Chcę kupić Mini, ale...

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

lamia

Chcę kupić Mini, ale...

Post autor: lamia »

Witam.

Odkąd pamiętam, od zawsze fascynowały mnie samochody 'z duszą', do których niewątpliwie zaliczam Mini. Kiedy nadszedł więc moment, gdy okazało się, że będę potrzebowała samochodu, przez chwilę zastanawiałam się jeszcze chociażby nad Zastavą 750, ale w końcu doszłam do wniosku, że nie chcę niczego innego, jak klasyczne Mini. Więc szukam...
Mimo że pracuję, nie mam zbyt wiele środków na jego zakup (biorę pod uwagę, że muszę mieć jeszcze na jego utrzymanie) - najlepiej byłoby, gdyby koszt zakupu zamykał się w okolicach 8000zł. Pytanie tylko - czy do tej kwoty kupię coś jeżdżącego, niewymagającego od razu kolosalnych napraw, najlepiej nie najstarszego? Dobrze by było jeszcze, żeby z silnikiem 1,3 i drewnem w środku, ale to akurat nie jest najważniejsze ;) Samochodu potrzebuję do jazdy na co dzień, głównie po mieście, ale nie tylko. Co prawda byłoby to drugie auto w domu, ale nie znaczy to, że stałoby nieużywane - wręcz przeciwnie.
Przeglądam co rusz wszelkie ogłoszenia, ale niespecjalnie wiem jeszcze, na co zwracać uwagę, jakie ceny są rozsądne, a jakie nie (mimo że Mini wydaje się autkiem stosunkowo drogim). Może pomożecie mi albo podpowiecie co? Byłabym bardzo wdzięczna :oops:

Jestem z Wrocławia, pocieszam się więc, że łatwo tu dostać części, jest też warsztat i sporo minimaniaków. A gdybym potrzebowała pomocy przy zakupie auta w innych częściach Polski, to też znalazłby się ktoś, kto zerknąłby bardziej fachowym okiem?

Pozdrawiam,
mam nadzieję, przyszła właścicielka Mini,
lamia.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Chcę kupić Mini, ale...

Post autor: Sadam »

zapraszam na kawę, postaram się odpowiedzieć na wszystkie pytania i solidnie uświadomić przed ewentualnym zakupem :wink:

a co do oglądania aut w Polsce to na pewno się znajdzie ktoś, żeby podjechać tu czy tam i wstępnie stan auta ocenić
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
lamia

Post autor: lamia »

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.
Z uświadomienia chętnie skorzystam, ale to już do gadamy się via pw.

A jak już upatrzę co sobie, na pewno będę chciała uśmiechnąć się do kogoś, kto orientuje się w mini lepiej niż ja ;)
Awatar użytkownika
LUPER
Zarząd
Zarząd
Posiadane auto: mini i MINI

Post autor: LUPER »

W Krakowie możesz liczyć na moją pomoc, jak trzeba będzie coś oglądnąć.

Pozdrawiam
Mini Cooper 1,3 93r - czerwony
Mini Cooper 1,3 90r - granatowy
Mini Clubman estate 1,3 81r - srebrny
MIni Clubman cooper 1,6D 10r - hot chocolate
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
Kontakt:

Post autor: sezar »

na Górnym Śląsku też paru chętnych się znajdzie :)
Rincewind

Post autor: Rincewind »

Witam was serdzecznie, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu mojego upragnionego mini, ale przed tym chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z zakupem części w Polsce, czy są one w miarę łatwo dostępne czy raczej lepiej jest je sprowadzać. Chciałbym też wiedzieć czy istnieje możliwość zakupu mini 1,3 za mniej więcej 10000 w stanie który nie wymaga od razu ogromnego wkładu finansowego. I oczywiście jak mniej więcej wygląda sprawa codziennej eksploatacji, z tego co słyszalem są to samochody które bardzo często lubią sprawiać niemiłe niespodzianki :sad: Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odp w tej sprawie, z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

zrobiłem cały remont (poza silnikiem) kupując wszystko w polsce
Rincewind

No właśnie mi bardziej chodziło o elementy silnika i zawieszenia
Rincewind

a jeżeli można wiedzieć ile kosztował cię mniej więcej ten remont, i czy była to sama blacharka czy możę też elementy wnętrza?
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

ciezko mi jest określić bo ja w pewnym memencie poszedłem w przedładke silnika

ale wszystkie blachy byly kupowane w polsce wiec zlicz ceny ze sklepu i koszty czesci masz

zawieszenie tez było całe robione i tez wszystko z polski - choć teraz kombinuje z przodem i juz sie zastanawiam jak bedzie.

cały remont w zależności od cen mechaników od "nastu" do kilkudziesięciu ...
Awatar użytkownika
g00dMan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: g00dMan »

Rincewind pisze:Witam was serdzecznie, od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu mojego upragnionego mini, ale przed tym chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z zakupem części w Polsce, czy są one w miarę łatwo dostępne czy raczej lepiej jest je sprowadzać. Chciałbym też wiedzieć czy istnieje możliwość zakupu mini 1,3 za mniej więcej 10000 w stanie który nie wymaga od razu ogromnego wkładu finansowego. I oczywiście jak mniej więcej wygląda sprawa codziennej eksploatacji, z tego co słyszalem są to samochody które bardzo często lubią sprawiać niemiłe niespodzianki :sad: Byłbym bardzo wdzięczny za szybką odp w tej sprawie, z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

Sklepy w PL:

http://minicentrum.pl
http://www.englishcars.pl
http://www.mini-land.pl
Rincewind

g00dMan wielkie dzięki za te linki :grin:
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

a teraz przewin ekran w dol i rozejrzyj sie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Dejwid
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Dejwid »

Najciemniej pod latarnią, nie wiesz Flap ;)
PETER90

Post autor: PETER90 »

Jak coś to pomogę z zakupem w łodzi bo ja się nadziałem i mam dużo problemów ale na szczęście można jakoś je naprawić :sad:
ODPOWIEDZ