Countryman 1,6D nawiew raz działa raz nie
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Countryman 1,6D
Countryman 1,6D nawiew raz działa raz nie
Dzień dobry.
Na początku chciałem się przywitać ponieważ jestem nowy na forum
Jestem posiadaczem Countrymana 1,6D i kocham moje auto
A teraz do rzeczy
Mam automatyczną klimatyzację.
Jak jest zimno, poniżej 0, a nawet -2,5 st to nawiewy nie działają, np ten na przednią szybę i nawet jak normalnie się ustawi wentylator na maksa to nie wieje, taka jest nawet jak samochód się rozgrzeje :/
Jak jest trochę cieplej, powyżej tych -2,5 st, a już na pewno powyżej 0 st, wieje że aż głowę urywa, czyli tak jak powinno.
Co może być przyczyną?
Trzeba wymieniać panel sterujący, czy coś innego?
Poradzicie coś?
Na początku chciałem się przywitać ponieważ jestem nowy na forum
Jestem posiadaczem Countrymana 1,6D i kocham moje auto
A teraz do rzeczy
Mam automatyczną klimatyzację.
Jak jest zimno, poniżej 0, a nawet -2,5 st to nawiewy nie działają, np ten na przednią szybę i nawet jak normalnie się ustawi wentylator na maksa to nie wieje, taka jest nawet jak samochód się rozgrzeje :/
Jak jest trochę cieplej, powyżej tych -2,5 st, a już na pewno powyżej 0 st, wieje że aż głowę urywa, czyli tak jak powinno.
Co może być przyczyną?
Trzeba wymieniać panel sterujący, czy coś innego?
Poradzicie coś?
- Xeper
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R56 2010
N16 122KM
British Racing Green :) - Lokalizacja: WGM
- Kontakt:
Re: Countryman 1,6D nawiew raz działa raz nie
To może zabrzmieć dziwnie, ale tak może działać IBS (Intelligent Battery System)
Czyli jak IBS rozpoznaje słaby/stary akumulator, to ogranicza zużycie prądu (m.in wentylator nawiewu), szczególnie w niskich temperaturach.
Czyli jak IBS rozpoznaje słaby/stary akumulator, to ogranicza zużycie prądu (m.in wentylator nawiewu), szczególnie w niskich temperaturach.
R56 Cooper Racing British Green 2010
https://www.mini.org.pl/viewtopic.php?f=75&t=18228
-
- Nowy
- Posiadane auto: Countryman R60
Jaka jest temperatura płynu chłodzącego w niskich temperaturach, gdy nawiew nie chce działać?
-
'AKTUALIZACJA: dzisiaj przy +7 stopniach też nie działał nawiew i dopiero po przejechaniu jakiś 5km zaczął wiać mocniej.
Czy w takim razie po uruchomieniu silnika i podczas rozpoczęcia jazdy, jak akumulator jest już ładowany, to nie powinno zacząć działać?
Zastanawiam się czy w ogóle temperatura płynu będzie miała wpływ, przecież nawiew na szybę "odmrażanie" używa się na samym początku po uruchomieniu auta, to płyn chłodzący jeszcze nie zdąży się rozgrzać. A raz działa raz nie.
Czy to można jakoś sprawdzić czy na pewno o jest przyczyną?Xeper pisze:To może zabrzmieć dziwnie, ale tak może działać IBS (Intelligent Battery System)
Czy w takim razie po uruchomieniu silnika i podczas rozpoczęcia jazdy, jak akumulator jest już ładowany, to nie powinno zacząć działać?
Jak sprawdzić temperaturę, bo w moim mini nie ma jak w innych samochodach wskaźnika temperatury?Kreinto pisze:Jaka jest temperatura płynu chłodzącego w niskich temperaturach, gdy nawiew nie chce działać?
Zastanawiam się czy w ogóle temperatura płynu będzie miała wpływ, przecież nawiew na szybę "odmrażanie" używa się na samym początku po uruchomieniu auta, to płyn chłodzący jeszcze nie zdąży się rozgrzać. A raz działa raz nie.
- Xeper
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R56 2010
N16 122KM
British Racing Green :) - Lokalizacja: WGM
- Kontakt:
1. U mnie jak IBS ograniczał zużycie to np. radio przy wyłączonym silniku włączało się na chwilę lub nie włączało się wogóle, nie odpalały się "welcome lights", etc.makar161 pisze: Czy to można jakoś sprawdzić czy na pewno o jest przyczyną?
Po pełnym doładowaniu starego aku problem znikał, ale po kilku dniach pojawiał sie ponownie.
Na nowym aku i po resecie IBS problem zniknął definitywnie
2. W zależności od stanu aku, IBS może ograniczać zużycie prądu (m.in. na dmuchawie nawiewu) również w czasie jazdy.
Makar, zwróć uwagę, że opisuje doświadczenia ze swojego Coopera R56.
NIe wiem jak dokładnie to może wyglądać w wieśniaku z dislem, także weź margines na błąd.
R56 Cooper Racing British Green 2010
-
- Nowy
Podłączając się dowolnym interface przez OBD.makar161 pisze: Jak sprawdzić temperaturę, bo w moim mini nie ma jak w innych samochodach wskaźnika temperatury?
Jeśli używasz guzika do odmrażania szyby przedniej to steruje tym automat a on włączy nawiew dopiero, gdy temperatura płynu osiągnie poziom graniczny. Nie sprawdzałem przy jakiej temperaturze zaczynam działać. Przy 60st.C. już działa na full.makar161 pisze: Zastanawiam się czy w ogóle temperatura płynu będzie miała wpływ, przecież nawiew na szybę "odmrażanie" używa się na samym początku po uruchomieniu auta, to płyn chłodzący jeszcze nie zdąży się rozgrzać. A raz działa raz nie.
Aczkolwiek już dokładnie nie pamiętam. Sprawdzę dziś jeszcze u siebie.
-
- Nowy
Jednak się myliłem. Tylko w trybie auto temperatura ma znaczenie. W ręcznym lub z guzika odmrażania szyby, nie ma znaczenia.
-
Tak tez myślałem, że to nie będzie miało większego wpływu,ale dzięki za sugestieKreinto pisze:Jednak się myliłem. Tylko w trybie auto temperatura ma znaczenie. W ręcznym lub z guzika odmrażania szyby, nie ma znaczenia.
Byłem w serwisie (specjalizującym się w mini), sprawdzili, wykasowali błąd, ale nie pomogło. Stwierdzili że trzeba sprawdzić panel sterujący klimą i wentylatorami. Podobno zły stan akumulatora wcześniej wyłączałby inne podzespoły, ale może ja tego nie zauważyłem.Xeper pisze:makar161 pisze: 1. U mnie jak IBS ograniczał zużycie to np. radio przy wyłączonym silniku włączało się na chwilę lub nie włączało się wogóle, nie odpalały się "welcome lights", etc.
Po pełnym doładowaniu starego aku problem znikał, ale po kilku dniach pojawiał sie ponownie.
Na nowym aku i po resecie IBS problem zniknął definitywnie
2. W zależności od stanu aku, IBS może ograniczać zużycie prądu (m.in. na dmuchawie nawiewu) również w czasie jazdy.
Makar, zwróć uwagę, że opisuje doświadczenia ze swojego Coopera R56.
NIe wiem jak dokładnie to może wyglądać w wieśniaku z dislem, także weź margines na błąd.
W poniedziałek jadę na wymianę klocków, to mają sprawdzić nawiew.
Dam znać co wyszło.
Dziękuję za sugestie i pomoc