nowe mini w klubie

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

nismo

nowe mini w klubie

Post autor: nismo »

Witam wszystkich, po przesło dziesieciu latach zakupilem znow coopera i potrzebuje troche pomocy

http://allegro.pl/rover-mini-cooper-i1701034069.html

https://picasaweb.google.com/1000476394 ... directlink

to ten egzemplarz dzis go doebralem no i ....... wiecie mialo byc super a wyszlo jak zwykle

generalnie jest zle ale nie mialem zludzen ze bedzie dobrze pierwsze wyceny blacharza to 6 tys ( rozebranie pelne samochodu wlacznie z silnikiem lakier srodek zewnatrz wszedzie gdzie sie da .I tu moje pytanie czy to tanio czy macie cos taniej jesli tak to czy sprawdzone . Gnicie przy przedniej szybie, pod szyba i przy laczeniach blotnikow zostalo juz stwierdzone dodatkowo progi kierowca i pasazer .
Czas robocizny ok 3 miesiecy
Kolejne stwierdzone usterki to zgrzyt przy wrzucaniu 2 z tego co pamietam to one chyba tak mialy a jesli nie mialy jakie koszta i kto mi pomoze w wawie lub okolicach .

Kolejna sprawa przy dojezdzaniu do swiatel i wcisnieciu sprzegla gasnie mi silnik (zaplon ? obroty?)

Dodatkowo potrzebuje dorwac nastepujace czesci (nowe ):
deska z 3+ 3 zegarami na srodku
komplet uczelek do szyb z chromami
kierownica stal z drewnem john cooper
pakiet nadkoli te ze sport pack + felgi

z gory dziekuje za pomoc i zainteresowanie
pozdrawiam
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Re: nowe mini w klubie

Post autor: dziesio »

6 kola za taka robote to bardzo tanio. Musialoby tam niewiele do zrobienia byc albo osoba ktora rzucila taka kwote nie wie na co sie porywa i moze sie zdarzyc, ze rozbabra robote i zabraknie motywacji - tak juz bywalo.

Sprawna 2ka nie powinna zgrzytac - trzeba by przejrzec synchro.

Co do galanterii o ktorej napisales na koncu to lepiej najpierw ogarnac blache i mechanike a pozniej kombinowac z deska i felgami. Wszystko z tego co napisales jest dostepne w sklepach internetowych - czy to polskich, czy zagramanicznych.
nismo

"spec" od lakierowania podobno juz robil kilka mini nawet mi tlumaczyl ze tu ma byc wcięcie a tu nie ( tam miedzy laczenim blotnikow a "pod szybiem" ) , w skrocie ma rozbebeszyc mini ja w tym czasie mam oddac silnik do czyszczenia i lakierowania, karoseria ma isc do spawania i piaskowania , podkladl podobno 2 tygodnie ma schnac a podwozie ma byc zabezpieczone barankiem - w skrocie zajaralem sie strasznie i gosc jest dla mnie PRO z tym ze biore pod uwage ze moze byc jak zwykle :)

masz moze namiar na nadkola ze sport packa oryginalne ? slyszalem ze zamienniki sa niefajne i gdzie tego najlepije szukac i ile to koszuje i czemu tak drogo :)

dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nowe orginaly kosztuja tak duzo ze pomyslisz ze lepiej kola 12' kupic :P za ta kase
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
nismo

mam 12 i chce sprzedac chetny ? :) chce 13 moze ktos mi poradzic gdzie kupic pelen pakiet sport pack nadkola ( jakie wybrac ) nie znam sie na tym kopletnie jesli ktos mnei spyta o opla vectre b to mu powiem wiele niestety w temacie mini czuje sie po latach troche zagubiony az starch pomyslec co powie moj mechanik jak zobaczy mini , tzn wiem co powie ......ze jestem glupi :) ale co tam trzeba isc za ciosem.

p.s

z tego co patrzylem kola 2000 ok. opony 1000 ok. nie wiem ile nadkola i co trzeba tam ciac i kto mi to zrobi :) pomozesz? dzieki :)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

daj foty i cene kol na flapjck1@interia.pl

a nadkola w orginale to okolo 300 gbp niestety za nowki
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
nismo

zdjecia masz na tych linkach ktore wkleilem, mozesz mi podac link do tych nadkoli ? kompletnie nie wiem jak tego szukac bo ja znalezm cos takiego i prawie kupilem http://www.midlandwheels.com/Shop/P-129 ... h-kit.html

p.s
zeby sprzedac stare musze kupic nowe
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: icemac »

sportpacki tylko oryginalne ... jak @flap pisał cena dość wysoka

żadnego plastiku w niskich cenach ...
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze :twisted:
Awatar użytkownika
Tramborgini
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Tramborgini »

uffff kamien spadl mi z serca ze nie kupilem tego Miniaka od M. Ptaszynskiego
nismo

ja sie odwazylem, blacharka do roboty ale to bralem pod uwage, silnikowo spoko lecialem 160 i chcial isc wiecej ale strach mi nie pozwolil, oddal go za 7 tys wiec nie jest zle. szukalem bazy do remontu i kupilem .
Zreszta juz widzialem kilka i rozsadne zaczynaja sie od 20, z tym ze zeby bylo super to trzeba zazwyczaj w kazdego jeszcze 3-5 tys wsadzic ,wiec jesli bierzesz to wszystko pod uwage to wychodzi mi na chwile obecna ze moze dam rade
Awatar użytkownika
Tramborgini
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Tramborgini »

oj bo doniose do Fiskusa i AlleDrogo ze zanizyliscie cene od faktyczniej hehe
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

dziesio pisze:Co do galanterii o ktorej napisales na koncu to lepiej najpierw ogarnac blache i mechanike a pozniej kombinowac z deska i felgami..

Co do deski to tak ale felgi i nadkola musi kupić teraz , przed blacharką i malowaniem bo trzeba przyciąć błotniki a sme nadkola też będzie pewnie malował więc po co robić to na raty...
nismo

Dobra mam nowy problem dzis jechalem za swoim mini i ......... troche jedzie bokiem tzn bankowo jest czterosladem i teraz pytanie czy to geometrai czy jest krzywy i ile to kosztuje i czy jest ktos w wawie komu sie nudzi na tyle zeby go obejrzec i powiedziec tak rob go albo , nie spal go.
mini stoi na srodmiesciu to tak jakby komus sie chcialo
Ostatnio zmieniony 19 lip 2011, 13:41 przez nismo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

sprawdz czy nie masz luzow w zawieszeniu

jesli nie to kup zestaw do regulacji geometrii ( regulowane drazki reakcyjne, regulowane przednie dolne wahacze oraz "kit camber" na tyl )

ustawisz geo wzrocowo i bedzie malina :)
nismo

glowa mnie juz troszke od tego wszystkiego boli :) w przyszlym miesiacu zaczynam remont o ile go nie sprzedam do konca tego
jesli ktos chetny to na priv oferta tylko do konca miesiaca
ODPOWIEDZ