6 122km czy nowszy 1.5 136km?
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: mini cooper D
Pytanie automat 1.6 122km czy nowszy 1.5 136km?
Witam. Mam na oku dwa fajne auta mini, oba automat (to warunek) jeden starszy 2013 1.6 122km i jeden młodszy 2016 1.5 136km. Jak tym się jeździ, jak się sprawuje, ile realnie pali, jaka jest kultura pracy płynność zmiany biegów. Interesują mnie opinie realnych użytkowników tych silników i skrzyń. Jaki wybrać? Wiem, że też to inne generacje modelu, jakie są podstawowe różnice. Pozdrawiam
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
- Kontakt:
Re: Pytanie automat 1.6 122km czy nowszy 1.5 136km?
Od 4 miesiecy jestem posiadaczem 1.5 102ps (to ten sam silnik, roznica jest w sterowniku). Mam auto z elektronicznym wybierakiem, nie z mechanicznym, automat wybiera biegi dosc dobrze, bez wiekszych opoznien, chociaz w trybie sport czasem poszarpuje.
2016 to wybierak mechaniczny, inna skrzynia, mysle ze bez znaczacej roznicy.
Na temat awaryjnosci nic nie powiem, moj egzemplarz ma dopiero 9000 przebiegu.
2016 to wybierak mechaniczny, inna skrzynia, mysle ze bez znaczacej roznicy.
Na temat awaryjnosci nic nie powiem, moj egzemplarz ma dopiero 9000 przebiegu.
www.bmw-diesel.pl
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Clubman F54 Cooper
- Kontakt:
Re: Pytanie automat 1.6 122km czy nowszy 1.5 136km?
1.5 136KM realnie pali 7-8 litrów w trybie mieszanym dojazd do miasta+miasto w zależności od ciężkości nogi
Rekordowo udało mi się zejść do 5.9 ale to tylko jak wiatr wiał od tyłu 
Co do pracy skrzyni - nie mam porównania do innych miniaków, ale u mnie czasem potrafi się skrzynia "zastanawiać" przy wyhamowaniu przed ciasnym skrętem i po dodaniu gazu w trakcie już skrętu, jakby nie mogła się zdecydować czy redukować czy iść na niskich obrotach, ale to pewnie wynika też z ilości dodanego gazu przy wyjściu z zakrętu. Generalnie zmienia bardzo płynnie szczególnie przy mocniejszym przyspieszeniu.

Co do pracy skrzyni - nie mam porównania do innych miniaków, ale u mnie czasem potrafi się skrzynia "zastanawiać" przy wyhamowaniu przed ciasnym skrętem i po dodaniu gazu w trakcie już skrętu, jakby nie mogła się zdecydować czy redukować czy iść na niskich obrotach, ale to pewnie wynika też z ilości dodanego gazu przy wyjściu z zakrętu. Generalnie zmienia bardzo płynnie szczególnie przy mocniejszym przyspieszeniu.