Ja przywiozłem moje Mini z Anglii. Przełożenie kierownicy nie jest problemem w Mini. Przełożyliśmy kierownicę w dwa dni bez pośpiechu (tutaj nieoceniona pomoc Seby. Mogę dać namiary, na pewno pomoże). Pamiętaj tylko żeby będąc w Anglii po tego Mini kupić sobie maglownicę i box z pedałami, bo tam taniej to wychodzi. Przerabiałem to więc mogę coś poradzić jakbyś potrzebował pomocy.
Większy kłopot niż z przekładaniem kierownicy jest z rejestracją. Trzeba się nachodzić, wypełniać wnioski, druki itd. Jestem w trakcie tych operacji. U mnie sytuacja była trochę inna bo to Mini mam od 3 lat i jest zarejestrowane na mnie w Anglii. Wracając do Polski zabrałem go ze sobą jako "mienie przesiedleńcze". Jestem więc zwolniony z cła, VATu i akcyzy. Jedynie muszę wnieść opłatę recyklingową 500 pln. Mam listę tych wszystkich papierów i formalności. Daj znać na PRV jak je chcesz.
Kłopotliwe może być załatwienie pierwszego przeglądu bo jeśli szukasz samochodu do remontu to nie będzie on idealny, a na przeglądzie sprawdzają dość dokładnie. Sprowadzając auto z Anglii musisz się liczyć że dodatkowo przed przeglądem będziesz musiał wymienić np. wkłady reflektorów.
Generalnie uważam że warto sprowadzić Mini z Anglii:
» większy wybór
» serwisowane na oryginalnych (w większości) częściach
» można znaleźć naprawdę zadbany egzemplarz w rozsądnej cenie
Poszukaj na
www.ebay.co.uk albo
www.autotrader.co.uk Szukaj w mniejszych miejscowościach, będzie taniej. Ja swojego kupiłem 60 mil od Londynu za 900 funtów, a na drugi dzień miałem kupca w Londynie za 1500!!! Opłaciło się pojechać

Nie wiem jakie są aktualnie ceny i czy za 5000 pln coś kupisz. Acha, koszt przejażdżki lawetą z UK do Polski to jakieś 400 euro.