Komputer pokładowy

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

alukab

Komputer pokładowy

Post autor: alukab »

Na wstępie chciałbym się serdecznie przywitać :) Mam pytanie, właśnie stałem się właścicielem mini one d z 2004 roku. Mam pytanie, moje mini nie ma komputera pokładowego- wyświetla tylko temp. zew. i prędkość pojazdu. Wiem, że w innych samochodach komputer jest montowany seryjnie, wystarczy tylko zmienić oprogramowanie dlatego zastanawiam się czy może w mini jest podobnie. Macie może jakieś info na ten temat ? Zależy mi na kontrolowaniu spalania. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, 08:52 przez alukab, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Re: Komputer pokładowy

Post autor: Psztymucel »

Zatankuj na swojej stacji do pierwszego odbicia. Zresetuj dzienny licznik kilometrów. Pojeździj trochę i na koniec zalej na tej samej stacji do pierwszego odbicia. Następnie odpal kalkulator i podziel sobie ilośc zatankowanych litrów*100/przejechane kilometry i będziesz wiedział.

Oczywiście jak chcesz to możesz sobie odblokować tą funkcję bo ona jest tylko nieaktywna, ale moim zdaniem pieniądze wywalone w błoto.

W.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
speedfight

Post autor: speedfight »

nie tylko zmiana oprogramowania jest tutaj potrzeba, ale jeszcze dźwigienka włączania kierunkowskazów na której jest umieszczony przycisk do zmiany opcji wyświetlania przez komp pokładowy.
alukab

Post autor: alukab »

Wydaje mi się, że posiadam tę dźwigienkę zmiany funkcji komputera, tylko że jest u mnie ograniczona do prędkości i temperatury zew. a chciałbym żeby komputer wyświetlał mi także pozostałe info. Może znacie jakiś warsztat poza BMW (bo tam pewnie zażyczą sobie ogromną opłatę lub w ogóle odmówią takiej usługi) który mógłby mi zmienić oprogramowanie ? Robił w ogóle ktoś z Was coś takiego ? Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.
ODPOWIEDZ