Mini One Diesel - osiągi

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

arekzgorek

Re: Mini One Diesel - osiągi

Post autor: arekzgorek »

admin pisze:WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi.
Sorry, nic nie znalazłem na temat różnic silnika Mini One D z D4-d toyoty, czy ktoś może podesłać link o ile taki istnieje a jak nie to podać więcej szczegółów? Drażę temat, ponieważ dziś tuż przed zakupem D4-d dowiedziałem się ze jeszcze różnią się blokami i nie da się umocować silnika oraz osprzętu. Myślę, że nie tylko mnie takie informacje się przydadzą. A nie ukrywam że już zależy mi na czasie i nie chcę aby auto stało w garażu.
skomer10

Post autor: skomer10 »

Qrde może poszukaj jakiegoś multi sprzedawce który sprzedaje i mini (czyli diler bmw) i toyote zadzwon na serwis i zapytaj nie jestem w stanie powiedzieć ;/ przykro mi :(

a odnosnie osiągow dziś scigałem sie z BMW Seria 3 E46 Touring 320 d 150KM

które ma Przyspieszenie (0 do 100km/h): 9,3 s
i dostałem ale nie znacznie :) co znaczy że mój miniaczek jednak schodzi poniżej 10sek do setki :P

no wiec skoro jak w poprzednim poście pisałem złoiłem bmw 5 które ma 10,7 do setki a dostałem od bmw 3 ktore ma 9,3 a fabrycznie miniak ma 11,9 i po chipie schodzi poniżej 10 to znaczy że chip tuning dał mu około 2 sek przy tym samym spalaniu :)

moim zdaniem warto;p
Awatar użytkownika
Killer1629
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Killer1629 »

Z tego co mi wiadomo alternator z silnika z Toyoty nie pasuje do silnika z MINI, niby wszystko to samo ale różni się mocowaniem śrub.
Killer1629
arekzgorek

skomer10 pisze:Qrde może poszukaj jakiegoś multi sprzedawce który sprzedaje i mini (czyli diler bmw) i toyote zadzwon na serwis i zapytaj nie jestem w stanie powiedzieć ;/ przykro mi :(
Nie ma takich, a jak dzwonię po serwisach to niestety ale tam się nie znają na używkach, tylko wkładają nowe....
Natomiast z tym alternatorem to trafna informacja, natomiast ciekawe czy da się jakoś przerobić. trudno, będę próbował najwyżej przebebeszę cały silnik.
Grzegorz77

Post autor: Grzegorz77 »

A nie lepiej zrobić remont tego co masz ...bo będziesz wiedział na czym stoisz i zawirusowac serie ? A jak chcesz dane odnośnie rozńic to najszybciej u dobrego szlifierza
arekzgorek

Grzegorz77 pisze:A nie lepiej zrobić remont tego co masz ...bo będziesz wiedział na czym stoisz i zawirusowac serie ? A jak chcesz dane odnośnie rozńic to najszybciej u dobrego szlifierza
Tez o tym myślałem, ale na wiosnę chciałem go opchnąć a nikt mi nawet połowy za remont nie odda powyżej ceny rynkowej. A po drugie to kompletnie sie nie orientuję gdzie kupić nowe korbowody, tłoki, pierscienie itd do mini.
Grzegorz77

Post autor: Grzegorz77 »

Jedz do dobrego szlifierza powinien pomoc ale najpierw trzeba rozebrać silnik
arekzgorek

Opiszę czego dokanłem z mini:
- zrobiłem głowicę wraz z polerowaniem gdzniazd, sprawdzenie sczelności, następnie auto zostało złożone, zaczęło palić na dotyk ale niestety po rozgrzanbiu bulgotała woda w zbiorniczu a ch lodnica zimna. Termonstat został podczas opreacji wymieniony.
- kupiłem drugi silnik całkiem tanio (były 3 szt na allegro z czego 2 po 4 tyś więc zakup srednio opłacalny). przełozyłem osprzęt i na razie wszystko ok. co mnie strasznie zdziwiło przy moim szczęściu do aut. Mini nie kopci, pali na dotyk.
Natomiast zachciało mi się wymienić olej w skrzyni która źle (ciężko ) chodziła a teraz chodzi jeszcze gorzej, pedał sprzęgła jest na końcu, sktzynia bardzo ciężko chodzi. wg mechanika stan sprzęgla był ok.
Skrzynia też była odpowietrzana, ale auto odebrałem, pojeżdzę trcohę i jak się nie poprawi to oddam ponownie. Może ktoś ma jakieś sugestie co mogło się stać lub jak to naprawić?
Wlałem Castrola 75B do skrzyni.
Brennt
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Brennt »

u mnie przy podobnych objawach - ciezko chodzaca skrzynia, lapa sprzegla byla ulamana,a to ze sprzeglo lapie przy podlodze to uwalone sprzeglo raczej

biegi przy wylaczonym silniku wchodza gladko? rzezi cos?
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
arekzgorek

Raczej wszystko było ok, ponieważ silnik był wyjęty ze skrzynią, sprzęgło było sprawdzone i obejrzane z każdej strony, słoneczko twarde :). Biegi wchodzą ciężko, tzn moja żona nie chce nim jeździć :)
Nic nie zgrzyta, ale wchodzą gdy się naciśnie pedał do końca a najlepiej na dwa razy jak w Starze 200. Jak go odpalam na sprzęgle i na biegu to delikatnie go bujnie. Może sprzęgło źle naciągnięte?
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

odpowietrz układ wysprzęglika i zobacz ile masz tam płynu. Jeśli jest zapowietrzone to nie wysprzęgla do końca i ciężko wchodzą biegi. Pompowanie na 2 razy zwiększa ciśnienie w układzie i mocniejsze jest wysprzęglenie w efekcie lepiej wchodzą biegi.

ps. czemu szukałeś silnika w toyotach ? 1,4 hdi PSA kosztują około 1000 zł .
arekzgorek

Gibki Staruszek pisze: ps. czemu szukałeś silnika w toyotach ? 1,4 hdi PSA kosztują około 1000 zł .
Było odpowietrzane. Ale spróbuje ponownie. Natomiast nie wiedziałem ze PSA pasjują. Czytałem tylko o toyocie. Ale w końcu okazało się ze nie pasuje podejście pod alternator. Tak naprawdę to miska jest tez inna i w sumie to pasuje głowica, turbo, wtryskiwacze i może bebechy.
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

Wracajac do glownego tematu czyli osiagow mini ;) i ich poprawianiu ;)
prezentuje nasz ostatni wyniki prac z mini one 1.6 hdi 90km seria.

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 4561_n.jpg

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 8442_n.jpg

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-a ... 6375_n.jpg
kuczi
Nowy
Nowy
Posiadane auto: One R50 1.4 D4D

Post autor: kuczi »

Odświeżę temat 8)

Wirusował ktoś 1.4 75KM ? Rozmawiałem z tunerem, który siedzi juz trochę w temacie. Mini nie robił ale jak mu wspomniałem ze to silnik D4D z Toyoty to mówił że nie ma szans przed 2006 r.
ODPOWIEDZ