Co to za rurka/przewód?
Moderator: flapjck1
- Arti
- Wiarus
- Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
- Kontakt:
Co to za rurka/przewód?
A takie coś mi wyskoczyło i nawet nie wiem skąd i po co?! Podpowie ktoś? Oglądałem okolice gaźnika ale nie znalazłem niczego co by pasowało...
- Załączniki
-
- Coto
- coto.jpg (75.99 KiB) Przejrzano 1647 razy
Pozdrawiam,
Arti
Arti
Re: Co to za rurka/przewód?
Nie masz gaźnika tylko wtrysk , a przewód podłącz do plastikowej puszki umieszczonej po lewej stronie kolektora dolotowego patrzac od przodu samochodu przy ścianie grodziowej
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
Tak, tak wtrysk. Ale gaźnik ładniej brzmi
A co to jest za przewód/rurka? Szperam po necie i nic znaleźć nie mogę...
A co to jest za przewód/rurka? Szperam po necie i nic znaleźć nie mogę...
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
to jest rurka podciśnienia i akurta ta jest wpinana bezpośrednio do kolektora (na tyle są dwa krućce, jeden będziesz miał teraz wolny)
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
Sprawa ogarnięta krócieć namacany - rurka włożona. Niestety gdzieś zgubiłem "przejściówkę" z rurki na króciec więc improwizowałem. Zajumałem przejściówkę z żółtego wężyka bo do niego jest zdecydowanie lepszy dostęp niż do tego wężyka od kolektora. Żółty wcisnąłem "na Ludwika" I trzyma się mocno.
Bez rurki w kolektorze miałem obroty przypominjące silnik traktorka Mianiak na wolnych obrotach turkotał. Kiedy gazowałem z rury szły kłęby czarnego dymu.
Zajrzałem do świec. Były suche ale miały sporo czarnego nalotu. Wyczyściłem je. I o ile się nie mylę Miniak palił chyba 100/100 Wnioskuje z tego, że mieszanka paliwowa była źle "konfigurowana"
Po podłączeniu wszystkich rurek obroty są normalne a przy gazowaniu nie ma czarnej chmury dymu. Jednak wydaje mi się, że z rury mimo wszystko leci czarny dym. Nie ma go za wiele ale jak się przyjrzeć dokładnie to czarnego trochę jest.
Czy to dobrze czy źle?
Bez rurki w kolektorze miałem obroty przypominjące silnik traktorka Mianiak na wolnych obrotach turkotał. Kiedy gazowałem z rury szły kłęby czarnego dymu.
Zajrzałem do świec. Były suche ale miały sporo czarnego nalotu. Wyczyściłem je. I o ile się nie mylę Miniak palił chyba 100/100 Wnioskuje z tego, że mieszanka paliwowa była źle "konfigurowana"
Po podłączeniu wszystkich rurek obroty są normalne a przy gazowaniu nie ma czarnej chmury dymu. Jednak wydaje mi się, że z rury mimo wszystko leci czarny dym. Nie ma go za wiele ale jak się przyjrzeć dokładnie to czarnego trochę jest.
Czy to dobrze czy źle?
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
jak wszystko gra na 100% to nie powinno być widać dymu
połączenia warto zrobić solidnie bo to często powtarzający się problem i efekty są później takie jak przytoczyłeś
połączenia warto zrobić solidnie bo to często powtarzający się problem i efekty są później takie jak przytoczyłeś
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
Zgadza się. Po przyjrzeniu się rurkom okazało się, że w jednej była dziurka od przetarcia. Dwa gumowe złącza były sparciałe i pęknięte. Ogólnie tragedia. Doraźnie połatałem i pokleiłem wszystkie nieszczelności i praca silnika znormalniała. Choć jeszcze ideału nie ma bo niektóre rurki mają ślady zagięć i podejrzewam, że to również ma wpływ na pracę całego układu.
@Sadam dzięki za support!
@Sadam dzięki za support!
Pozdrawiam,
Arti
Arti