Brzęczyk do świateł dla zapominalskich
Moderator: flapjck1
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Brzęczyk do świateł dla zapominalskich
Dziś kupiłam brzęczyk żeby zapobiec zapominaniu wyłączania świateł,co zdarzyło mi się już dwa razy.Od pierwszego razu wożę ze sobą kable do mostkowania z drugim akumulatorem.Na szczęście uśmiechnięta mina mini działa na innych kierowców zniewalająco więc nie było problemu z pomocą,ale obciach został Zeby mi się to więcej nie przydażyło,kupiłam ten brzęczyk i mam wielką ochotę podłączyć go sama.Na instrukcji jest napisane,że czerwony kabelek podłączyć do obsady bezpiecznika świateł,a niebieski do obsady bezpiecznika radia lub wycieraczki.Proszę o informację,gdzie są te bezpieczniki,i które to.Jeśli nie byłoby kłopotu,to prosiłabym nawet o fotkę ze strzałkami skierowanymi na te bezpieczniki. Mam nadzieję,że uda mi się udowodnić mężowi,że baba też umie zrobić coś przy samochodzie. Gdyby ktoś miał też ochotę na taki brzęczyk,to w sieci marketów Brico są w cenie 5.69zł. Cekam na porady i z góry dziękuję
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ
Re: Brzęczyk do świateł dla zapominalskich
Piszę "z głowy" więc mogę się conieco mijać... jak otworzysz maskę to na ścianie grodziowej silnika i kabiny powinnaś znaleźć po lewej stronie małą plastikową skrzyneczkę koloru czarnego do której dochodzą kable. Podważ pokrywkę - ujrzysz bezpieczniki.Jakieś 4 sztuki. Nie pamietam który jest który ale metodą prób i błędów możesz je znaleźć A jak podłączyć...wsuń kabelek między bezpiecznik (jego metalową końcówkę) a uchwyt bezpiecznika. Potem włącz światła przy wyłączonym silniku i zobacz czy bzzzzzzęcy Jak nikt nie podpowie dokładniej to jutro mogę to sprawdzić. Powodzenia
aaaa ta skrzynka z bezpiecznikami jest po przeciwnej stronie jak ten automatyczny wyłącznik o którym niedawnośmy mówili.
aaaa ta skrzynka z bezpiecznikami jest po przeciwnej stronie jak ten automatyczny wyłącznik o którym niedawnośmy mówili.
wszytko jest dokladnie opisnae na stronie marka
http://republika.pl/markfive/ ---> warsztat ---> "Obsługa - skrzynka bezpieczników w MINI - to proste !"
http://republika.pl/markfive/ ---> warsztat ---> "Obsługa - skrzynka bezpieczników w MINI - to proste !"
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Słuchajcie,wreszcie zabrałam się do podłączenia tego brzęczyka.Otwieram maskę,patrzę w lewy narożnik na ścianę grodziową i za żadne skarby nie widzę tam puszki z bezpiecznikami.Mąż tylko się śmieje i nie ma zamiaru mi pomóc.Przy odrestaurowaniu mojego mini,elektryk wymieniał jakieś sprawy na nowe,może być ,że coś zmienił z tą puszką? Jeśli tak,to chyba bez fachowca się nie obędzie,no chyba,że ktoś mi jeszcze pomoże przez forum.Dopiero się za te drobne sprawy zabrałam,bo od wczoraj mój miniuś ma urlop zimowy aż do wiosny,więc czas dopracować co nieco,Jeszcze proszę o podpowiedź jak montuje się i dokładnie gdzie taką maskownicę czarną co przykrywa to miejsce gdzie są świece,ma ona 3 kołki montażowe,ale nie mogę znaleźć miejsc gdzie je wcisnąć. Mam na to wszystko dużo czasu wieczorami,garaż ogrzewany,tak więc każda porada mile widziana ,a od poniedziałku siadam za kierownicę corsy
U mnie są dwa takie cósie przymocowane do pokrywy zaworów. A na dole to nie wiem, bo mam urwany zaczepik.
Te cósie wyglądają tak jak tu (małe zdjęcie, niestety )
Cósie
Te cósie wyglądają tak jak tu (małe zdjęcie, niestety )
Cósie
Malinko a nie możesz cyknąć fotki i jej tu wkleić ??
Może byśmy co znaleźli
Może byśmy co znaleźli
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Masz rację, najprościej będzie jak wkleję zdjęcie, a ta przykrywka, czy jak ją tam zwać, to jest dokładnie to o co mi chodzi i za nic w świecie nie wiem gdzie i jak to zamontować, a kupiłam sobie ją żeby uzupełnić wszystko czego mój Mini nie ma. Dziękuję za odzewy i proszę o pomoc jak będzie fotka.
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Oto fotki z komorą silnika:
Pierwsza ogólna całej komory,
http://img90.imageshack.us/img90/5724/silnik1gz7.jpg
druga zbliżenie lewego narożnika w okolicach ściany grodziowej,
http://img90.imageshack.us/img90/3064/silnik2ah4.jpg
trzecia zbliżenie prawej strony ściany grodziowej
http://img90.imageshack.us/img90/6476/silnik3ek5.jpg
Pierwsza ogólna całej komory,
http://img90.imageshack.us/img90/5724/silnik1gz7.jpg
druga zbliżenie lewego narożnika w okolicach ściany grodziowej,
http://img90.imageshack.us/img90/3064/silnik2ah4.jpg
trzecia zbliżenie prawej strony ściany grodziowej
http://img90.imageshack.us/img90/6476/silnik3ek5.jpg
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Pewnie dlatego nie mozesz znaleźć puszki z bezpieczikami, bo jej po prostu nie ma jest za to listwa z kilkoma niebieskimi bezpiecznikami w prawym górnym rogu komory silnika koło filtra powietrza. A Sposób na znalezienie który to bezpiecznik jest bardzo prostu- zapalasz światła, otwierasz maske i wyciągasz po kolei bezpieczniki, jeżeli zgasną- BINGO! Ta Pani wygrała więc ciach- jeden kabel już jest, drugi to masa, ale jeszcze powinny być jakieś dwa do czujnika otwartych drzwi - nie wiem jak to ma wyglądać w praktyce, ale jest to logiczne. Co do drugiej sprawy to nie pomogę, bo czegos takiego u siebie nie mam i jakoś niebardzo mi się chciało starać o uzupełnienie tego braku.
Pozdrawiam, Saint
Pozdrawiam, Saint
Zawodowy Szyderca
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
a co do oslony silnika tej plastikowej:
nie masz jej o co zaczepic poniewaz nie masz uchwytow gornych do srob pokrywy zaworow powinny byc przykrecone 2 plaskowniki z taki specyficznymi plastikowymi gniazdami, 3ci uchwyt jest na laczeniu silnika ze skrzynia ( nisko ) tak pomiedzy rozrusznikiem a filtrem oleju
ps: jeden z tych "plaskownikow" masz przykrecony do szpilki glowicy pomiedzy 1 a 2 cylindrem
nie masz jej o co zaczepic poniewaz nie masz uchwytow gornych do srob pokrywy zaworow powinny byc przykrecone 2 plaskowniki z taki specyficznymi plastikowymi gniazdami, 3ci uchwyt jest na laczeniu silnika ze skrzynia ( nisko ) tak pomiedzy rozrusznikiem a filtrem oleju
ps: jeden z tych "plaskownikow" masz przykrecony do szpilki glowicy pomiedzy 1 a 2 cylindrem
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Wsuwając na dół ten plastik, haczy o kable i mimo, że próbuję je rozchylić na boki, to niebardzo chce to pierdo wejść. A ten górny płaskownik, o którym Mówisz nie pasuje z odległością do tego plastiku, on jest jakby bliżej brzegu, a plastik chce zachodzić dalej. Może trzeba to umowcować w inne miejsce (ten płaskownik) Jeszcze pytanie do Sainta, mam rozumieć, że ten brzęczyk podłączyć w szeregu z czujnikiem świateł otwierania drzwi?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
powinno to byc tak jak na tych fotkach ponizej, zwroc uwage na plastikowe gniazda w "plaskownikach"
- Załączniki
-
- mocowanie oslony.JPG (28.67 KiB) Przejrzano 1257 razy
-
- oslona1.JPG (33.29 KiB) Przejrzano 1258 razy
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Ajajajjj... Gomenasai, zapomniałem przeczytać wcześniejszy post- najlepiej będzie podłączyć tak jak mówi instrukcja- czyli do skrzynki bezpieczników a te właściwe znaleźć jak mówi/pisze Jędrzej, u siebie mam przepatentowane i brzęczy jak otwieram drzwi przy włączonych światłach a ten Twój chyba będzie wył jak zgasisz silnik a zostawisz światła włączone.
Reasumując kable podpiąć jak najbardziej jak każe producent - czyli czerwony kabel pod bezpiecznik od świateł, niebieski od wycierałek.
Ufff.. co za zamęt wprowadzam . Jeszcze raz przepraszam Cię.
Pozdrawiam
Reasumując kable podpiąć jak najbardziej jak każe producent - czyli czerwony kabel pod bezpiecznik od świateł, niebieski od wycierałek.
Ufff.. co za zamęt wprowadzam . Jeszcze raz przepraszam Cię.
Pozdrawiam
Zawodowy Szyderca
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Poddaję się z tym brzęczykiem.Skapitulowałam i teraz czekam na kuzyna,który mi się zdeklarował do podłączenia,a wszystkim ,którzy pomogli mi słowem bardzo dziękuję. Naprawdę próbowałam.Teraz zajmę się poszukiwaniem tych blaszek do mocowania przykrywy z plastiku,może ma ktoś na zbyciu,to proszę o ofertę i jeszcze dokładnie gdzie to ma być mocowane na dole,bo tam zaglądam i nic nie mogę wypatrzeć. ?ebyście wiedzieli ile ubawu ma mój mąż z tymi moimi umiejętnościami,a żeby trochę się zaangażował,to nie. Jak chciałaś babo taki samochód,to sobie radź sama,więc nadal przy problemach będę pytać na forum.Pozdrowienia
EJ NIO NIE PODDAWAJ SIE
A na 1 od góry zdjęciu - to takie niebieskawe po prawej to nie są bezpieczniki ?? Jeśli tak włącz światła i wyciągaj je po kolei - być może któreś są od świateł
A na 1 od góry zdjęciu - to takie niebieskawe po prawej to nie są bezpieczniki ?? Jeśli tak włącz światła i wyciągaj je po kolei - być może któreś są od świateł