Czerwona kontrolka ciśnienia w oponach :D

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

MINI_lover

Czerwona kontrolka ciśnienia w oponach :D

Post autor: MINI_lover »

Witam wszystkich! Mam takie małe pytanko. Ostatnio podczas jazdy zapaliła mi się czerwona kontrolka. Z racji jej koloru pomyślałem, że to coś poważnego więc kulturalnie zjechałem na parking. Otworzyłem instrukcje w języku naszych ukochanych sąsiadów i okazało się, że to kontrolka jest od ciśnienia w oponach. Problem polega na tym, że w instrukcji jest opisana jako żółta a mi pojawiła się czerwona, o której nic nie ma w instrukcji. Kończąc ten epicko nudny i nie potrzebny wstęp chciałbym się zapytać: Czy jest jakaś różnica?

P.S. Powietrze metodą "na buta" wydaje się nie schodzić z opony. Może to błąd systemu i należy użyć tego przycisku przy hamulcu ręcznym?
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Re: Czerwona kontrolka ciśnienia w oponach :D

Post autor: Brennt »

jestes pewny, ze to TA kontrolka?
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Chodzi o ilość powietrza które uciekło, lub tempo - teraz nie pamiętam. Jak przebiłem oponę to pojawiła się zółta a po kilku sek czerwona kontrolka.
static
Awatar użytkownika
garza
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: garza »

spróbuj zresetować czujnik ciśnienia w oponach, w ustawieniach na ekranie gdzie wyswietla sie spalanie, zegar itp. da sie to zrobić
Olo

Post autor: Olo »

Tez mialem czerwona kontrolke jak powietrze pitalo z opony ale powoli - zurze opony jak kupowalem samochod. Wywalilo mi to na autostradzie. Zjechalem dopompowalem wszsytkie kola i pojechal do ASO sprawdzic tam skasowali i juz sie nie pojawilo wiecej. W sumie sam to sksujesz ja mialem problem bo mialem wszystko po niemiecku dopiero znajomy z Mini mi przestawil wszystko i usunal bleda. Na nowych felgach i oponach na szczescienie doswiadczylem tego no raz jak rozwalilem 2 felgi i opony na wyrwie w jezdni...
MINI_lover

Pojechałem na stację sprawdziłem ciśnienie i rzeczywiście spadło w jednym kole o jeden bar. Dopompowałem skasowałem kontrolkę i na razie wszystko ok. Zobaczymy co będzie dalej :D.
Olo

Jezdzij i patrz na cisnienie jak bedzie uciekac wrzuc kolo do wanny albo miski wiekszej i zobacz gdzie ucieka. Czasami potrafi uciec jak wjedziesz w dziure i opona odksztalca sie i potrafi puscic na rancie ja tak raz mialem
MINI_lover

Update: Kontrolka znowu się zapaliła. Trzeba się będzie przyjrzeć oponce u pana wulkanizatora. Kurczaki a już myślałem, że się wywinę :(
MINI_lover

Update: Kontrolka znowu się zapaliła. Trzeba się będzie przyjrzeć oponce u pana wulkanizatora. Kurczaki a już myślałem, że się wywinę :(
Olo

Jesli opona wyglada na napompowana a brakuje jej nawe2 atmosfery to masz runflaty takze mozesz jezdzic na kapciu ale oczywiscie nie caly czas bo zjedziesz opone po jakims czasie.

Jesli to 2gi sygnal to znaczy ze Ci gdzies nie trzyma. Ja ostatnio sie spotkalem z przypadkiem ze opona na rancie nie trzymala i jednyny sposob to nowa opona albo zakleic calosc sylikonem - najtanszy i srednio praktyczny
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

moglby mi ktos wyjasnic jak dziala ten czujnik cisnienia w oponach? działa to na dowolnej feldze z dowolną oponą? czy konieczne są do spełnienia jakieś warunki?

bo kiedys czujnik swiecil jak mialem przepompowane opony (felga mini, opona standard) i zastanawiam sie czy zaswieci mi jak bede miec "troche mniej" powietrza w ktorejs z opon, czy powinienem to raczej sam sprawdzac
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
Olo

Dziala na zasadzie mierzenia obrotow kola. Jesli masz mniej powietrza w feldze zmienia sie jej srednica jak spada cisnienie a jednoczesnie roznia sie obroty kola i informuje Cie wtedy o tym. Tutaj nie ma wiekszej filozofi w BMW jest ten sam system dzialania. Czyli mierzenie predkosci obortoej kola.

Co innego jest np w Renualtach gdzie masz fizczne czujniki cisnienia w kazdym z kol.

Ja mam kolejny zestaw oryginalnych felg z oponami zalozony i nic nie swieci. Zobacz czy masz dobre cisnienie. Przy 17 to 2.5 bara na kazda z opon.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

Już w E60/90 i innych z tego okresu było aktywne TPMS, podobnie jak w 2 generacji Miniaków. W sumie tylko w starszej Gen 1 jest pasywny system realizowany po czujnikach ABS...
static
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik

*w większości 2 Gen
(raz jest możliwość edycji, raz nie, ja pie*dole facepalm )
static
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

edycja jest limitowana czasem
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
ODPOWIEDZ