Środki do płukania silnika przed wymianą oleju
Moderator: flapjck1
Środki do płukania silnika przed wymianą oleju
Jak w temacie, czy ktoś stosował w swoim Mini takie środki? Chodzi mi o płyn który dolewamy przed wymianą, uruchamiamy na nim silnik a następnie spuszczamy olej z ww. ustrojstwem. Prosiłbym o opinie osoby, które coś takiego stosowały i czy wg. nich daje to jakikolwiek rezultat.
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: Środki do płukania silnika przed wymianą oleju
nie zaprzątaj sobie tym głowy
jedno że może to rozszczelnić elementy silnika
drugie że takie środki powodują że olej staje się mniej lepki i jeśli cokolwiek gdzieś się uchowa z takiego środka i zostanie zmieszane z nowym olejem to nie pomoże w jego poprawnej pracy
standardowa regularna wymiana co 5-8tys km lub rok pracy i wszystko będzie ok
ps. sam nie stosowałem takich środków choć kiedyś mnie kusiło
jedno że może to rozszczelnić elementy silnika
drugie że takie środki powodują że olej staje się mniej lepki i jeśli cokolwiek gdzieś się uchowa z takiego środka i zostanie zmieszane z nowym olejem to nie pomoże w jego poprawnej pracy
standardowa regularna wymiana co 5-8tys km lub rok pracy i wszystko będzie ok
ps. sam nie stosowałem takich środków choć kiedyś mnie kusiło
Czytałem pozytywne opinie na temat tych środków używanych w nowych autach, natomiast nie mogłem znaleźć informacji jak się sprawują w starszych silnikach. Jedyne czego bym się obawiał to rozszczelnień właśnie. Zdaje sobie sprawę, że wszystkie preparaty typu "doktor" to syf, natomiast w kwestii preparatów płukających nie mam póki co żadnej opinii. Olej wymieniam co 5tys km.
Współczesne oleje same w sobie zawierają środki myjące!!! Wystarczy więc,że spuszczasz po rozgrzaniu silnika.