Wilgoć pod dywanikiem?

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

B!G LAM3
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Wilgoć pod dywanikiem?

Post autor: B!G LAM3 »

Witam, męczy mnie to cholernie. Ciągle mi zalega wilgoć/woda pod dywanikiem kierowcy. Zastanawiam się czy to idzie od podszybia, czy może zatkane/rozszczelnione kanały odprowadz. od szyberdachu? Ktoś, coś, gdzieś?Nie mogę tego zlokalizować.

Z góry dzięki za odpowiedź.(ps. przy pedałach sucho)
Awatar użytkownika
spooner
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: Wilgoć pod dywanikiem?

Post autor: spooner »

Filtr kabinowy?
youhavemyword.pl - technical authoring and translations

Life's just one lap, why don't we make it a good one...
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Post autor: Kocyk »

Przede wszystkim sprawdź czy nie masz zapchanych odpływów w podszybiu.

W poprzednim aucie np po jednej z letnich burz zobaczyłem, że mam 4cm'owy basen na miejscu pasażera. Okazało się, klejenie szyby się rozszczelniło i woda sobie tak śmiesznie zaciekała.

Nie wiem z której strony w mini jest odpływ klimatyzacji, ale mogła również pęknąć rureczka odprowadzająca wodę, mogła popsuć się nagrzewnica i tak jak przedmówca mówi sprawdź filtr kabinowy. Wiem też, że od czegoś czasami może się zbierać w kabinie płyn chłodniczy :)
B!G LAM3
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: B!G LAM3 »

spooner pisze:Filtr kabinowy?
filtru kabinowego nigdy nie sprawdzałem, ale on nie jest czasem po stronie pasażera?
może mi w jakiś magiczne sposób zaciekać do kierowcy?

Kocyk pisze:Przede wszystkim sprawdź czy nie masz zapchanych odpływów w podszybiu.

W poprzednim aucie np po jednej z letnich burz zobaczyłem, że mam 4cm'owy basen na miejscu pasażera. Okazało się, klejenie szyby się rozszczelniło i woda sobie tak śmiesznie zaciekała.

Nie wiem z której strony w mini jest odpływ klimatyzacji, ale mogła również pęknąć rureczka odprowadzająca wodę, mogła popsuć się nagrzewnica i tak jak przedmówca mówi sprawdź filtr kabinowy. Wiem też, że od czegoś czasami może się zbierać w kabinie płyn chłodniczy :)
własnie muszę spojrzeć jeszcze raz tam, ale wydawało mi się , że nie miałem zatkane nic.
Swoją drogą raz w zimie miałem małe bajorko pod sobą. Nie chcę żeby to przegniło wszystko...

A z kolei gdyby to od klimy było, to już dawno by nie działała chyba ;d
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

odwodnienie mieszalnika moze byc zapchane i wlewa sie wszystko do srodka
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
SEB 11

wyciek

Post autor: SEB 11 »

witam już drugi raz po wiekszej ulewie kapie mi woda od strony pasażera z filtra kabinowego jak rozkrecam filtr jest suchy tylko mokre jest jak wkladam reke tu na początku ,skad ta woda sie dostaj po desczu.
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Sprawdź czy kanały odprowadzające wodę na podszybiu nie są zapchane. Miałem taką przypadłość kiedyś w citroenie. Tam przy podszybiu jest wlot powietrza do mechanizmu wentylacji. Nie wiem jak jest to rozwiązane w mini bo nigdy tam nie zaglądałem, ale być może tak samo.

Jeżeli w podszybiu nie ma odprowadzenia wody, a uszczelnienie wlotu powietrza jest nieszczelne to masz rozwiązanie problemu. Dodatkowo wężyk odprowadzający wodę z nagrzewnicy mógł się odczepić i również przez to leci woda (o ile jest on zamontowany od strony pasażera).

Mogło Ci się również rozszczelnić mocowanie szyby przedniej i przez to może zaciekać.
SEB 11

Dzieki kanały odprowadzające wodę na podszybiu nie są zapchane.Tam przy podszybiu jest wlot powietrza do mechanizmu wentylacji jest tak rozwiązane w mini . Uszczelka przy szybie nie dolega dokładie do szyby i zacieka pod nia woda gdzie scieka prze kanalik i leci na spod auta jak podnosze maske, ale jak jest wiekszy strumien to faktycznie wlatuje na uszczelke od grodzi wlotu powietrz iwlatuje przez nią do filtra i kabiny niewiem jak to uszczelnic bo niema jak reki włozyc a jak od strony pasazera wkladam reka do wentylacji i pcham to wypycham uszczelke ktora widac przez kratke w podszybiu i niewiem czy dac silikon pod uszczelke przy szybie ( uszczelka ta ozdobna z srebną wstawką ) bo na zaciskach jest max ale przkoncu na srodku szybu odstaje i nie moge jej dopchac ijak leje wode mocno to leci
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek

To pojedź do jakiegoś szybiarza, niech Ci na nowo wlepi tę szybę. Podejrzewam, że zabieg taki drogi nie będzie a oszczędzisz sobie kosztów wymiany gnijącej podłogi i innych kwiatków.

Pamiętam jak u mnie po burzy (w citroenie c5) nalało się do środka tyle wody, że musiałem całe obicie podłogi demontować, wszystkie elementy wygłuszające uważając przy okazji na kable i inne tego typu rzeczy. Cały dzień roboty plus wymiana wygłuszenia, bo zanim zauważyłem pod dywanikiem wilgoć, zaczęło już gnić.

Mam nadzieję, że teraz w moim mini nie będę miał takiej przygody bo w podłodze pod fotelem siedzi na przykład odtwarzacz do navi. Jak by to zalało to myślę, że koszt samego odtwarzacza nie byłby tak wysoki jak usunięcie skutków zwarcia w elektronice, które mogłaby woda spowodować..
SEB 11

ok tak zrobie bo i tak mam szybe do wymiany
Awatar użytkownika
MattiCS
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)

Post autor: MattiCS »

Mam chyba podobny problem. Po wczorajszych ulewach zauważyłem, że mam mokry dywanik, a tym samym środek podłogi od strony kierowcy. Na około przy drążku kierowniczym, pedałach, skrzynce z bezpiecznikami sucho, nigdzie nie zauważyłem śladów wody. Prawa strona od pasażera sucha, filtr kabinowy i obudowa filtra też sucha. Doradźcie skąd się może sączyć? Uszczelka drzwi przepuszcza? Choć szyba od środka też sucha bez zacieków.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

mozliwe przyczyny:
splywy w drzwiach niedrozne, slupek A niedrozny odplyw, przez mieszalnik ogrzewania, szyba czolowa ( puscil klej )
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
MattiCS
Swój Człowiek
Swój Człowiek

flapjck1 pisze:mozliwe przyczyny:
splywy w drzwiach niedrozne
Chodzi o te "dziury" w podstawie drzwi? Jeśli tak to je sprawdziłem - są drożne.
flapjck1 pisze:slupek A niedrozny odplyw
Dostanę się do tego odpływu przez ściągnięcie wewnętrznej czy zewnętrznej osłony słupka?
flapjck1 pisze:przez mieszalnik ogrzewania
Tu to już w ogóle nie wiem gdzie to jest i jak się do tego dostać i sprawdzić. Proszę o instrukcję :wink:
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

slupek - zdejmij plastiki i zobacz czy nie ma tam wilgoci

mieszalnik - ustrojstwo z nagrzewnica, parownikiem i klapkami - toto od ogrzewania
Awatar użytkownika
MattiCS
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Ok! Co do tego mieszalnika to w takim razie musi być w kanale środkowym, gdzieś w pobliżu nagrzewnicy. Ale czy w tedy płyn chłodniczy by nie ubywał i/lub nie byłoby ogrzewania?
ODPOWIEDZ