Mini One Diesel - osiągi

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Luk_fiz

Mini One Diesel - osiągi

Post autor: Luk_fiz »

Witajcie,
Kiedyś już byliśmy właścicielami Mini Classica, niestety poszedł do ludzi. Teraz planujemy zakup Mini BMW więc witam się ponownie.
Więc tak: potrzebne jest autko miejskie, oszczędne, dyspozycyjne, sprawne i do tego jeszcze się podobające:) Oczywiście najlepszy byłby Cooper S, jednak z różnych powodów (koszt zakupu, eksploatacji, utwardzone zawiesznie) padło raczej na przedliftowego diesla 1.4. Tylko... jest problem z mułowatością, a że aktualnie w pobliżu Krakowa nie widzę np. na allegro jakiegoś egzemplarza żeby się przejechać posiłkuję się katalogami.

Na forum można wyczytać, że katalogowy czas do 100km/h (ok 14 sek) jest znacznie zawyżony. I tutaj moje pytanie: więc jaki on jest? Czy silnik 1.4 75 km wystarcza do w miarę sprawnego przemieszczania się? A ewentualnie chip - ktoś ma doświadczenia? Jak to wygląda? Na jaką poprawę osiągów można liczyć?
Są to w zasadzie jedyne wątpliwości jakie mam odnośnie mini - reszta jest jasna, auto się podoba i jest jedną z najmocniejszych opcji do zakupu.

Pozdrawiam,
Luk
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: '96 Sportspack
Kontakt:

Re: Mini One Diesel - osiągi

Post autor: hello »

jak chcesz osiągi w dieslu to tylko 1.6, w ostateczności 1.4 88KM + chip. 75KM niby rusza ładnie (jak to diesel, zbiera się z dołu) ale rozbujać go do jakiejś sensownej prędkości to już swoje zajmuje
Luk_fiz

Uściślając - ze względów finansowych interesuje mnie Mini przedliftowe i jednocześnie w takiej wersji silnika, która występowała możliwie najczęściej (dostęp, wybór). Jak rozumiem wtedy był to silnik 1.4 75km?

Luk
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

Bez problemu mozna go ładnie dłubnac
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

w MINI ONE D od 2003 do chyba września 2005 były tylko 1.4 75KM.

jak to ktoś kiedyś ładnie ujął, jakie spalanie (w mieście 7-8L), takie osiągi :wink:
speedfight

Post autor: speedfight »

nie oczekiwałbym zaskakujących osiągów z 75KM przy naprawdę sporej masie Miniaka.
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: minigjj »

Jeździłem golfem 75KM więc myślę, że do taniej jazdy miejskiej to jest jak najbardziej ok.
Chipa raczej bym nie robił bo zacznie Ci walić gejowsko dymem, a Ski z niego i tak nie zrobisz.
Teraz jak jadę moim 110KM Dooperem i używam połowę mocy to jedzie się bardzo komfortowo (nawet czasem zasypiam;) a i tak jadę szybciej niż większość w Krakowie.
Pwr 106,6 KM @ 3974 rpm Tq 269,2 Nm @ 2047 rpm
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Niby czemu ma dymic ?
Luk_fiz

No właśnie nie rozumiem dlaczego miałby dymić - myślałem ze jednym z wyznaczników udanego tuningu jest brak batorego.

Na jednej ze stron w polskim necie deklaruja maksymalny przyrost momentu dla tego silnika po chipie na okolo 25%. Z tym ze to jest oczywiscie w peaku a nie caly czas. Ale jak to na osiagi wpłynie?.
To by nie bylo moje pierwsze auto wiec mniej wiecej wiem jakich osiagow oczekuje - jakby było powiedzmy okolo 9 sek mialo do 100 km/h to jeszcze ok. ale 13 sek...:(

(Ja wiem ze sprint do 100 km/h nie jest jedynym miernikiem osiągów ale za to łatwo go porównać i często ludzie/firmy publikują takie dane).

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Luk
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

to naprawdę nie jest auto do żyłowania i osiągów. popatrz na to racjonalnie - kupujesz model 2003-2004 więc będzie miał przejechane ze 100k spokojnie (nawet jeśli na liczniku będzie 60k), takich silników się raczej nie chipuje o 25% bo wtryskiwacze polecą bardzo szybko. a 9 sekund do setki to chyba nawet 1.6 diesel nie ma, MINI jest cięższe niż większość aut tych gabarytów i to niestety robi swoje.
co do kopcenia z tego co wiem przyciśnięty do końca i bez chipa zakopci...
speedfight

heh... 9sek z 75konnego silnika... chyba z przepaści:) Nawet chyba ani Cooper 115KM tyle nie ma...
Awatar użytkownika
hello
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

no, ma 9.1s :razz:
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Po programie jestes wstanie urwac sekunde do 100
Awatar użytkownika
minigjj
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: minigjj »

Jak kolega napisał wcześniej diesel przyciśnięty i bez chipa zakopci. Co widać na naszych drogach. A dlaczego tak jest? Bo mało kto dba o diesla (czeka aż się nagrzeje, w zimie używa webasto lub garażu:)

Musisz sobie zadać zasadnicze pytanie, czy to ma być ECO czy FUN.
Jeśli eco, to 1.4D jest dobrą decyzją ale to nie wystarczy. Musisz również mieć "lekką" nogę i taki styl jazdy. Inaczej będziesz tak jak ja tankował co 300km:)
Więc jeśli lubisz jak Cię wciska w fotel to idź w Skę. Warto. A komfort wcale nie jest gorszy (miałem niedawno Skę na 1 dzień na 17" i nie czułem różnicy na dziurach).
Pwr 106,6 KM @ 3974 rpm Tq 269,2 Nm @ 2047 rpm
speedfight

hello pisze:no, ma 9.1s :razz:
pewnie po delikatnym naciągnięciu :mrgreen:
ODPOWIEDZ