Biały, gęsty dym z rury wydechowej
Biały, gęsty dym z rury wydechowej
Witam.
Chyba mam duży problem
Po odpaleniu mojego samochodu ( Mini One D) z rury wydechowej wydobywa się gęsty, biały dym. Gdy silnik popracował jakiś czas do dymu dołączył wyciek oleju z rury wydechowej.
Co to może być?
Chyba mam duży problem
Po odpaleniu mojego samochodu ( Mini One D) z rury wydechowej wydobywa się gęsty, biały dym. Gdy silnik popracował jakiś czas do dymu dołączył wyciek oleju z rury wydechowej.
Co to może być?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Biały, gęsty dym z rury wydechowej
a oleju ubylo z silnika?
jak nie to zadne auto to nie rafineria oleju nie produkuje
sadze ze to po prostu nieprzepalone paliwo z fazy "ssania"
zimno jest
jak nie to zadne auto to nie rafineria oleju nie produkuje
sadze ze to po prostu nieprzepalone paliwo z fazy "ssania"
zimno jest
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Niestety ubyło oleju. Dymi okropnie na luzie i po przegazowaniu z rury kapie olej.
Jesteś pewna, że to olej ? Sprawdziłaś to jakoś - np. podkładając białą kartkę papieru i kontrolując poziom ?
To co wykapało to na pewno olej. Tłuste, ciemne i wokoło śmierdzi spalonym olejem
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
o ile racja w tym co piszesz to pewnie siadlo uszczelnienie w turbinie po goracej stronie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
To wskazuje raczej jednak na uszkodzenie silnika. Podobne objawy moga wystąpić w przypadku pęknięcia tłoka czy innego uszkodzenia powodujacego przedmuch gazów do miski olejowej silnika i w odwrotnym kierunku zasysanie oleju z silnika do komory spalania. Jeżeli jest turbo to słusznie pisze Flap tam też może byc przyczyna.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
jest sens w tym co marek piszesz, moze byc jeszcze opcja zapyzialego filtra powietrza!
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
i tak bym poczekał na cieplejsze dni .... moze sie okazac ze to nic wiecej na róznica temperatur i skraplająca sie woda
moze byc peknieta głowica w wyniku mrozów - ciekawe jaki płyn czy nie zamarzl w chlodnicy i silnik chodzil na malym obiegu i sie nie przegrzał.
bierze wode - bialy dym sprawdz czy nie ubylo plynu chodniczego i czy nie zamarzl
bierze wode - bialy dym sprawdz czy nie ubylo plynu chodniczego i czy nie zamarzl
Voyth pisze:Jesteś pewna, że to olej ? Sprawdziłaś to jakoś - np. podkładając białą kartkę papieru i kontrolując poziom ?
a co tam moze innego kapać smar z polosiek
markfive pisze:To wskazuje raczej jednak na uszkodzenie silnika. Podobne objawy moga wystąpić w przypadku pęknięcia tłoka
to by raczej waliło w sielniku i w 90 % by stanał silnik i do regeneracji cały. a turbo to moze być tylko ze jak bilały dym to woda czyli uszczelka a dym lekko ciemny to olej i wtedy turbo lub zawory itd.....
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
pelee pisze:Voyth pisze:Jesteś pewna, że to olej ? Sprawdziłaś to jakoś - np. podkładając białą kartkę papieru i kontrolując poziom ?
a co tam moze innego kapać smar z polosiek
woda która się wytrąca w wyniku dużych różnic temperatury wypłukuje syf z rury i kapie w postaci czarnej mazi
Ja bym proponował udać się do fachowca celem kontroli - w silniku turbodiesla najczęściej to będzie padnięte turbo - kontroluj poziom oleju.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jutro jestem umówiona u mechanika. Na pewno napiszę jaka była diagnoza.