Czy to skrzynia?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
jrock7
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R55 Cooper D

Czy to skrzynia?

Post autor: jrock7 »

Witam!
Mam pytanie - wczoraj wyskoczyła mi "jedynka" na trasie i zaczeło coś zgrzytać.
Jak ją ponownie wrzucam - po chwili wyskakuje. Moge ruszać z drugiego biegu, wstaczny też chodzi - ale cały czas coś tam zgrzyta....
Czy myślicie, ze to padła skrzynia biegów czy tylko np. synchronizatory?
Jest sobotai i nie moge za bardzo tego zdiagnozować - czekam na poniedziałek, ale
wszelkie sugestie z Waszej strony mile widziane - i tak muszę musze sie przygotować
na wydatek.....;-/

Dzięki z góry - pozdrowienia!

[ Dodano: Pon 03 Gru, 2007 ]
No i stało się - czeka mnie wymiana skrzyni....;-(
W ASO zaśpiewali mi 7K za nową więc bede szukał używki.
Czy orientujecie sie, czy skrzynia od coopera rocznik 2003 pasuje do ONE 2002?

Pozdrowienia!

[ Dodano: Wto 11 Gru, 2007 ]
Chciałem się podzielić doświadczeniem przy wymianie skrzyni biegów.
Może komuś to info się przyda..

Więc już na początku jak mi zawołali w ASO Gdynia 8k za nową skrzynie + 2K za jej wymiane - lekko zwątpiłem. Jak wspominałem mam Mini One z 2002 - niestety kupiony jako używany, więc tak do końca nie wiem co w nim było robione i jak był uzytkowany.

Postanowiłem kupić skrzynie używaną - z tego samego roku, chociaż w katalogu (realoem.com) skrzynia z 2004 pewnie by pasowała do 2002 - oczywiście akcja na allegro - skrzynia z przebiegiem ok.20 tyś - zapłaciłem 1,5K - znalazłem rzeczowego dostawce - namiar moge podać na priva - który załatwił mi przesyłke w ciągu 24h z drugiego końca polski - zdziwiło mnie profesjonalizm z jego strony - na poczekaniu sprawdzał mi numery skrzyni, czy zgadzają się z katalogowymi. Takiego zaangażowania nigdy nie doświadxzyłem w ASO ;-/
Sprzedawca to firma i z przesyłką dostałem z 14-dniową rękojmią + oświadczeniem o
legalnym źródle pochodzenia skrzyni. Ważna rzecz - jak odpakowywałem w warsztacie skrzynie, powiedziano mi, że sprzedawca nie rozebrał jej do naga, zeby spieniężyć wszystko, co możliwe - więc oprócz skrzyni były z nią wszelkie peryferia, mocowania linek, osłony itp.
W trakcie rozbierania skrzyni wyszło na jaw, że czeka mnie również wymiana sprzęgła - tutaj musiałem dać zarobić ASO - ok.900 zł za komplet - w INTERcars jest za ok.500 zł tylko trzeba dług czekać na sprowadzenie, bo nie ma jej na stanie.

Cała impreza trwała ok.2 dni - z oczekiwaniem na sprzęgło - robocizna kosztowała mnie około 500 zł (nowy olej do przekładni, uzupełnienie chłodziwa).

Warsztat godny polecenia - jest w Sopocie - nie jedno Mini robili - dla zainteresowanych moge podać info.

Na koniec pytanie, ponieważ skrzynia nawaliła po przejechaniu ok. 80 tyś kilometrów, po rozkręceniu okazało się że poszły zęby na 2 kołach - czy te wcześniejsze Miniaki są aż tak niedopracowane, mają aż takie wady materiałowe - czy jest to normalne?
Jak się dowiedziałem skrzynia biegów nie ma prawa nawalić po takim przebiegu. Z drugiej strony przy zakupie auta używanego - wszystko może sie zdarzyć.

Pozdrowienia!

[ Dodano: Sro 12 Gru, 2007 ]
Wracając do mojego monologu - czy ktoś się orientuje, czy skrzynie biegów produkowane po 2004 bedą pasowały do MINI z 2002?
Czytałem na forum MINI2, ze te felerne skrzynie były produkowane do 2004 roku w fabryce w Midland - następnie przeniesiono fabrykę do niemiec, gdzie podobno technologicznie je dopracowali....

(http://www.mini2.com/forum/faults-fixes ... ooper.html)

Zastanawia mnie to, ponieważ w ASO do mojego MINI proponowali mi nową skrzynie za 8K - czyżby jakies zapasy starych skrzyń czy te produkowane po 2004 pasują do starszych MINI?

Pozdrowienia!
ODPOWIEDZ