Zróbmy cos dla kasy

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

nismo

Zróbmy cos dla kasy

Post autor: nismo »

Wpadlem wczoraj na pewen pomysl, a mianowicie zrobmy strone o mini moze byc podlaczona np pod forum na ktorej bedziemy " wyporzyczac samochody do reklamy"
W skrocie piszemy na stronie ze dysponujemy taka i taka iloscia mini w danym wojewodztwie i za oplata mozemy je np wynajac na caly dzien za taka i taka kwote w zamian za to podstawimy je w okreslone miejsce albo np okleimy je oczywiscie na koszt wynajmujacego w jego reklame.

Np dogadac sie sprzedawca mini ze przejedziemy sie z reklamami jego salonu po miescie, albo np ze okleimy sie w reklamy castrola w zamian za co chcemy np po 20 litrow oleju itd itd.

Kasa szla by np na oplacenie nagrod na zlotach lub zawodach albo do naszych kieszeni .
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
Kontakt:

Re: Zróbmy cos dla kasy

Post autor: sezar »

niom ciekawy pomysł ciekawy
nismo

Trzeba ogarnac jakie sa koszty reklamy takiej na magnesach ktora nie niszczy lakieru od drzwi dachu itd, kolejna to zbudowanie w sposob przejrzysty bazy danych kto gdzie kiedy wolny i jaki kolor samochodu przykladowo, na stronie trzeba zamiescic ceny pakietow cena np za 10 samochodow 20 itd oraz czas np 3 godziny 6 i 12 za wynajem.
Mysle ze np dla salonu sprzedajacego mini bylaby to super reklamam .
Zakladajac ze reklama w pismie typu playboy itd to koszt od 5-20 tys zlotych za jedna edycje, to my moglibysmy np zrobic koszt 15 tys za np calodniowy lans miniakow po warszawie .

Do realizacji planu sa potrzebne nastepujace rzeczy
1 ustalenie kosztow reklamy na samochodach najlepiej magnesow bo sa nie inwazyjne
2 projekt strony
3 zrobienie bazy danych samochodow z podzialem na miasta
4 mailing do dealerow, agencji reklmowych oraz np dystrybutorow czesci olejow itd
5 zrobienia cennika za uslugi :)
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Luomo »

Pomysł jest całkiem niegłupi, poza tym pieniążki z przedsięwzięć możnaby przeznaczyć na naprawy i upiększanie naszych miniaków :smile: Nismo, daj znać jak będziesz tworzył bazę danych. Jeśli trzeba w czymś pomóc, pisz na priv :mrgreen: Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Pomysł niezły, tylko nikt raczej nie da kasy bez faktury VAT. Konieczna więc rejestracja takiej działalności. Osoba / firma która będzie reprezentantem i wystawiajacym tą fakturę. I tu pytanie ile ta osoba / firma / beneficjent pomysłu ma zamiar kasować, na przykład z tych domniemanych 15 tys za jedną akcję biorac pod uwagę nieuniknione koszty działalności i swój zysk :smile:
Warto takie sprawy ustalać już na początku a nie po kilkudziesięciu postach ludzi widzących tylko jedną stronę medalu :smile:

Taka działalość mogłaby by i powinna być firmowana przez istniejacy Mini Klub Polska i częściowo zwiększać fundusz klubowy ale wydaje mi się, że chodzi o coś innego :smile:
nismo

problem polega na tym ze musimy sie podzielic praca :)

tak zeby bylo po rowno najlepiej:

1. Strona WWW wymaga nakladu finansowego koszt zrobienia strony PRO 2000 PLN jesli ktos moze zrobic za darmo bedzie super, jesli nie to trzeba poszukac moze lepszej oferty i zrzutka

2. baza danych albo za pomoca ankiety na forum albo zgloszeniowo w execlu sie zrobi

3. zebranie adresow do mailingu albo za pomoca programu takiego jak atomic email spyder albo recznie salonu dealerzy dane miasto, najlepiej zeby to zrobila ekipa z danego miasta bo to bedzie lezec w interesie lokalnych posiadaczy MINI

4. zebranie oferty na oklejanie samochodow tak zebysmy wiedzieli ile mozna na tym zarobic i jak skonfigurowac cene zeby ktos otrzymal gotowy produkt

5. trzeba bedzie sie umowic na jakies zloty np zaparkowac miniaki na jednym placu lub ulicy lub u jakiegos dealera przed salonem tak zeby pokazac mu mozliwosci tego typu reklamy zrobic foty i wkleic na strone

6. co potrzebne jest do zarejestrowanie sie jako stowazryszenie ??? jakie dokumnety itd ktos musi to wybadac

7.

......

sila w kupie :)

co do FV jak slusznie zauwazyles jest pewne wyjscie trzeba sie zarejestrowac jako stowarzyszenie i po problemie lub np umowa zlecenie dla kazdego bioracego udzial, ale nabardziej PRO bedzie jesli wystapimy jako stowarzyszenie

Prosba do admina zeby przezucic to do dzialu glownego bo to dotyczy wszystkich
Awatar użytkownika
czestermo
Zarząd
Zarząd
Posiadane auto:

Post autor: czestermo »

mkp jest stowarzyszeniem
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
nismo

ok :) czegos musialem nie doczytac, w takim wypadku chyba stowarzyszenie moze przyjmowac kase? nie znam sie do konca na strukturach i dzialaniu stowarzyszen ale chyab jest to mozliwe, wspopracujemy z forum zegarkowym ktore jest stowarzyszeniem i one przyjmuje kase za reklamy ,dzial handlowy itd

Wydawalo mi sie ze skoro sie sie zjezdzamy i spotykamy 4FUN to fajnie by bylo jeszcze zeby byla z tego jakakolwiek kasa dla stowarzyszenia i tym samym dla nas bo kazde mini to dobry nosnik reklamy
Awatar użytkownika
and
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Mini Cooper 1.3 '91r
Kontakt:

Post autor: and »

Ja chętnie wezmę w tym udział. Założenie działalności to nie jest trudna sprawa.
Mam sporo osób w agencjach PR'owych i eventowych. Mogę im podrzucić pomysł na taką formę reklamy dla ich klientów. Muszą być już jednak szczegóły, a to jeszcze długa droga:)
nismo

moze tak :
zrobmy spotkanie warszawy, i pogadajmy co i jak i rozdajmy co kto ogarnia umowimy sie na terminy ,na kolejnym kazdy przygotuje co zrobil, ten co nie przygotuje zostanei zastapiony innym (lepszym modelem), kolejne spotaknie zoabczymy co zostalo ruszone i tak az do skutku.
Bo ja np. najlepszy jestem w gdybaniu i pomyslach ale rzadko z tego cos wychodzi ale jesli zoabcze ze jest postep to jest szansa ze nie zostane w tyle

no i pytanie czy te niemieckie mini tez sa z nami :) - swirki :)

p.s
jest ktos z czestochowy wlasnie tu jestem :)
Awatar użytkownika
macko
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: mini
Kontakt:

Post autor: macko »

nie chcę żeby to było "łyżka dziegciu w beczce miodu", ale weźcie przy tym planowaniu pod uwagę to, że zebranie kilku mini na zwykłe spotkanie w wolny dzień jest niejednokrotnie problemem. A...

a) różnego typu akcje promocyjne nie dzieją się wyłącznie weekendowo, a niewiele osób będzie się zwalniać z pracy specjalnie na eventy
b) zobacz jaki jest odzew na ogłoszenia "wynajmę mini na ślub"
c) przygotowanie auta do i po evencie też zajmuje czas
d) żeby to miało ręce i nogi z każdym uczestnikiem/chętnym powinny być podpisane deklaracje jego udziału lub inna forma zobowiązania, ze będzie brał udział/udostępni auto, bo może się okazać, że "komuś się odwidziało".
e) poza tym kwestie umów i tego, ze każdy będzie musiał się rozliczyć z tego dodatkowego przychodu w PIT'cie
f) zaangażowanie. z moich doświadczeń topnieje po chwili euforii. Dlatego nie ma regularnych spotkań użytkowników mini w Warszawie (to tylko przykład)
g) pod znakiem zapytania stawiałbym to, ze ludzie podzielą się pracą i będą coś robić pro publico bono. Zebranie adresów firm, wysyłanie ofert, ustawki do zdjęć. To wszystko w założeniach jest bardzo fajne, ale weźcie pod uwagę czynnik ludzki (czyt. nie chce mi się, nie mam czasu, mam inne zajęcia).
h) Jeżeli w/w ogarniesz sam i przedstawisz miniakowcom konkretną ofertę - lepiej będzie dla realizacji pomysłu.

to tylko zbiór doświadczeń i punktów do przemyślenia (takie badania wtórne, jako podwalina do biznesu). Może się przydadzą.

pozdrawiam
maćko
maćko
nismo

moze zrobmy inaczej.

Kto moze to podczepic pod swoja dzialalnosc ?
Jesli nikt toretycznie ja moge.

Jesli ustalimy ze wejscie do projektu bedzie platne np 200-300 to tym samym bedziemy miec budzet na zrobienie strony itd. Przy okazji bedzie wiadomo kto chce zarobic, i kto bedzie chcial wyciagnac z tego swoje pieniadze
Ustalmy zbiorke jesli nie osiagniemy okreslonego wkladu to robimy zwrot kasy i tyle kto jest ZA?
lub kto ma inny pomysl

p.s
czy laskawy admin moze to przenisc to tez dzialu niemieckich samochodow? :)
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Luomo »

Spoko, pomysł może być, ja jestem za. Tylko, żeby nie okazało się, że tylko jesteśmy my dwaj :wink: Ja nie dzieliłbym na regiony tylko scentralizował akcję. Dlaczego? Ano dlatego, że jeśli ma to działać pod szyldem Twojej działalności, to zaraz będą problemy z: zapłatą za event (ze strony usługodawcy), przelewaniem pieniędzy, krótko mówiąc ze wszystkimi działaniami księgowymi. Poza tym wiadomo, że medialne zainteresowanie klasycznymi mini to przede wszystkim (w 95%) Warszawa i niedalekie okolice. Rynek reklamowy i marketingowy zdobywa się w Warszawie. Jeśli zrobi się portfolio można uderzać na inne miasta. Ja mogę do Wawy przyjeżdżać, nie ma żadnego problemu :wink: Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
and
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Mini Cooper 1.3 '91r
Kontakt:

Post autor: and »

nismo pisze:moze zrobmy inaczej.
Kto moze to podczepic pod swoja dzialalnosc ?
Jesli nikt toretycznie ja moge.

Ja nie mogę, nie jestem vatowcem i chcę, żeby tak pozostało. Na zrobienie strony etc. mogę się zrzucić.
morisek
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Rover Mini Cooper 1.3 91r.

Post autor: morisek »

jestem chętny do wypożyczania swojego miniaka - ale po remoncie!!:)
Pozdrawiam
Rafał
(0) 512-176-228
ODPOWIEDZ