sprzęgło
Moderator: flapjck1
sprzęgło
sprawa tyczy się układu sterowania sprzęgła
po 1 jakim plynem ma byc zalany
po 2 czy mozna dostac kompletna pompe sprzęgła lub zestaw uszczelek do niej
po 3 czy mieliscie podobny problem :
kupiłem mini w pazdzierniku i smigam nim na codzien jakos miesiac temu pierwszy raz poczułem ze biegi ciezko wchodza i ogolnie przestało to funkcjonowac jak nalezy oględziny wykazały ze mam malo plynu wiec zeby nie ryzkowac dolewek i mieszania starego plynu z nowym oprozniłem układ a nastepnie zalałem go nowym płynem porada telefoniczna brzmiała (zalej taki jaki masz w hamolcach czyli R4 ) to zalalem
pojezdzilem tak 3 tygodnie i sprawa wporocila znow dolewka i odpowietrzanie i wszystko jest ok ale takie zalatwienie mnie nie ratuje bo boje sie ze kiedys pompa sie sypnie i beda mnie czekac większe wydatki
jesli macie jakies rady lub manuale w tej sprawie to prosze o pomoc
jakby co jestem ze slaska bylem sie przywitac na spocie listopadowym w katowicach wiec moze niektorzy pamietaja zielony britisch open
dzieki za pomoc pozdrawiam
po 1 jakim plynem ma byc zalany
po 2 czy mozna dostac kompletna pompe sprzęgła lub zestaw uszczelek do niej
po 3 czy mieliscie podobny problem :
kupiłem mini w pazdzierniku i smigam nim na codzien jakos miesiac temu pierwszy raz poczułem ze biegi ciezko wchodza i ogolnie przestało to funkcjonowac jak nalezy oględziny wykazały ze mam malo plynu wiec zeby nie ryzkowac dolewek i mieszania starego plynu z nowym oprozniłem układ a nastepnie zalałem go nowym płynem porada telefoniczna brzmiała (zalej taki jaki masz w hamolcach czyli R4 ) to zalalem
pojezdzilem tak 3 tygodnie i sprawa wporocila znow dolewka i odpowietrzanie i wszystko jest ok ale takie zalatwienie mnie nie ratuje bo boje sie ze kiedys pompa sie sypnie i beda mnie czekac większe wydatki
jesli macie jakies rady lub manuale w tej sprawie to prosze o pomoc
jakby co jestem ze slaska bylem sie przywitac na spocie listopadowym w katowicach wiec moze niektorzy pamietaja zielony britisch open
dzieki za pomoc pozdrawiam
- rogal
- Super użytkownik
- Posiadane auto: 6 x MINI
- Kontakt:
Re: sprzęgło
Usterka jak najbardziej "życiowa".
Wszystko się z czasem zużywa, nawet w Mini.
To że tak dolewasz płynu oznacza że masz wyciek. Postaraj się go zlokalizować. Zobacz przy siłowniku, który wysprzęgla ( to ten na obudowie sprzęgła). Często puszczają tam tłoczki, czasami wystarczy zestaw naprawczy, ale gdy gładź ma już wżery to potrzebny jest nowy siłownik. Wszystkie cześci są dostępne "od ręki"
Nie musi być to wina pompy, bo tam jest taki obieg ( no chyba że już dziurawa) że jak pompujesz to płyn wraca do zbiornika poprzez nieszczelność tłoczków.
Zalej to normalnym płynem hamulcowym.
Wszystko się z czasem zużywa, nawet w Mini.
To że tak dolewasz płynu oznacza że masz wyciek. Postaraj się go zlokalizować. Zobacz przy siłowniku, który wysprzęgla ( to ten na obudowie sprzęgła). Często puszczają tam tłoczki, czasami wystarczy zestaw naprawczy, ale gdy gładź ma już wżery to potrzebny jest nowy siłownik. Wszystkie cześci są dostępne "od ręki"
Nie musi być to wina pompy, bo tam jest taki obieg ( no chyba że już dziurawa) że jak pompujesz to płyn wraca do zbiornika poprzez nieszczelność tłoczków.
Zalej to normalnym płynem hamulcowym.
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
Cholera, zdaje się, że mam ten sam problem ze sprzęgłem. Chyba nawet w tej sprawie kontaktowałem się z Rogalem.
Najgorsze jest to, że na chwilę obecną nie zlokalizowałem wycieku, no ale, może to kurza ślepota.
Jaka jest skala trudności naprawy takich "puszczających tłoczków"?
Najgorsze jest to, że na chwilę obecną nie zlokalizowałem wycieku, no ale, może to kurza ślepota.
Jaka jest skala trudności naprawy takich "puszczających tłoczków"?
- rogal
- Super użytkownik
- Kontakt:
bułka z masłem przekładana bananem
Ważne aby mieć dobre imadło, by solidnie zamocować siłownik lub pompę.
Ważne aby mieć dobre imadło, by solidnie zamocować siłownik lub pompę.
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
jak nie widać wycieków to polecam sprawdzić od strony pedałów, dokładnie tam gdzie jest przetyczka między pedałem a pompą sprzęgłową... ciężko się dostać, ale jeśli cieknie z pompy to z wierzchu może nie być widać...
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Teraz to jak na złość. Mini przestało jeździć w ogóle. I to nie z powodu sprzęgła. A mnie potrzebna laweta. Dupa.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
uuuu to zlo....
co sie stalo? mozesz dokladniej?
co sie stalo? mozesz dokladniej?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
W takim razie sorry za offtopic.
Przekładnia się popsuła i miniak utknął. Dobrze, że na parkingu.
Chyba tylko tyle mogę powiedzieć, bo dokładne oględziny planuję dziś.
W każdym razie kierownica się kręci, a koła stoją w miejscu
Przekładnia się popsuła i miniak utknął. Dobrze, że na parkingu.
Chyba tylko tyle mogę powiedzieć, bo dokładne oględziny planuję dziś.
W każdym razie kierownica się kręci, a koła stoją w miejscu
- rogal
- Super użytkownik
- Kontakt:
no to kupa szczęścia ze nie w czasie jazdy Jak się koła rozjechały to pewnie końcówka kierownicza, ja są w kupie to może frez na kolumna kierownicza/przekładnia
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
rogal pisze:
mógłbys rozwinac temat tzn jest normalny powrot i na nim tez zdarzja sie wycieki
ogladalem ceny zestawow naprawczych i majatek to nie jest tylko pytanie bo mam silnik 1300 spi i zeby dokladnie zlokalizowac wyciek musialbym miec dojscie do okolic pompy wiec nasuwa sie pytanie co trzeba zdemontowac zeby byl tam dostęp
bo z tego co zauwazylem podczas wymiany plynu to malo miesca tam jest a pompa jeszcze skosnie ... z ktorej strony podejsc zeby bylo wygodniej
- rogal
- Super użytkownik
- Kontakt:
pompa hamulcowa lub sprzęgła może "ciec" na 2 sposoby:
1) wyciek z dolnej cześci pompy można zlokalizować wkładając głowę pod kolumnę kierowniczą i ręka po po pedale sprzęgła kierować się do góry, odchylić osłonę gumową pompy i palcem wymacać czy mokro. Jeśli tak jak piszesz że znika wiele płynu to już na samej osłonie powinno być mokro nie wspominając już o zaciekach na wykładzinie.
Można też wyjąć pompę do oględzin ,ale to trochę czasochłonne zajęcie.
2) to przelewanie się płynu poprzez zużyty gumowy tłoczek. Przy naciskaniu pedały i wytwarzaniu się ciśnienia tłoczek go nie utrzymuje i poprzez swoje "nie przyleganie" z gładzią pompy przepuszcza z powrotem płyn do zbiorniczka .
1) wyciek z dolnej cześci pompy można zlokalizować wkładając głowę pod kolumnę kierowniczą i ręka po po pedale sprzęgła kierować się do góry, odchylić osłonę gumową pompy i palcem wymacać czy mokro. Jeśli tak jak piszesz że znika wiele płynu to już na samej osłonie powinno być mokro nie wspominając już o zaciekach na wykładzinie.
Można też wyjąć pompę do oględzin ,ale to trochę czasochłonne zajęcie.
2) to przelewanie się płynu poprzez zużyty gumowy tłoczek. Przy naciskaniu pedały i wytwarzaniu się ciśnienia tłoczek go nie utrzymuje i poprzez swoje "nie przyleganie" z gładzią pompy przepuszcza z powrotem płyn do zbiorniczka .
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
kolejny off.przepraszam
Fakt, całe szczęście, że nie w drodze. A godzinę wcześniej jechałem dość szybko na wiadukcie, dopiero było by BUM.
Miniak zataszczony do warsztatu i czeka na naprawę.
Koła są w kupie, ale jeszcze dokładnie nie jest stwierdzone co się stało. Zobaczymy w piątek.
Fakt, całe szczęście, że nie w drodze. A godzinę wcześniej jechałem dość szybko na wiadukcie, dopiero było by BUM.
Miniak zataszczony do warsztatu i czeka na naprawę.
Koła są w kupie, ale jeszcze dokładnie nie jest stwierdzone co się stało. Zobaczymy w piątek.
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
często siadają siłowniki sprzęgła (zazwyczaj wystarczy kpl. naprawczy)
Ostatnio zmieniony 21 gru 2007, 14:03 przez minimaniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
dobra zlokalizowalem wyciek ubywa mi plyny z samej pompy czyli jakies uszczelnienie skonczyło zywot
teraz pytanie bo wiem ze bede potrzebowal zestawu naprawczego czyli uszczelki ale jak tak wczoraj sie przymierzylem to wolal bym to komus zlecic kto ma o tym pojecie poprostu jesli ktos to juz robil to wie na co uwazac i wie co warto wymontowac a co ewentualnie moze zostac itp.
w takim razie pytam czy zna ktos moze jakiegos uczynnego mechanika ktory mogłby sie zaopiekowac moim autkiem
najlepiej na Śląsku ja jestem z Bytomia dokladnie
podam nr kom na pw
jesli ktos by znal osobe wartą polecenia
bede bardzo wdzięczny
teraz pytanie bo wiem ze bede potrzebowal zestawu naprawczego czyli uszczelki ale jak tak wczoraj sie przymierzylem to wolal bym to komus zlecic kto ma o tym pojecie poprostu jesli ktos to juz robil to wie na co uwazac i wie co warto wymontowac a co ewentualnie moze zostac itp.
w takim razie pytam czy zna ktos moze jakiegos uczynnego mechanika ktory mogłby sie zaopiekowac moim autkiem
najlepiej na Śląsku ja jestem z Bytomia dokladnie
podam nr kom na pw
jesli ktos by znal osobe wartą polecenia
bede bardzo wdzięczny
Hm... wiesz, dziś odebrałem samochód z warsztatu. Sprzęgło mam zrobione jak należy i za względnie niewielkie pieniądze (jeżeli wziąć pod uwagę, że grzebali jeszcze w układzie kierowniczym). Pozostaje jedno ale... warsztat jest w Gdańsku