Gaśnie , 91r gaźnik 1.0

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
Kontakt:

Gaśnie , 91r gaźnik 1.0

Post autor: sezar »

Panowie taka obserwacja, mini chodzi jak najbardziej ok, lecz przy kręcenie ostrym na parkingu gaśnie i nie chce przez chwile odpalić. Bak do połowy pełen. Co to może być?
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Re: Gaśnie , 91r gaźnik 1.0

Post autor: Psztymucel »

sezar pisze:przy kręcenie ostrym na parkingu gaśnie i nie chce przez chwile odpalić.
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... bo w dziwnym języku piszesz :razz:

Przy kręceniu w jedną stronę czy nie ma to znaczenia :?:

Gaźniki HS mają taką cechę konstrukcyjną, że przy ostrym skręcaniu w jedną stronę może go zalewać i właśnie silnik może gasnąć
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Czyli recepta jedna, wymiana gaźnika ?
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

chyba raczej przy kręceniu w jedną stronę paliwo odpływa i dlatego gaśnie, dokładnie jak będziesz ostro kręcił w lewo (powiedzmy ciasne szybkie kółka) to paliwo nie jest zasysane przez gaźnik z komory pływakowej która jest po prawej stronie

jak chodzi dobrze to po co wymieniać? chyba nie zamierzasz w kółko w lewo jeździć? no chyba, że źle zrozumieliśmy problem
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Dobrze dobrze, czyli jak bączki to w prawo i już :)
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

ja tam znam ciekawsze sporty niż jeżdżenie w kółko po parkingu, ale jak lubisz :mrgreen:
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Hehe nie do końca to tak było. Poprostu próba efektownego parkowania i tyle :D
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: kamal1 »

Znam jeszcze jeden powód gaśnięcia Miniaka na zakręcie i piszę o tym raczej w kategorii
"ciekawostka". Mianowicie w pewnym Miniaku z jakichś powodów z cewki zapłonowej wyciekło sporo oleju.Tak więc na zakręcie olej przelewał się w cewce odsłaniając sporą część uzwojenia.Na wskutek tego powstawało zwarcie i brak iskry powodujące gaśnięcie.
Mimichooo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Mimichooo »

kamal1 pisze:Znam jeszcze jeden powód gaśnięcia Miniaka na zakręcie i piszę o tym raczej w kategorii
"ciekawostka". Mianowicie w pewnym Miniaku z jakichś powodów z cewki zapłonowej wyciekło sporo oleju.Tak więc na zakręcie olej przelewał się w cewce odsłaniając sporą część uzwojenia.Na wskutek tego powstawało zwarcie i brak iskry powodujące gaśnięcie.
Hej . Mam dokłądnie to samo. Gaśnie przy w miarę szybkiej nawrotce w lewo. Zrobi to za każdym razem i śmierdzi wtedy paliwem i nie mozna go odpalić przez kilkadziesiąt sekund.
Zmniejszyłem dawkę paliwa - dalej gaśnie tylko już nie śmierdzi paliwem, Wymieniłem cewkę, przewody, oczyściłem kopułkę i świecę wg założenia że jak bedzie mocniejsza iskra to nie zaleje świeć i nic nie pomogło. Sprawdziłem zaworek iglicowy i pływak i są dobre. Chyba że profilaktycznie wymienie je na nowe bo usteka moze byc niewidoczna.

Ma ktos może jeszcze jakaś koncepejce co z tym można zrobić ?
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

wymiana świec itd. owszem zawsze jest wskazana ale tu problem tkwi w tym,że przy skręcie coś sprawia,że odcina prąd do świec i nie masz iskry/gaśnie. Nie ma iskry,paliwo leje i zalewa go. Potem musi odparować i można odpalić. Czyli przy skręcie coś się w zapłonie przesuwa/rozłącza/zwiera/itp. i prądu brak . Może to to co pisał kamal1 ?

Mi kiedyś auto gasło na wybojach bo rozłączało styki w starej kostce od stacyjki .
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Zapłon nie ma nic do rzeczy. To jest przypadłość gaźników z boczną komorą. Zalewa na ostrych zakrętach.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
Mimichooo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Gibki Staruszek pisze:wymiana świec itd. owszem zawsze jest wskazana ale tu problem tkwi w tym,że przy skręcie coś sprawia,że odcina prąd do świec i nie masz iskry/gaśnie. Nie ma iskry,paliwo leje i zalewa go. Potem musi odparować i można odpalić. Czyli przy skręcie coś się w zapłonie przesuwa/rozłącza/zwiera/itp. i prądu brak . Może to to co pisał kamal1 ?

Mi kiedyś auto gasło na wybojach bo rozłączało styki w starej kostce od stacyjki .
Dzieki za rady. Cewkę już wymieniłem wcześniej i nie pomogło. Pierwszy raz zdarzyło mi sie to gdy jechałem na próbie sprawnościowej na wyboistej trawie, Posprawdzam wszystkie styki i kostki, faktycznie moze tu być problem.

I raczej nie poprzestanę na stwierdzeniu "że te typy tak mają" bo wg mnie coś odcina albo paliwo albo zapłon a problem jest upierdliwy i może byc niebezpieczny w ruchu drogowym
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

pozakladaj polaczenia do cewki WN na oczka+srubki - każdy kto się sciga wie ze konektory wsuwane luzuja się, i auto gubi zaplony, albo wręcz gasnie - Czestermo potwierdzi :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Mimichooo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

flapjck1 pisze:pozakladaj polaczenia do cewki WN na oczka+srubki - każdy kto się sciga wie ze konektory wsuwane luzuja się, i auto gubi zaplony, albo wręcz gasnie - Czestermo potwierdzi :P
.

Nie musi potwierdzać , wierze na słowo. Pomysł niegłupi, chociaz wczoraj wymieniłem te konektorki na nowe takie same, bo jeden był mocno pośniedziały ale nie zdążyłem jeszcze zrobic jazdy próbnej
Mimichooo
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Mimichooo pisze:
flapjck1 pisze:pozakladaj polaczenia do cewki WN na oczka+srubki - każdy kto się sciga wie ze konektory wsuwane luzuja się, i auto gubi zaplony, albo wręcz gasnie - Czestermo potwierdzi :P
.

Jeden konektorek okragły przy stacyjce wyczyszczony, jeden przewód zaizolowany i nowe konektorki przy cewce....... i gaśnie nadal, chociaż mam wrażenie że teraz bardziej trzeba sie postarać na zakręcie żeby zgasł.
ODPOWIEDZ