Komputer pokładowy w MCS
Komputer pokładowy w MCS
Witam
Mam zagwozdkę... Jak przełącza się poszczególne funkcje komputera? Gdzie są przyciski itp?
Do czego są przyciski pod kierownicą z lewej strony? Z prawej są do radia.... z lewej nie wiem.
Dzięki za info.
Pzdr.
K.
Mam zagwozdkę... Jak przełącza się poszczególne funkcje komputera? Gdzie są przyciski itp?
Do czego są przyciski pod kierownicą z lewej strony? Z prawej są do radia.... z lewej nie wiem.
Dzięki za info.
Pzdr.
K.
Re: Komputer pokładowy w MCS
W dźwigni od migaczy masz w jego górnej powierzchni taki cycek, który naciskasz - to komputer. A te inne przyciski to nie wiem.
Z prawej i lewej są do radia (w każdym razie w moim).
Z jednej strony masz głośność (góra/dół), z drugiej stacje radiowe/utwór (góra/dół). Środkowy przycisk z tyłu przełącza między radiem, zmieniarką CD, kompaktem podręcznym.
Pozdrowienia,
Loko
Z jednej strony masz głośność (góra/dół), z drugiej stacje radiowe/utwór (góra/dół). Środkowy przycisk z tyłu przełącza między radiem, zmieniarką CD, kompaktem podręcznym.
Pozdrowienia,
Loko
ja nie wiem... użytkując r56 nie mam o co się pytać tutaj na forum bo nie ma sie do czego doczepić i wszystko jest w najlepszym porządku...
odkąd zamieniłem drugie MINI r50 na r53 co chwile coś mnie zastanawia a to to a to tamto...
tym razem chciałem się dowiedzieć czy u was (użytkowników S-ki) z komputerem pokładowym macie taka sytuacje ze podczas jazdy powiedzmy na prostym odcinku drogi 10km...wiadomo te kilometry co jakiś czas spadają i gdy stajecie w miejscu autem to nagle kilometry się zwiększają???? tzn jadąc schodzi np 100KM 99KM 98KM itd a po zatrzymaniu się rośnie na około 5KM więcej?
Moze niezbyt dobrze sformułowałem pytan ko ale mam nadzieje ze jakoś je zrozumicie:)
odkąd zamieniłem drugie MINI r50 na r53 co chwile coś mnie zastanawia a to to a to tamto...
tym razem chciałem się dowiedzieć czy u was (użytkowników S-ki) z komputerem pokładowym macie taka sytuacje ze podczas jazdy powiedzmy na prostym odcinku drogi 10km...wiadomo te kilometry co jakiś czas spadają i gdy stajecie w miejscu autem to nagle kilometry się zwiększają???? tzn jadąc schodzi np 100KM 99KM 98KM itd a po zatrzymaniu się rośnie na około 5KM więcej?
Moze niezbyt dobrze sformułowałem pytan ko ale mam nadzieje ze jakoś je zrozumicie:)
To jest normalne. Dystans do przejechania adaptuje się do aktualnego stylu jazdy i chwilowego zużycia paliwa
aha czyli z jednym jestem już spokojny:) dzięki za info
nie potrafię znów dojść do tego jak to się dzieje że np. tankując w zeszłym tygodniu za 100zł (wjeżdżając na CPN na kompie pokazywało chyba 2 albo 3km jazdy a średnie spalanie cos kolo 9,8) po zatankowaniu liczba kilometrów wynosiła coś koło 280.
Tankujac dziś a dokładnie przed chwilą...na tej samej stacji za tą samą cene za litr i również za 100zł (podjeżdzajac pod dystrybutor miałem na kompie same kreski średnie spalanie 8.) po zatankowaniu pokazało sie 308km do przejechania.
Czemu w zeszłym tygodniu za ta samą kwotę i przy tej samej cenie paliwa miałem mniej km do przejechania (według komputera oczywiście) niż po tankowaniu dzisiaj?
Tankujac dziś a dokładnie przed chwilą...na tej samej stacji za tą samą cene za litr i również za 100zł (podjeżdzajac pod dystrybutor miałem na kompie same kreski średnie spalanie 8.) po zatankowaniu pokazało sie 308km do przejechania.
Czemu w zeszłym tygodniu za ta samą kwotę i przy tej samej cenie paliwa miałem mniej km do przejechania (według komputera oczywiście) niż po tankowaniu dzisiaj?
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
A jak myślisz, na podstawie czego komputer oblicza ilość kilometrów do przejechania?
Sam sobie odpowiedziałeś, pisząc posta.
Sam sobie odpowiedziałeś, pisząc posta.
czy az tak banalnie prosto komp oblicza ilość km do przejechania?? na podstawie sr. spalania??? bleeeee ale głupio.. W r56 czegoś takiego jeszcze nie zauważyłem ani razu.
To chyba się musisz jednego pozbyć, bo już się powoli gubisz co w którym się dzieje
ooo nie wykluczone. Narazie nawet o tym nie myślę. Zbyt dobre sztuki mi się trafiły żeby sprzedawać:) jednego z nich sprzedam najwcześniej za jakies 2 lata;p
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
Ale przecież jeśli później będziesz cisnął, to z tych 308 kilometrów na początku, w przeciągu 5km komp będzie wyświetlał np. 230km. A przecież zrobiłeś 5.
Potem, jedziesz kolejne 25km 90km/h na 6 biegu, z chwilowym spalaniem 6,5 litra, komp Ci wskaże nawet więcej niż te początkowe 308, a przejechałeś już 30 kilometrów.
W momencie zatankowania, bez odpalania auta wskaże Ci ilość opartą na średnim.
Potem, jak ruszysz będzie odpowiednio przewidywał - zależnie od stylu jazdy (dane do tego idą z kompa, który mierzy (tutaj nie jestem już pewien) czas otarcia wtryskiwaczy) . Wszędzie tak jest przecież.
Potem, jedziesz kolejne 25km 90km/h na 6 biegu, z chwilowym spalaniem 6,5 litra, komp Ci wskaże nawet więcej niż te początkowe 308, a przejechałeś już 30 kilometrów.
W momencie zatankowania, bez odpalania auta wskaże Ci ilość opartą na średnim.
Potem, jak ruszysz będzie odpowiednio przewidywał - zależnie od stylu jazdy (dane do tego idą z kompa, który mierzy (tutaj nie jestem już pewien) czas otarcia wtryskiwaczy) . Wszędzie tak jest przecież.
aha. Ja w ogóle nie znam tego tematu mierzenia ilości km itp... Ale słowo daje w r56 nie zauważyłem czegoś takiego poza tym że pali mniej:) ....czasami ewentualne wahanie +-10KM.
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
speedfight pisze:nie potrafię znów dojść do tego jak to się dzieje że np. tankując w zeszłym tygodniu za 100zł (wjeżdżając na CPN na kompie pokazywało chyba 2 albo 3km jazdy a średnie spalanie cos kolo 9,8) po zatankowaniu liczba kilometrów wynosiła coś koło 280.
takie średnie spalania?? to chyba albo masz ONE albo Ci się samochód zepsuł...