Siemanko,
Nurtuje mnie problem pewien. Moje kółka schowały sie w nadkolach zbytnio (prosze o brak komentarzy > "Zmień nadkola") i chce coś z tym zrobić.
Mieliście jakieś doświadczenia z dystansami w Mini?
Czy sądzicie ze założenie dystansów na 4 koła, każdy dystans 1" = 25.4mm, to dobre rozwiązanie? co z właściwościami jezdnymi? Jak (bardzo) negatywnie wpłynie to na trwałość zawieszenia i układu jezdnego?
proszę o konkretne opinie...
Dystanse do kół 12"
Moderator: flapjck1
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Dystanse do kół 12"
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2007, 11:46 przez AleXander, łącznie zmieniany 1 raz.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Dystanse do kół 12"
widziałem clio na 8 cm dytansach ale ile to dzialalo to nie wiem .
jeszce zalezy z czego dystanse zeby za bardzo nie zwiekszyc masy nieresorowanej , ale mysle ze 1 cm tylko poprawi
jeszce zalezy z czego dystanse zeby za bardzo nie zwiekszyc masy nieresorowanej , ale mysle ze 1 cm tylko poprawi
Dystanse.
Kilka lat jeżdziłem bezproblemowo na 30-to milimetrowych dystansach.Przyczynkiem do ich założenia był nietypowy dla Mini ofset w felgach 13" co powodowało tarcie kół o teleskopy. Właśnie dystansy oraz dłuższe
szpilki rozwiązały problem.
szpilki rozwiązały problem.
- LUPER
- Zarząd
- Posiadane auto: mini i MINI
Witam
Ja mam założone dystanse w mini 20mm na stronę i o ile z tyłu nic nie przeszkadza w założeniu ich to z przodu pojawił się problem ze skręcaniem kół, ale nie poddałem się i podciąłem nadkola plastikowe i delikatnie błotniki, teraz jest wszystko w porządku.
Dość istotną rzeczą jest też fakt jakie masz felgi opony i nadkola, ja mam klasyczną felgę słoneczko o szerokości 4,5” nadkola również klasyczne a opony 165/60/12.
A co do właściwości jezdnych to powinny się tylko poprawić, a o szybszym zużyciu elementów zawieszenia to ciężko mi się wypowiedzieć bo mini zrobiłem niewielki przebieg ok. 17tyś km na dystansach, wcześniej może z 2tyś km
Pozdrawiam
Ja mam założone dystanse w mini 20mm na stronę i o ile z tyłu nic nie przeszkadza w założeniu ich to z przodu pojawił się problem ze skręcaniem kół, ale nie poddałem się i podciąłem nadkola plastikowe i delikatnie błotniki, teraz jest wszystko w porządku.
Dość istotną rzeczą jest też fakt jakie masz felgi opony i nadkola, ja mam klasyczną felgę słoneczko o szerokości 4,5” nadkola również klasyczne a opony 165/60/12.
A co do właściwości jezdnych to powinny się tylko poprawić, a o szybszym zużyciu elementów zawieszenia to ciężko mi się wypowiedzieć bo mini zrobiłem niewielki przebieg ok. 17tyś km na dystansach, wcześniej może z 2tyś km
Pozdrawiam
Mini Cooper 1,3 93r - czerwony
Mini Cooper 1,3 90r - granatowy
Mini Clubman estate 1,3 81r - srebrny
MIni Clubman cooper 1,6D 10r - hot chocolate
Mini Cooper 1,3 90r - granatowy
Mini Clubman estate 1,3 81r - srebrny
MIni Clubman cooper 1,6D 10r - hot chocolate
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Swojego "dziadka - fioletowego" mam na dystansach ale tam mam 10' a to inna beczka.
Co do zużycia elementów to w przypadku 13' częściej wymienia sie łożyska na przodzie ale ogólnie nie spotkałem się z problemami zużycia w 12'
Mam jakiś kpl. dystansów wraz ze szpilkami do sprzedania (spr. długość)
Co do zużycia elementów to w przypadku 13' częściej wymienia sie łożyska na przodzie ale ogólnie nie spotkałem się z problemami zużycia w 12'
Mam jakiś kpl. dystansów wraz ze szpilkami do sprzedania (spr. długość)
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Kółka mam 165/60/12 (niestety Falkeny i to nie moje )
Dystanse chce/zamówiłem 19mm i mam nadzieje żę nie bedzie problemów...
czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia co do właściwości jezdnych?
Dystanse chce/zamówiłem 19mm i mam nadzieje żę nie bedzie problemów...
czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia co do właściwości jezdnych?