Tabliczka znamionowa- Pomocy

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Qometa

Tabliczka znamionowa- Pomocy

Post autor: Qometa »

Witam! Niedawno kupiłem swoje wymarzone MINI, do porobienia zostało jeszcze kilka rzeczy ale ogólnie kupiłem w stanie dobrym i tanio - jak się okazało za tanio. :(

Otóż auto miało stłuczkę - dostało w lewy przód i policja zabrała dowód. Poprzedni właściciel zrobił remont blacharsko lakierniczy, ale nie dokończył auta i dowodu nie odzyskał. Jestem na etapie odzyskiwania dokumentów - posiadam wszystkie papiery i kwity z policji - auto lada moment będzie nadawało się do jazdy - ale po wypadku zagubiona została tabliczka znamionowa i jest problem :sad: Auto z tego rocznika (83) nie ma numerów na ramie i bez tabliczki znamionowej nie ma możliwości identyfikacji auta. W wydziale komunikacji nawet nie chcieli ze mną rozmawiać, na stacji okręgowej powiedzieli ze temat jest do przeskoczenia jeśli posiadał bym nawet nieczytelną poprzednią tabliczkę (poprzedni właściciel niby szuka) to na tej podstawie zrobili by druga jako że poprzednia jest nieczytelna.

Potrzebuję na wzór oryginalnej tabliczki (oczywiście bez numerów) ale z podanymi wymiarami - tak aby znajomy zakład grawerujący mógł mi zrobić podkładkę. Będę wdzięczny za skan lub linka do strony gdzie mogę zobaczyć jak powinna wyglądać.

Inaczej czeka mnie kilku tygodniowe załatwianie sprawy z rzeczoznawca, następnie rozmowa z miłymi paniami z wydziału komunikacji, później nabijanie numerów na ramę i takie tam ... chciałbym tego uniknąć będę zobowiązany za Pomoc.

P.S. Proszę bez komentarzy w stylu trzeba było zobaczyć jak kupowałeś. To moje pierwsze MINI i nie miałem pojęcia że tabliczka to jedyna identyfikacja - już sam jestem dość zły na siebie ;)
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Tabliczka znamionowa- Pomocy

Post autor: monsterk »

akurat żadna z tabliczek z mini spares nie jest właściwa, zgłoś się do kolegi irrka z forum aby on ci pstryknął zdjęcie tabliczki znamionowej, a tak wogóle to numery wybite są na 100% w rynience podszybia.Jak ich tam nie ma to były kombinacje
Qometa

Dzieki za odpowiedź

Post autor: Qometa »

Dzięki panowie za odpowiedź

Pytanie czy w roczniku 83 również były nabijane numery ???
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

byly
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: kamal1 »

Głowy nie dam ale chyba 83 był rokiem przełomowym od którego bito numery w rynience.
Jeśli to prawda proszę Kolegów o potwierdzenie.
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: kamal1 »

Jeśli nikt nie potwierdza to może zaneguje.
Maciej

Post autor: Maciej »

Siema, nie przejmuj się i na spokojnie sobie wszystko załatwiaj. Jakiś hu... po prostu wykorzystał twoje podniecenie wynikające z kupna Miniaka i tyle każdemu może się zdarzyć. Mam Mini z 97' ale też miałem problem z numerem karoserii. Jakaś fachura za zachodniej granicy zamalował je. Przy kupnie auta też tego nie sprawdziłem wiec na stacji diagnostycznej włączyło mi się spore ciśnienie jak gość mówi "Panie a gdzie numer nadwozia"

Jak już pisałem jakiś .... zamalował je. Jak podniesiesz maskę to nad tylnią ścianą komory silnika jest rynienka gdzie maska się opuszcza, dokładnie na jej środku szukaj wybitych numerów wyczuj palcem powinno dać rade. Tylko zdejmij uszczelkę z kantu blachy będzie łatwiej.

Mi się udało Tobie też się uda nie załamuj się i spokojnie załatw sobie wszystko a potem miłej jazdy :D

Pozdro,
Maciek.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

jak sa dokladnie posrodku to sa przez jakiegos "chuja" nabite :P

powinny byc bardziej przed pasazerem :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Pole numerowe zaczyna się na wysokości zaślepki wycieraczki z prawej strony.
Maciej

Post autor: Maciej »

Faktycznie jest troche na prawo od środka :)

Pozdro,
Maciek.
ODPOWIEDZ