Brak tylnych świateł, podświetlenia tablicy i przeciwmgły

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Brak tylnych świateł, podświetlenia tablicy i przeciwmgły

Post autor: _michal_ »

Mam problem z brakiem tylnych świateł, poświetlenia tablicy i przeciwmgielnego. Stopy, kierunki, wsteczny jest. Puszka bezpieczników nowa i wg schematu nic wiecej oprócz puszki i włącznika świateł nie powinno przeszkadzac w działaniu tylnego oswietlenia. Nie mam włącznika swiateł na podmiankę a nie wiem jak go sprawdzić "na sucho" - to typ mk4 z pinami a nie wsówkami...
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
Awatar użytkownika
forki
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini 1.3 SPI 95r

Re: Brak tylnych świateł, podświetlenia tablicy i przeciwmgły

Post autor: forki »

Potrzebujesz najprostrzego miernika, albo po jego wyjęciu bateria kabelki i żarówka.

W wielkim skrócie musisz sprawdzić czy zamyka prawidłowo obwód.

Uwaga z rozbieraniem, nie wiem czy ten twój też jest trzy pozycyjny ale niekiedy trudno potem dojść jak był złożony więc schodzi 20 min na próbach.

A przednie światła (postojowe, drogowe) są ?
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

przednie swiatła są a włącznik jest 3 pozycyjny - miernika poszukam - czy jakies konkretne wskazówki odnośnie sprawdzania włącznika miernikiem (które piny ze sobą sprawdzać, itp)
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

1. Tylne przeciwmgłowe - bezpiecznik liniowy na przewodzie koloru niebieskiego. Albo zwyczajnie spalona żarówka czy skorodowana oprawka w lampie.
2. Tylne światła pozycyjne oraz oświetlenie numeru bezpiecznik dolny w skrzynce na 4.
Wejście przewód czerwony wyjście czerwony z zielonym paskiem.
3. Aby sprawdzić czy powodem jest uszkodzony przełącznik klawiszowy połączyć na krótko przewód brązowy w kostce i przewód czerwony - to dla świateł pozyzyjnych.
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

markfive pisze:1. Tylne przeciwmgłowe - bezpiecznik liniowy na przewodzie koloru niebieskiego. Albo zwyczajnie spalona żarówka czy skorodowana oprawka w lampie.
2. Tylne światła pozycyjne oraz oświetlenie numeru bezpiecznik dolny w skrzynce na 4.
Wejście przewód czerwony wyjście czerwony z zielonym paskiem.
3. Aby sprawdzić czy powodem jest uszkodzony przełącznik klawiszowy połączyć na krótko przewód brązowy w kostce i przewód czerwony - to dla świateł pozyzyjnych.

Ad.1. Znalazłem 3 bezpieczniki liniowe (na grodzi pod maską)- są OK, gdzie szukać innych?- lampa przeciwmgłowa wygląda w środku jak nowa, zarówka dobra.
Ad.2. Bezpieczniki i połączenia w skrzynce OK
Ad.3. nie dostałem żadnego efektu - jedynie uruchomiłem swiatła mijania (inną kombinacją) - czyli włącznik musi być dobry...

co dalej powinienem robic?
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Istotne jest jeszcze czy w opisanych punktach kontrolnych jest napięcie. W ten sposób można ustalić gdzie to napięcie "znika". Pozornie dobre bezpieczniki wcale nie muszą przewodzić prądu. Zdarza się, że na przykład w oprawkach liniowych końcówki stykowe są utlenione lub nie ma docisku z powodu unieruchomienia końcówki w pozycji wciśnietej do końca a sprężynka jest zardzewiała.
Jeżeli pomimo połączenia na krótko przewodu brazowego z czerwonym w kostce przełącznika światła nie świecą to trzeba sprawdzić czy napięcie dochodzi tym czerwonym przewodem do bezpiecznika nr 4 i czy jest ono również po bezpieczniku na przewodzie czerwono zielonym. Samo stwierdzenie że światła nie świecą a wszystko jest w porządku do żadnego rozwiazania problemu nie prowadzi.
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

markfive pisze:Istotne jest jeszcze czy w opisanych punktach kontrolnych jest napięcie. W ten sposób można ustalić gdzie to napięcie "znika". Pozornie dobre bezpieczniki wcale nie muszą przewodzić prądu. Zdarza się, że na przykład w oprawkach liniowych końcówki stykowe są utlenione lub nie ma docisku z powodu unieruchomienia końcówki w pozycji wciśnietej do końca a sprężynka jest zardzewiała.
Jeżeli pomimo połączenia na krótko przewodu brazowego z czerwonym w kostce przełącznika światła nie świecą to trzeba sprawdzić czy napięcie dochodzi tym czerwonym przewodem do bezpiecznika nr 4 i czy jest ono również po bezpieczniku na przewodzie czerwono zielonym. Samo stwierdzenie że światła nie świecą a wszystko jest w porządku do żadnego rozwiazania problemu nie prowadzi.

bezpieczniki sprawdzałem miernikiem "na przejście" - skrzynke bezpieczników wymieniał poprzedni właściciel - mam taką na płaskie bezpieczniki jak we współczesnych autach...

przychodzi mi do głowy że może własnie przewody są pomieszane... :roll:

napięcie sprawdze jutro po pracy...

dzięki za dotychczasowe rady
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Jezeli instalacja była przerabiana to moje szczegółowe określenia kolorów przewodów są bezcelowe. Opieram się na typowych schematach fabrycznych.
W tej sytuacji nie podejmuję się przy pomocy forum pomóc Ci w naprawie.
Myślę, że do znalezienia przyczyny wystarczy podstawowa znajomość elektrotechniki samochodowej i kontrolka z żarówką. Niestety sprawdzać trzeba kolejno wszystkie obwody związane z oświetleniem. Miernik (woltomierz) pomaga w sprawdzeniu spadków napięć na przewodach, ale bez niego też można sobie poradzić.
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

nie nie - instalacja nie była przerabiana - jest tylko założona nowa skrzynka bezpieczników i moze pomieszane są przewody.
Teraz mam tak: zaczynam z góry, wejścia: 1. podwójny zielono czerwony; 2. zielony; 3. czerwono zielony; 4. brązowy. Wyjscia: 1. biały; 2. trzy przewody 2x brazowy i jeden czerowny; 3. czerwono zielony; 4. biało zielony

wszystkie przewody wychodzą z głównej wiązki i wchodzą w główną wiązkę.

czy taki układ jest prawidłowy?

pozdr

edit: co prawda nie jestem daltonistą, ale moze niektóre kolory źle nazwałem :mrgreen: wypłowiałe czerwone/brązowe/fioletowe wyglądają podobnie...
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

_michal_ pisze:czy taki układ jest prawidłowy

Od wielu lat na mojej stronie znajduje się podstawowy opis tego tematu ( skrzynka bezpieczników i kolory przewodów do niej wpiętych)
Zobacz tu
Porównaj z tym co masz w aucie.
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

czytałem opis na twojej stronie - i najwidoczniej mam pomieszane... dziś zauważyłem ze włączyć moge kierunkowskazy bez włącznia zapłonu... :roll:
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

przewody uporzadkowane i oswietlenie wróciło... umarł natomiast silnik wycieraczek - no cóż trzeba szukać sprawnego... :roll:

PS. co nie bedzie działać po wyjęciu wtyczki z silnika wycieraczek?
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

_michal_ pisze:PS. co nie bedzie działać po wyjęciu wtyczki z silnika wycieraczek?

on sam ;)
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

domino1985 pisze:
_michal_ pisze:PS. co nie bedzie działać po wyjęciu wtyczki z silnika wycieraczek?

on sam ;)

:mrgreen: :roll: serio pytam - straciłem awaryjne i nie wiem czy to przez odpiety silnik wycieraczek...
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

Nie mam u siebie silnika wycieraczek (jak i samych wycieraczek ;)) od dwóch lat i reszta elektryki funkcjonuje zadowalająco :) także nie jest on spokrewniony z innymi urządzeniami :)

Ale może coś się Tobie odłączyło przy sprawdzaniu przewodów że zaniemógł ?
ODPOWIEDZ