problem ze wspomaganiem

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

joanna_i_bohdan
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

problem ze wspomaganiem

Post autor: joanna_i_bohdan »

Mam problem z moim Mini Cooperem 2004. Po nagrzaniu sie silnika, wspomaganie kierownicy przestaje dzialac i hoduje sobie kark Pudziana. Jak samochod "wystygnie" wspomaganie znow sie zalacza i bawimy sie od nowa. Stad mozna sadzic, ze generalnie pompa wspomagania dziala. Podejrzana byla wtyczka zasilajaca (pradem) pompe, ale jej wymiana nie zrobila mojemu krnabrnemu autku wielkiej roznicy. Macie jakies pomysly?
Czy silnik w tym elektrycznym wspomaganiu ma pracowac caly czas czy ma zalaczac sie tylko przy skrecaniu?
dzieki za wszelka pomoc :wink:
joanna_i_bohdan
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: problem ze wspomaganiem

Ujawnik sie jeszcze jeden symptom: silnik elektryczny pompy nie dziala po rozgrzaniu - jest cisza jak makiem zasial. Ergo witz nie jest w pompie. Moze w jakims sterowaniu? Z utesknieniem czekam na sugestie...
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Może być w silniku pompy np. szczotki.
Yd

Post autor: Yd »

Najprościej zmierzyć miernikiem czy jest prąd na pompie.
Jeśli jest to sprawa jest prosta. Wyjąć pompę i sprawdzić.
Rozumiem, że poziom płynu został sprawdzony? :)
marcinmsm

Post autor: marcinmsm »

Obstawiam pompę/szczotki.
joanna_i_bohdan
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Dzieki, bede walczyc :???:
legiadw

Post autor: legiadw »

Witam też kiedyś walczyłem z pompą, miałem dokładnie takie same objawy i powiem szczerze po sporych udrękach i jednej sytuacji nerwowej, gdzie pompa sie mi wyłączyła na ostrym zakręcie przy grubo ponad 100 km/h postanowiłem ją wymienić. Od wymiany wszystko działa tak jak trzeba :)
DawidSavage
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: DawidSavage »

Hej,

Mi od jakiegoś czasu po przekręceniu kluczyka na zimnym silniku, załączał się jakiś kręcący element, wydający metaliczny dźwięk i co jakiś czas po uruchomieniu silnika wspomaganie nie działąło przez jakieś pół km, później wracało do normy, natomiast, dziś po kilku minutowej jeździe i odstawieniu na godzinkę auta, po odpaleniu, była cisza, a wspomaganie nie działa, czy to będzie problem samej pompy czy powodem może być coś innego? Płyn wspomagania był uzupełniany 2 dni temu, ze względu na to chwilowe wyłączanie się (były może z 3-4 takie przypadki).

Co sądzicie o pompach regenerowanych z allegro, na te za 900 zł jest gwarancja roczna, natomiast na te za 1000 zł jest gwarancja dożywotnia.

Chciałbym się również dowiedzieć, czy będą one pasować do na pewno do mini cooper s 2003 R53

http://allegro.pl/pompa-wspomagania-bmw ... 18103.html
http://allegro.pl/mini-one-cooper-bmw-e ... 65495.html
legiadw

Ja brałem pompę regenerowaną za 800 w Warszawie i powiem szczerze że od założenia tj jakieś 4 miesiące wszystko działa tak jak powinno problemy ze wspomaganiem się na chwilę obecną skończyły :)
DawidSavage
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Spotkał się ktoś z takimi objawami jak opisuję? Planuję zamówi pompę i nie chciał bym się zdziwić jak nie przyniesie to efektu, bo się okaże walniętego coś innego.

Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Orientuje się ktoś może w jakich granicach kasują w nie autoryzowanych servisach za wymianę owej pompy ?

Dawid
legiadw

U mnie tak było, najpierw dziwne dzwięki od wspomagania zaczeły się ukazywać, później wspomaganie raz działało raz nie, potrafiło się wyłączyć w najmniej oczekiwanym momencie aż któregoś dnia załączyło się wspomaganie po kilku odpaleniach auta wtedy postanowiłem wymienić pompę gdyż już nerwy mi nie wytrzymały ;)
DawidSavage
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

po kilku dniach kompletnej ciszy ze strony pompy, pojechałem do mechanika, podnieśliśmy auto i wiatraczek pod pompą wspomagania (czy służy on do chłodzenia pompy i pompa może mieć problem z działaniem bez tego wiatraczka??) był zablokowany chyba przez kamyczki, przekręciliśmy nim kilka razy i pompa następnego dnia co jakiś czas zaczęła się załączać, jednak nie ma reguły kiedy, czasem od razu po uruchomieniu silnika czasem po przejechaniu 100 m czasem po kilometrze, a najrzadziej w ogóle.

Mam już regenerowaną pompę u siebie, umówiony jestem na wymianę na piątek, czy myślicie, że powinienem też się zainteresować tym wiatraczkiem, albo innym osprzętem ? Wie ktoś gdzie szybko mogę dostać porzebne części i jaki jest ich koszt ?

Proszę o pomoc.

Dawid
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Co do wiatraka to wymieniałem go dwa razy, koszt koło 400zł. Z racji swojego umiejscowienia zasysa cały syf i się zaciera. Podsyłam link do OEMowego rozwiązania:

http://www.billswebspace.com/MiniR53PSPFanDuctDIY.htm
static
DawidSavage
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

a czy może on wpływać na prace pompy wspomagania ? czy pomaga on tylko w chłodzeniu silnika na postoju ?
piotrek-a4
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto:

problem ze wspomaganiem

Post autor: piotrek-a4 »

Witam,jestem po wymianie pom. wspomagnia,zakupiona na allegro przy zdaniu swojej koszt 580zł gwarancja na pół roku.Muszę zwrócić uwagę że przy montażu trzeba uważać na małą kostkę,przy wkładaniu wtyczki potrafi zagiąć się jeden z 3 pinów :twisted: walka pół dnia.
ODPOWIEDZ