Automatyczne zamykanie szyb
Automatyczne zamykanie szyb
Witam,
wyczytałem ostatnio w instrukcji że naciskając krótko na przełącznik do otwierania/zamykania szyb można aktywować tryb automatyczny czyli że okno się w całości otworzy bądź zamknie bez konieczności trzymania ręki na przełączniku. Przetestowałem, faktycznie działa ale nie do końca. Automatyczne otwieranie działa w obydwu szybach, natomiast automatyczne zamykanie tylko od strony kierowcy? Czy u was też tak jest? Tak ma być?
PS. Posiadam Coopera po liftingu z 2005 r.
wyczytałem ostatnio w instrukcji że naciskając krótko na przełącznik do otwierania/zamykania szyb można aktywować tryb automatyczny czyli że okno się w całości otworzy bądź zamknie bez konieczności trzymania ręki na przełączniku. Przetestowałem, faktycznie działa ale nie do końca. Automatyczne otwieranie działa w obydwu szybach, natomiast automatyczne zamykanie tylko od strony kierowcy? Czy u was też tak jest? Tak ma być?
PS. Posiadam Coopera po liftingu z 2005 r.
- gisioo
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Automatyczne zamykanie szyb
U mnie jest tak samo 

- Babak
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
- Kontakt:
No niestety z nie logicznych dla mnie względów tak sobie inżynierowie to zaplanowali i w każdym mini 1-szej gen nie ma możliwości automatycznego zamknięcia szyby do tego stopnia że jak w serwisie poprosiłem aby mi to przeprogramowali to w odpowiedzi usłyszałem:
-nie ma takiej możliwości.
Można to zaliczyć do kolejnej wady Mini. Ma ktoś jakiś sensowny argument czemu tak zrobili?
-nie ma takiej możliwości.
Można to zaliczyć do kolejnej wady Mini. Ma ktoś jakiś sensowny argument czemu tak zrobili?
Niestety tak ma być, dla pocieszenia powiem, że w starszych merawach i bmw też tak miałem. A dlaczego i po co to nie wiem.
- Yazek
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R55
u mnie jest tak samo, a już myślałem, że sterownik pada;) to w gruncie rzeczy dobre wieści;P
Pewnie inżynierowie maja jakieś sensowne argumenty, może chodzi o bezpieczeństwo pasażera i zabezpieczenie przed niekontrolowanym / niespodziewanym zamykaniem okna.
Pewnie inżynierowie maja jakieś sensowne argumenty, może chodzi o bezpieczeństwo pasażera i zabezpieczenie przed niekontrolowanym / niespodziewanym zamykaniem okna.
Yazek
- zimonK
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56 Cooper S 13'
Znając życie to wszystko przez jakiś wypadek z Ameryki, gdzie ktoś sobie przyciął głowę zamykającą szybą i pozwał firmę, bo jak tak można 

Szymon
Zapewne tak ;p
A działa komuś zamykanie/otwieranie okien (szyberdachu) z pilota kluczyka? Bo wyczytałem że można coś takiego zaprogramować że jak się przytrzyma przycisk otwarcia samochodu to otwierają się szyby, a jak zamknięcia to się zamykają? Działa to komuś z was? Bo u mnie nie
A działa komuś zamykanie/otwieranie okien (szyberdachu) z pilota kluczyka? Bo wyczytałem że można coś takiego zaprogramować że jak się przytrzyma przycisk otwarcia samochodu to otwierają się szyby, a jak zamknięcia to się zamykają? Działa to komuś z was? Bo u mnie nie
- Babak
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Działa.kamilkp pisze: A działa komuś zamykanie/otwieranie okien (szyberdachu) z pilota kluczyka? Bo wyczytałem że można coś takiego zaprogramować że jak się przytrzyma przycisk otwarcia samochodu to otwierają się szyby, a jak zamknięcia to się zamykają? Działa to komuś z was? Bo u mnie nie
W poprawnie działającym Mini jak przytrzyma się przycisk otwierania zamka to
szyby się opuszczają i szyberdach otwiera. Za zamknięcie wszystkich szyb odpowiada
czynność przekręcenia kluczyka w zamku tak jak byś go zamykał, a nie (jak być powinno)
przycisk zamykania zamka.
Tym razem mogę to zrozumieć bo przypuśćmy zostawiamy dziecko/psa (ogólnie zwierzęta) w samochodzie
z pootwieranymi szybami i idziemy np do kiosku gdzie podczas dokonywania zakupu gazety w kieszeni przyciska i przytrzymuję nam się guzior odpowiedzialny za zamykanie szyb. Wracamy i nie miła niespodzianka w postaci odciętej amerykańskiej głowy.
Z kolei dodam, że w VW touranie również mogę z pilota otworzyć wszystkie okna,
ale już w Audi A3 2010 już nie, także w koncernie VW chodzi pewnie o wersje wyposażenia.
odp: ale to bezsensu! rozumiem jak by przycisk open/close okna pasażera był w jakimś newralgicznym miejscu gdzie przypadkiem można np. łokciem zamknąć okno.Yazek pisze: Pewnie inżynierowie maja jakieś sensowne argumenty, może chodzi o bezpieczeństwo pasażera i zabezpieczenie przed niekontrolowanym / niespodziewanym zamykaniem okna.
Z drugiej strony bardziej niebezpieczne wydawało by się zamykanie tylnych szyb
tak jak mam taką możliwość w VW touranie gdzie nie widzisz co się dzieje z tylu i nie możesz szybko zaraagować.
W mini, który nie jest szeroki jak Hummer H1 można zawsze szybko uchronić ofiarę od utraty głowy także nie wydaję mi się, aby inżynierowie mogli to jakoś sensownie uargumentować.
Ma ktoś BMW? też jest takie ograniczenie? Dodam iż nie jest to sprawa bez ramkowej szyby bo w Jaguarze XK jest automatycznie zamykana szyba pasażera.
e36 na 80% miałem (z ramkami)Babak pisze:Ma ktoś BMW? też jest takie ograniczenie? Dodam iż nie jest to sprawa bez ramkowej szyby bo w Jaguarze XK jest automatycznie zamykana szyba pasażera.
w124 coupe-na bank tak jest (bez ramek)
-
- Nowy
- Posiadane auto:
O, świetnie, że jest taki temat, bo też miałem o tym napisać.
W starym MINI polifcie z 2004r. szyby mi się same domykały przy zamykaniu guzikiem z pilota (obydwie szyby).
W nowym Cooperze z 2007 r. nie wiem jak tą opcję włączyć... W ogóle żadna szyba mi się nie domyka. Ktoś wie dlaczego?
W starym MINI polifcie z 2004r. szyby mi się same domykały przy zamykaniu guzikiem z pilota (obydwie szyby).
W nowym Cooperze z 2007 r. nie wiem jak tą opcję włączyć... W ogóle żadna szyba mi się nie domyka. Ktoś wie dlaczego?
W R56 mam analogiczna sytuacje z szybami kierowca sie zamyka sqm pasazer juz nie. Ciekawe czy idzie to zmieniec skoro nie da sie w 1 gen Miniacza to moze 2 giej juz to zrobili.
W superbie z 2009 roku otworze z kluczyka wszystkie szyby i szyberdach jak i przycieskiem zamykania zamkne oraz poskladam lusterka do tego i to rozumiem
W superbie z 2009 roku otworze z kluczyka wszystkie szyby i szyberdach jak i przycieskiem zamykania zamkne oraz poskladam lusterka do tego i to rozumiem
- Babak
- Swój Człowiek
- Kontakt:
nie możliwe!MacOlo pisze:

A tak w ogóle to jakiś spec od elektroniki chyba mógł by taki bajer zaprogramować?
trzeba gdzieś poszukać na necie takich usług i podzwonić.
- zimonK
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56 Cooper S 13'
Pamiętam, że na naszym forum reklamowała się jakaś firma, która oferowała takie zmiany. Warto byłoby ich poszukać
Szymon