Psujące się cewki zapłonowe

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Bocian
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini One

Psujące się cewki zapłonowe

Post autor: Bocian »

Witajcie,
W Mini 1.6 benzyna mam od kilku miesięcy problem wskazujący na cewkę zapłonową, jednak pomimo kolejnej jej wymiany problem nie ustępuje.
Mniej więcej rok temu samochód na zimnym silniku lekko poszarpywał podczas przyspieszania. Było oto odczuwalne raczej na zimnym silniku i niskich obrotach a ustępowało lub było mniej odczuwalne (już nie pamiętam) po rozgrzaniu silnika.
Zamówiłem więc nową cewkę (NGK). Po wymianie coś nadal było nie tak (już nie pamiętam, czy to samo, czy jakieś inne objawy). Reklamowałem ją i po założeniu kolejnej już wszystko było ok.
Jakieś 3 miesiące temu zaczęło mi się przytrafiać coś takiego: podczas postoju np. na światłach silnik zaczynał nagle nierówno pracować a po dodaniu gazu trzęsło samochodem - pracował prawdopodobnie na 3 cylindrach. Wystarczyło go na chwilę zgasić i po ponownym uruchomieniu pracował już normalnie.
Byłem z tym u elektryka i podczas diagnozowania cewka padła całkowicie i w ogóle nie dawała iskry.
Znowu reklamowałem cewkę (tym razem MAGNETI MARELLI), złożyłem nową kilka dni temu i dzisiaj to samo. Silnik zaczyna w pewnym momencie pracować nierówno, świeci się cheeck engine.
Zrobiłem wczoraj trasę 90 km i nic się nie działo.
Problem pojawia się zawsze kiedy silnik pracuje na wolnych obrotach, czyli np. podczas postoju na światłach.
Wystarczy zgasić silnik i uruchomić go ponownie i wszystko wraca do normy.
Kable były wymieniane 2 lata temu po zakupie (NGK).

Czy miał ktoś z Was do czynienia z podobną sytuacją?
MAcie jakiś pomysł co może powodować takie sytuacje?
Awatar użytkownika
Adam
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53

Re: Psujące się cewki zapłonowe

Post autor: Adam »

A świece zmieniałeś, bo nic nie napisałeś na ten temat?
Kiedyś miałem podobne objawy w innym aucie - skończyło się robieniem głowicy, rzekomo zawór się nie domykał...
ODPOWIEDZ