Car audio w Mini

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Bejbe

Car audio w Mini

Post autor: Bejbe »

Czy widzial ktos ciekawa zabudowe audio w Mini (classic), bo zastanawiam sie nad robota czegos fajnego ale nie mam pomyslu i chcialbym sie na czyms oprzec... Jezeli ma ktos jakies fotki, stronki www albo pomysl to piszcie :) pozdrowienia :lol:
Bejbe

Re: Car audio w Mini

Ooo a gdzie te kieszenie znalazles??? masz jakis namiar?? tweetery na slupkach to ciezka sprawa bo tam miejsca nie ma :)
Motox

Post autor: Motox »

Ja właśnie robię dosyć zaawansowaną zabudowę w Miniaku. tzn: dwa wzmacniaczcze woofer 30 cm w bagażniku po przeciwnej stronie zbiornika, cztery głośniki.. już pracuję nad tym około miesiąca i gdzieś za tydzień skończę.. postaram się załączyć fotki..
ps: po skończonej robocie mogę się podjąć zrobienia podobnej lub innej zabudowy w Mini... mam kilka pomysłów do zrealizowania. Jest to zabudowa przy uzyciu włókna szklanego, MDF oraz HDF.. nie jest to łatwe do zrealizowania. Ta zabudowa wymaga dokładnego wyciszenia auta matami bitumicznymi i dokładnego spasowania materiałów.. Jednym słowem narobiłem się przy tym i wiecej kombinowałem.. Jeszcze nie wiem jaki będzie efekt końcowy przy odsłuchu bo jeszcze to robię. :).. Jednym słowem bedzie mocny MUSIC

[ Dodano: Pon Kwi 11, 2005 1:05 pm ]
FOKI CD...
Załączniki
Przymiarka
Przymiarka
Image(29).jpg (14.34 KiB) Przejrzano 1738 razy
Image(26).jpg
Image(26).jpg (13.32 KiB) Przejrzano 1738 razy
Motox

foto

[ Dodano: Pon Kwi 11, 2005 1:10 pm ]
Wstepny odsłuch samego woofera wypadł pozytywnie.. żadnych trzasków, giecia blachy.. tylko w komorze gdzie jest bas, wygłuszone jest podwójnie.. poza tym porocz podłogi jest wygłuszony cały.. Chyba będzie ładnie.
Załączniki
Image(53).jpg
Image(53).jpg (18.94 KiB) Przejrzano 1715 razy
Motox

Wszystkie głośniki to systemy odseparowane, czyli z gwizdkami.. Gwizdki z przodu bedą prawdopodobnie w panelu z włókna szklanego zainstalowane na słupkacha..ale jeszcze nie jestem pewny bo tam jest bardzo malo miejsca i może to zmiejszyć już i tak słabą widoczność. Tylne gwizdki są już zainstalowane bezpośrednio w desce i tak już zostanie. Postaram się zebrać wszystkie fotki i wysłać na forum lub stronkę klubową.. Opisanie tego będzie dosyć ciężkie (duuużżżżooo do opisania) poza tym za duzo moich własnych patentów ciężkich do wytłumaczenia. Najprostrzym sposobem jest zainstalowanie woofera bezposrednio do siedzenia po wycięciu blachy.. albo zastosowanie standardowej skrzynki basowej.. No ale wtedy i tak już mikry bagażnik zamienia się w bezużyteczny... Więc ja wymiśliłem sobie coś takiego i chyba się udało... mam kawałek bagaznika i dobry music. Tylko czy moje MINI to wytrzyma jak ja to wszystko podłączę.. I szczerze boję się troszkę o tylną szybę, chyba nie będę bardzo głośno słuchał.
Bejbe

no widze ze sie ruszylo... czekam cierpliwie na fotki... wlasnie kiedys widzialem gdzies na zagranicznych stronkach glosnik umieszczony na przeciwko zbiornika :) i to chyba najlepszy pomysl bo nie duzo miejsca zajmuje :) czekam czekam :) pozdrowienia dla all :roll:
Motox

dziś prawie skończyłem tył i wstępnie odsłuchałem... Aż wzrok w środku się rozmazuje :twisted: no ale to nie koniec, trzeba zamontować jeszcze klapę i drzwi.. Czyli odsłuchać to w stanie zamkniętym. A TO WIELKA RÓ?NICA!!! A OTO FOTKI. MI?EGO OGL?DANIA :D

[ Dodano: Wto Kwi 12, 2005 12:28 am ]
TYLNA PÓ?KA

[ Dodano: Wto Kwi 12, 2005 12:30 am ]
:lol:

[ Dodano: Wto Kwi 12, 2005 1:16 am ]
:twisted:
Załączniki
Image(13).jpg
Image(13).jpg (16.61 KiB) Przejrzano 1666 razy
Image(11).jpg
Image(11).jpg (18.83 KiB) Przejrzano 1666 razy
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Już się udało zrealizować projekt. Zamontowałem subwoofer Kenwood ( Free Air ) śr. 25 cm w tylnej półce - napędzany monoblokiem Kenwood 450W! , w drzwiach woofery 13 cm ( niestety 16 cm się nie mieszczą po rożnych gimnastykach lokalizacyjnych ), "gwizdki" na przedniej półce obok słupków, całość w drzwiach i półce na zewnętrznych zwrotnicach - głośniki Hertza. Z tyłu na półce oryginalne fabryczne jako tło do całości. Wzmacniacz napędzający głośniki CRUNCH 4 x 170W! Radiomagnetofon Pioneer + zmieniarka CD na 12 płyt zamontowana pod tylnym fotelem . Wzmacniacze zamontowane na przegrodzie w bagażniku ( szczelnie wypełniły miejsce ). Jest to projekt budżetowy maksymalny koszt ok. 2 500zł. Okablowanie, bezpieczniki i inne dodatki wliczone ( kondensatory nie są potrzebne ). Jak to gra - sam się zdziwiłem - rewelacja!!!!!
Małe wnętrze i pełne spektrum odsłuchu bez zniekształceń. Dodam tylko tyle, że reazlizację wykonała Firma montująca Car Audio w Bielsku-Białej ( super usługa !!!! ) Zdjęcia będą dostępne po 8 sierpnia, jeżeli ktoś jest zainteresowany.[/fade]
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik

Głośniki nie zmieściły się z powodu średnicy. Głębokość montażu nie wchodzi w rachubę - mała szerokość drzwi i szyba! Głośniki są zamontowane na dystansach.
Lokalizacja głośnika z przodu drzwi u dołu ma dwa mankamenty:
1. Można uszkodzić głośnik nogą ( szczególnie pasażer )
2. Trzeba demontować schowek w drzwiach a miejsca na drobiazgi nie za wiele.
W mojej lokalizacji głośniki są trudne do uszkodzenia i nic ich nie przesłania ( z wyposażenia ) pomimo, że są na dystansach. W tylnej półce można poszaleć, ale najważniejszy jest przód!
Motox

Myślę, że można zamontować 16-tki trzeba wykroić odpowiednie panele drzwiowe a głośniki muszą kierować się do góry aby nie były osigalne dla nogi.. Da się na pewno!! Jak zobię to pokażę.

Jestem także zainteresowany tymi fotkami.
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik

Cóż napisałem, że po 5 sierpnia. Myślę, że niebawem uda mi się zrobić zdjęcia instalacji ponieważ szykuję auto na Kielce we wrześniu i stoi u mechanika na klockach tak niefortunnie, że nie mogę otworzyć bagażnika!
Najważniejsze czyli wzmacniacze są właśnie tam.
Będziemy całą ekipą w Kielcach 16-17 września będzie okazja do odsłuchu nie tylko audio ale i wydechu!
Pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Temat rochę stary i od dawna nieruszny, ale cóż. Mam pytanko- co byście poradzili na tylną półkę? Chdzi mi nie o głośniki ale o samą budowę półki.

MDF czy włókno? Chciałem żeby nie wyglądała jak ociosana , tylko aby miała fajne, łagodne załamania.

Czyli raczej włókno- tylko jak je profilować? I z czego zrobić formę na samą półkę? Jakieś pomysły?

Albo do kogo mogę się zwrócić, kto to robił

Pozdrawiam, Roman
Zawodowy Szyderca
Motox

Ulver... i tutaj się mylisz. Mianowicie, zrobienie konkretnego kształtu z włókna to już wyższa szkoła jazdy i naprawdę trzeba się na tym znać i mieć doświadczenie. Nie każdy zakład car audio to zrobi.
Najlepszym materiałem na półkę oczywiście jest MDF, tylko i wyłącznie. Można go sobie ładnie wygładzić, chodzi o krawędzie używając papieru ściernego. Jest to najlepszy materiał ponieważ nie wpada w rezonans i można go prawie dowolnie stylizować, a przy wymiarach półki w mini nie będzie nic ważył . Oczywiście można po wycięciu półki obklieić ją włóknem szklanym oraz zalać żywicą, następnie zaszpachlować i polakierować na dowolny kolor.. ale jak wspominałem jest to wyższa szkoła jazdy. A więc proponuję, MDF grubość 1,7 cm,wymiar, wyżynarka i na końcu zaciągnąć półkę materiałem .. można taki kupić np: w NORAUTO wraz z klejem w spreyu, lub używać zszywek do drewna, można także pod materiał wsadzić cienką gombeczkę.Oczywiście zawsze można spróbować coś zrobić z włókna i się przekonać, że to nie takie proste.
POWODZENIA
Motox

oto najbardziej fachowe stronki o montażach CAR AUDIO

www.showyoursound.nl, http://www.xdream-car-audio.de/, www.galeriatonow.pl,
www.steven-sailer.com/

miłego oglądania

i tu www.alpine-usa.com z zakładce support są demo car-y bardzo fajne :lol:
ponick

Post autor: ponick »

odswieze lekko temat, bo przymierzam sie do montarzu audio.nie bedzie to jakis nadzwyczajnie drogi i jakosciowo najlepszy za milion funtow, ale zwyczajnie za nie wiele $$$ - Sony CD-XS 22 skusila mnie gazetka z media i glosniki zastanawiam sie miedzy magnatem a pioneerem..

moze mi ktos wyjasnic o co chodzi z dwu-troj-droznoscia?
i pytanie jakia w miniaku jest srednica otworow w tylnej polce?
ODPOWIEDZ