Wilgoć pod dywanikiem?
Wilgoć pod dywanikiem?
Witam, męczy mnie to cholernie. Ciągle mi zalega wilgoć/woda pod dywanikiem kierowcy. Zastanawiam się czy to idzie od podszybia, czy może zatkane/rozszczelnione kanały odprowadz. od szyberdachu? Ktoś, coś, gdzieś?Nie mogę tego zlokalizować.
Z góry dzięki za odpowiedź.(ps. przy pedałach sucho)
Z góry dzięki za odpowiedź.(ps. przy pedałach sucho)
Re: Wilgoć pod dywanikiem?
Filtr kabinowy?
youhavemyword.pl - technical authoring and translations
Life's just one lap, why don't we make it a good one...
Life's just one lap, why don't we make it a good one...
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
Przede wszystkim sprawdź czy nie masz zapchanych odpływów w podszybiu.
W poprzednim aucie np po jednej z letnich burz zobaczyłem, że mam 4cm'owy basen na miejscu pasażera. Okazało się, klejenie szyby się rozszczelniło i woda sobie tak śmiesznie zaciekała.
Nie wiem z której strony w mini jest odpływ klimatyzacji, ale mogła również pęknąć rureczka odprowadzająca wodę, mogła popsuć się nagrzewnica i tak jak przedmówca mówi sprawdź filtr kabinowy. Wiem też, że od czegoś czasami może się zbierać w kabinie płyn chłodniczy
W poprzednim aucie np po jednej z letnich burz zobaczyłem, że mam 4cm'owy basen na miejscu pasażera. Okazało się, klejenie szyby się rozszczelniło i woda sobie tak śmiesznie zaciekała.
Nie wiem z której strony w mini jest odpływ klimatyzacji, ale mogła również pęknąć rureczka odprowadzająca wodę, mogła popsuć się nagrzewnica i tak jak przedmówca mówi sprawdź filtr kabinowy. Wiem też, że od czegoś czasami może się zbierać w kabinie płyn chłodniczy
filtru kabinowego nigdy nie sprawdzałem, ale on nie jest czasem po stronie pasażera?spooner pisze:Filtr kabinowy?
może mi w jakiś magiczne sposób zaciekać do kierowcy?
własnie muszę spojrzeć jeszcze raz tam, ale wydawało mi się , że nie miałem zatkane nic.Kocyk pisze:Przede wszystkim sprawdź czy nie masz zapchanych odpływów w podszybiu.
Swoją drogą raz w zimie miałem małe bajorko pod sobą. Nie chcę żeby to przegniło wszystko...
A z kolei gdyby to od klimy było, to już dawno by nie działała chyba ;d
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
odwodnienie mieszalnika moze byc zapchane i wlewa sie wszystko do srodka
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Kocyk
- Swój Człowiek
Sprawdź czy kanały odprowadzające wodę na podszybiu nie są zapchane. Miałem taką przypadłość kiedyś w citroenie. Tam przy podszybiu jest wlot powietrza do mechanizmu wentylacji. Nie wiem jak jest to rozwiązane w mini bo nigdy tam nie zaglądałem, ale być może tak samo.
Jeżeli w podszybiu nie ma odprowadzenia wody, a uszczelnienie wlotu powietrza jest nieszczelne to masz rozwiązanie problemu. Dodatkowo wężyk odprowadzający wodę z nagrzewnicy mógł się odczepić i również przez to leci woda (o ile jest on zamontowany od strony pasażera).
Mogło Ci się również rozszczelnić mocowanie szyby przedniej i przez to może zaciekać.
Jeżeli w podszybiu nie ma odprowadzenia wody, a uszczelnienie wlotu powietrza jest nieszczelne to masz rozwiązanie problemu. Dodatkowo wężyk odprowadzający wodę z nagrzewnicy mógł się odczepić i również przez to leci woda (o ile jest on zamontowany od strony pasażera).
Mogło Ci się również rozszczelnić mocowanie szyby przedniej i przez to może zaciekać.
Dzieki kanały odprowadzające wodę na podszybiu nie są zapchane.Tam przy podszybiu jest wlot powietrza do mechanizmu wentylacji jest tak rozwiązane w mini . Uszczelka przy szybie nie dolega dokładie do szyby i zacieka pod nia woda gdzie scieka prze kanalik i leci na spod auta jak podnosze maske, ale jak jest wiekszy strumien to faktycznie wlatuje na uszczelke od grodzi wlotu powietrz iwlatuje przez nią do filtra i kabiny niewiem jak to uszczelnic bo niema jak reki włozyc a jak od strony pasazera wkladam reka do wentylacji i pcham to wypycham uszczelke ktora widac przez kratke w podszybiu i niewiem czy dac silikon pod uszczelke przy szybie ( uszczelka ta ozdobna z srebną wstawką ) bo na zaciskach jest max ale przkoncu na srodku szybu odstaje i nie moge jej dopchac ijak leje wode mocno to leci
- Kocyk
- Swój Człowiek
To pojedź do jakiegoś szybiarza, niech Ci na nowo wlepi tę szybę. Podejrzewam, że zabieg taki drogi nie będzie a oszczędzisz sobie kosztów wymiany gnijącej podłogi i innych kwiatków.
Pamiętam jak u mnie po burzy (w citroenie c5) nalało się do środka tyle wody, że musiałem całe obicie podłogi demontować, wszystkie elementy wygłuszające uważając przy okazji na kable i inne tego typu rzeczy. Cały dzień roboty plus wymiana wygłuszenia, bo zanim zauważyłem pod dywanikiem wilgoć, zaczęło już gnić.
Mam nadzieję, że teraz w moim mini nie będę miał takiej przygody bo w podłodze pod fotelem siedzi na przykład odtwarzacz do navi. Jak by to zalało to myślę, że koszt samego odtwarzacza nie byłby tak wysoki jak usunięcie skutków zwarcia w elektronice, które mogłaby woda spowodować..
Pamiętam jak u mnie po burzy (w citroenie c5) nalało się do środka tyle wody, że musiałem całe obicie podłogi demontować, wszystkie elementy wygłuszające uważając przy okazji na kable i inne tego typu rzeczy. Cały dzień roboty plus wymiana wygłuszenia, bo zanim zauważyłem pod dywanikiem wilgoć, zaczęło już gnić.
Mam nadzieję, że teraz w moim mini nie będę miał takiej przygody bo w podłodze pod fotelem siedzi na przykład odtwarzacz do navi. Jak by to zalało to myślę, że koszt samego odtwarzacza nie byłby tak wysoki jak usunięcie skutków zwarcia w elektronice, które mogłaby woda spowodować..
- MattiCS
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)
Mam chyba podobny problem. Po wczorajszych ulewach zauważyłem, że mam mokry dywanik, a tym samym środek podłogi od strony kierowcy. Na około przy drążku kierowniczym, pedałach, skrzynce z bezpiecznikami sucho, nigdzie nie zauważyłem śladów wody. Prawa strona od pasażera sucha, filtr kabinowy i obudowa filtra też sucha. Doradźcie skąd się może sączyć? Uszczelka drzwi przepuszcza? Choć szyba od środka też sucha bez zacieków.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
mozliwe przyczyny:
splywy w drzwiach niedrozne, slupek A niedrozny odplyw, przez mieszalnik ogrzewania, szyba czolowa ( puscil klej )
splywy w drzwiach niedrozne, slupek A niedrozny odplyw, przez mieszalnik ogrzewania, szyba czolowa ( puscil klej )
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- MattiCS
- Swój Człowiek
Chodzi o te "dziury" w podstawie drzwi? Jeśli tak to je sprawdziłem - są drożne.flapjck1 pisze:mozliwe przyczyny:
splywy w drzwiach niedrozne
Dostanę się do tego odpływu przez ściągnięcie wewnętrznej czy zewnętrznej osłony słupka?flapjck1 pisze:slupek A niedrozny odplyw
Tu to już w ogóle nie wiem gdzie to jest i jak się do tego dostać i sprawdzić. Proszę o instrukcjęflapjck1 pisze:przez mieszalnik ogrzewania
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
slupek - zdejmij plastiki i zobacz czy nie ma tam wilgoci
mieszalnik - ustrojstwo z nagrzewnica, parownikiem i klapkami - toto od ogrzewania
mieszalnik - ustrojstwo z nagrzewnica, parownikiem i klapkami - toto od ogrzewania
- MattiCS
- Swój Człowiek
Ok! Co do tego mieszalnika to w takim razie musi być w kanale środkowym, gdzieś w pobliżu nagrzewnicy. Ale czy w tedy płyn chłodniczy by nie ubywał i/lub nie byłoby ogrzewania?