nagłośnienie
Moderator: flapjck1
nagłośnienie
Mam dwa głośniki blaupunkta za tylną kanapą. Kupiłem teraz radio sony xplod i zamierzam dokupić do tego 4 głośniki xploda i jakiś wzmacniacz mały.
Pytanie gdzie mam wstawić 2 głośniki? 2 będą za kanapą a drugie dwa planuje w drzwiach, tylko nie wiem czy to będzie dobrze chodzić. Może jakieś lepsze propozycje?
Pytanie gdzie mam wstawić 2 głośniki? 2 będą za kanapą a drugie dwa planuje w drzwiach, tylko nie wiem czy to będzie dobrze chodzić. Może jakieś lepsze propozycje?
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
Re: nagłośnienie
To może lepiej dokupić jakiś dobry zestaw 2-drozny odseparowany na przód zamiast 4 zwykłych głośników.
Ja mam zamontowany takie graty następująco: (zabytkowe fotki jeszcze z dnia zakupu miniaka więc lekki burdelik
)
foto 1
foto 2
foto 3
generalnie to małym wzmacniaczem tego systemu nie napędzisz ... przyzwoity mały wzmacniacz da 2x100W i pociągnie to co masz za kanapą
Ja mam zamontowany takie graty następująco: (zabytkowe fotki jeszcze z dnia zakupu miniaka więc lekki burdelik

foto 1
foto 2
foto 3
generalnie to małym wzmacniaczem tego systemu nie napędzisz ... przyzwoity mały wzmacniacz da 2x100W i pociągnie to co masz za kanapą
pod kanapą jak wszystko łądnie dopasujesz i zrobisz tak zeby nic nie drżało to sie tworzy fajna skrzynia basowa
miałem tam 2 głośniki 6x9 po 200W każdy i dawało całkiem nieźle, a głośniki z przodu w mini to podstawa, chocby tylko wysokotonowe. Ale o nagłosnieniu to najlepiej Czarek wie 

- Beny
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi
nagłośnienie mini
ja w swoim mini miałem konfiguracje, która bardzo dobrze się sprawdziła
1. w drzwiach dwudrożny system głosników 16 cm, zamontowanych na drewnianych dystansach (głośniki powerbass)
2. głośniki napędzane z radia clarion
3. w bagażniku mała tuba napedzana z wzmacniacza (jakiś prosty zmostkowany dwukanałowy wzmacniacz)
4. konicznie zastosuj wygłuszenie drzwi i klapy bagażnika
system prosty, niedrogi, mozna wszystko zrobić samodzielnie a gra naprawdę zacnie i rozkręcił sporą imprezę na imm w dani ( na jakieś 200 osób)
1. w drzwiach dwudrożny system głosników 16 cm, zamontowanych na drewnianych dystansach (głośniki powerbass)
2. głośniki napędzane z radia clarion
3. w bagażniku mała tuba napedzana z wzmacniacza (jakiś prosty zmostkowany dwukanałowy wzmacniacz)
4. konicznie zastosuj wygłuszenie drzwi i klapy bagażnika
system prosty, niedrogi, mozna wszystko zrobić samodzielnie a gra naprawdę zacnie i rozkręcił sporą imprezę na imm w dani ( na jakieś 200 osób)
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
nie mam pojęcia jak to zrobić. ogólnie jestem zielony w sprawach nagłośnienia. nie wiem czy to wina głośników że przy głośnym słuchaniu strzeszczą i brzeczą czy trzeba lepiej dopasować sprzęt, ewentualnie go udoskonalić.
- Jasiek
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
kupis666 pisze: ...nie wiem czy to wina głośników że przy głośnym słuchaniu strzeszczą i brzeczą czy trzeba lepiej dopasować sprzęt, ewentualnie go udoskonalić.
to ze skrzeczą to możne wina tego ze podłączone są w przeciw fazie sprawdź czy kabelki nie są pomylone , albo porostu sprzęcik nie daje rady i potrzeba jakiegoś piecyka

next to sex i love my MINI best
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
ja mam w drzwiach zrobione kieszenie razem z glosnikami 16cm (proa simplex 160 jesli dobrze pamietam)dodatkowo w podszybiu wysokotonowe, w tylnej polce 2 niskotonowe od hertza. pod tylna polka w bagazniku przywiesilem sobie wzmacniacz audisona srx4 no i w ogolnosci to gra. na podloge, w drzwi i nadkola i przednia scianke poszly maty wygluszajace co powoduje, ze jest troche ciszej ale glownie to, ze cala buda nie rezonuje.
co do samego efektu - mysle, ze jest w zupelnosci wystarczajacy. Impreze na zlocie udalo sie z tego uciagnac i jeszcze bylo troche zapasu. Niskie tony sa czyste i przyjemne, natomiast nie powoduja przyspieszonej perystaltyki jelit a leb w czasie jazdy nie odpada.
Osobicie lubie sluchac glosno muzyki, ale wg mnie bardzo meczace jest ciagle dudnienie, dlatego nie chcialem nic wiecej. Z takim zestawem po prostu przyjemnie sie slucha a i glosniej tez da sie zrobic.
[edyta] Acha, wszystkie szpeja potrzebne do tej instalacji zaproponowal mi Czarek i jestem z tego zadowolony. Skladalem to juz pozniej w calosc samemu, ale z samym wyborem tego napewno bym spedzil duzo czasu zanim bym znalazl cos co bedzie spelnialo moje oczekiwania.
co do samego efektu - mysle, ze jest w zupelnosci wystarczajacy. Impreze na zlocie udalo sie z tego uciagnac i jeszcze bylo troche zapasu. Niskie tony sa czyste i przyjemne, natomiast nie powoduja przyspieszonej perystaltyki jelit a leb w czasie jazdy nie odpada.
Osobicie lubie sluchac glosno muzyki, ale wg mnie bardzo meczace jest ciagle dudnienie, dlatego nie chcialem nic wiecej. Z takim zestawem po prostu przyjemnie sie slucha a i glosniej tez da sie zrobic.
[edyta] Acha, wszystkie szpeja potrzebne do tej instalacji zaproponowal mi Czarek i jestem z tego zadowolony. Skladalem to juz pozniej w calosc samemu, ale z samym wyborem tego napewno bym spedzil duzo czasu zanim bym znalazl cos co bedzie spelnialo moje oczekiwania.
jakiej firmy zakładałeś wygłuszenie? Czy po za poprawieniem brzmienie, zmniejszył się odczuwalnie hałas z zewnątrz dzięki tym matom?dziesio pisze:ja mam w drzwiach zrobione kieszenie razem z glosnikami 16cm (proa simplex 160 jesli dobrze pamietam)dodatkowo w podszybiu wysokotonowe, w tylnej polce 2 niskotonowe od hertza. pod tylna polka w bagazniku przywiesilem sobie wzmacniacz audisona srx4 no i w ogolnosci to gra. na podloge, w drzwi i nadkola i przednia scianke poszly maty wygluszajace co powoduje, ze jest troche ciszej ale glownie to, ze cala buda nie rezonuje.
a ze wzmacniacz zadowolony jestes?
ja narazie mam tylko tył na sytemie 2 drożnym odspeperowanym powerbass 165mm i bardzo ładnie to gra, potzebuje teraz zamantować coś na przód i wzmacniacz bo radio nie da sobie z tym rady
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Ja robiłem nagłośnienie w miniaku w zeszłym roku.
Na codzień zawodowo zajmuję sie dźwiękiem więc trochę mam wiadomości na ten temat.
Dźwięk jest z natury odbierany jako obraz stereo dobiegający z reguły z przodu.
Tak więc w samochodzie najlepiej jest montować zestawy odseparowane ( osobno głośnik nisko-średniotonowy w drzwi i wysokotonowy najlepiej na słupkach przednich). Taki montaż daje najlepsze efekty.
Można na dokładke dac subwoofer ale ja wychodze z założenia że mini jest za bardzo szlachetnym samochodzikiem żeby go tubą ( o zgrozo! ) potraktować.
Ewentualnościa jest dołożenie do takiego zestawu małego 20 cm basowca w celu poprawy brzmienia w tzw. dole czyli niskich częstotliwości. Ja osobiście się waham czy się za to zabrać.
Mój system jest jest oparty na głośnikach Powerbass ES-6C i muszę powiedzieć że jak na początek przygody z car audio w mini uważam że są b.dobrym wyborem.
Radio mam Alpine i wzmacniacz też , kable Stinger Pro.
U mnie jest dośc nietypowo w bagażniku ponieważ zrobiłem zabudowę całej podłogi i w niej jest wzmacniacz.
Ciężko było ale sie udało. Wzmacniacz podświetliłem na czerwono w kolorze podobnym do karoserii - wyszło bardzo ładnie i gustownie.
Polecam trochę sie pomęczyc i założyć granie w mini z przodu - nikt nie pożałuje że to zrobił
Dodam jeszcze że mini zanim dostało nagłośnienie zostało wypatroszone , wytłumione i wygłuszone łącznie z dachem. Po tych zabiegach mam w środku bardzo miły dla ucha komfort.
Na codzień zawodowo zajmuję sie dźwiękiem więc trochę mam wiadomości na ten temat.
Dźwięk jest z natury odbierany jako obraz stereo dobiegający z reguły z przodu.
Tak więc w samochodzie najlepiej jest montować zestawy odseparowane ( osobno głośnik nisko-średniotonowy w drzwi i wysokotonowy najlepiej na słupkach przednich). Taki montaż daje najlepsze efekty.
Można na dokładke dac subwoofer ale ja wychodze z założenia że mini jest za bardzo szlachetnym samochodzikiem żeby go tubą ( o zgrozo! ) potraktować.
Ewentualnościa jest dołożenie do takiego zestawu małego 20 cm basowca w celu poprawy brzmienia w tzw. dole czyli niskich częstotliwości. Ja osobiście się waham czy się za to zabrać.
Mój system jest jest oparty na głośnikach Powerbass ES-6C i muszę powiedzieć że jak na początek przygody z car audio w mini uważam że są b.dobrym wyborem.
Radio mam Alpine i wzmacniacz też , kable Stinger Pro.
U mnie jest dośc nietypowo w bagażniku ponieważ zrobiłem zabudowę całej podłogi i w niej jest wzmacniacz.
Ciężko było ale sie udało. Wzmacniacz podświetliłem na czerwono w kolorze podobnym do karoserii - wyszło bardzo ładnie i gustownie.
Polecam trochę sie pomęczyc i założyć granie w mini z przodu - nikt nie pożałuje że to zrobił

Dodam jeszcze że mini zanim dostało nagłośnienie zostało wypatroszone , wytłumione i wygłuszone łącznie z dachem. Po tych zabiegach mam w środku bardzo miły dla ucha komfort.
a jakbym wrzucił w drzwi dwa głosniki sony xplod i za kanape z tyłu dwa to bedzie ok?
mam radio sony xplod 4x45w.
jakie najlepsze glosniki w takim razie beda, zeby dawaly sobie rade i nie bylo zadnego problemu?
mam radio sony xplod 4x45w.
jakie najlepsze glosniki w takim razie beda, zeby dawaly sobie rade i nie bylo zadnego problemu?
Moim zdaniem świetne są Hertzy jednak one trochę kosztują, zawsze można wybrać tanie i dobre blaupunkty ...
Ja mam u siębie wzmacniacz blaupunkta GTA 470, który świetnie się sprawdza,
do tego dwa głośniki 6x9 Hertz, dwa głośniki 13' Xplod i niskotonowa 20 JBL
Radyjko Alpine
Moim zdaniem kluczem do dobreko dźwięku był radioodtwarzacz
Co prawda brakuje mi dźwięku z przodu, ale nie miałem pomysło jak by to zrbić, może się coś pojawi kiedyś w przyszłości...
Ja mam u siębie wzmacniacz blaupunkta GTA 470, który świetnie się sprawdza,
do tego dwa głośniki 6x9 Hertz, dwa głośniki 13' Xplod i niskotonowa 20 JBL
Radyjko Alpine
Moim zdaniem kluczem do dobreko dźwięku był radioodtwarzacz

Co prawda brakuje mi dźwięku z przodu, ale nie miałem pomysło jak by to zrbić, może się coś pojawi kiedyś w przyszłości...
- Sadam
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
też gorąco muszę polecić głośniki Hertz, grają naprawdę bardzo fajnie, głośno i czyściutko mimo że radyjko to tylko SOny Xplod i to jeden z najniższych modeli
zestawik mam taki:
http://allegro.pl/item871005648_hertz_e ... ielce.html
upchnięty w drzwiach i na słupkach, zwrotnicy pochowane pod deską
miunusy:
-spora wysokość głośnika zmusiła mnie do ingerencji w drzwiach, mimo dystansu 50 lub 60mm (nie pamiętam), choć ma to pozytyw, bo głośnik ma czym odetchnąć
-głośniki zwłaszcza po swojej stronie mam niemiłosiernie skopane, dostaje im się przy prawie każdym wsiadaniu i wysiadaniu, dobrze, że maskownica jest solidna
no i koniecznie wygłuszenie drzwi (czego jeszcze nie zrobiłem), bo jak nie to można po podgłośnieniu słuchać jak pięknie odbijają się cięgna od zamków o blachę i to pomimo oryginalnych filców nalepionych pod nimi (będzie trzeba wstawić jakieś większe paski)
zestawik mam taki:
http://allegro.pl/item871005648_hertz_e ... ielce.html
upchnięty w drzwiach i na słupkach, zwrotnicy pochowane pod deską
miunusy:
-spora wysokość głośnika zmusiła mnie do ingerencji w drzwiach, mimo dystansu 50 lub 60mm (nie pamiętam), choć ma to pozytyw, bo głośnik ma czym odetchnąć
-głośniki zwłaszcza po swojej stronie mam niemiłosiernie skopane, dostaje im się przy prawie każdym wsiadaniu i wysiadaniu, dobrze, że maskownica jest solidna
no i koniecznie wygłuszenie drzwi (czego jeszcze nie zrobiłem), bo jak nie to można po podgłośnieniu słuchać jak pięknie odbijają się cięgna od zamków o blachę i to pomimo oryginalnych filców nalepionych pod nimi (będzie trzeba wstawić jakieś większe paski)
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas

niestety musze przyoszczedzić, mam radio sony xplod i muszę kupić głośniki do 200-300zł ze wzmacniaczem. wzmacniacz może być używany
wzmacniacz + głosnika za ta kase nie da radykupis666 pisze:niestety musze przyoszczedzić, mam radio sony xplod i muszę kupić głośniki do 200-300zł ze wzmacniaczem. wzmacniacz może być używany
za 200 - 300 spokojnie kupisz za to zestaw 165mm + zwrotnice + gwizdki (polecam powerbass lub hertz, oba zbierają dobre opinie)
wszyscy pakujecie głosnik w drzwi, a jak dla mnie to w przypadku mini kiepskie miejsce, ze względu na dużą skłoność do korozji. Porządnie wygłuszone drzwi "uszczelnią się", a co za tym idzie woda która sie do nich dostaje nie będzie miała jak swobodnie odparować, co z powoduj przyspieszonie rudego.
- Sadam
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
dlatego jeśli się nie mylę na dolnej ramie drzwi powinny być otworki które pozwolą na pozbycie się wody, poza tym nie ma lepszego miejsca niż drzwi, jak wrzucisz w półkę tylną to nie będzie tak grało jak trzeba, a w deskę lub pod deskę nie zmieścisz zbyt dużych głośników
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy