zima nadchodzi - opony
Re: zima nadchodzi - opony
A ja w tym samym temacie ale z innej beczki.
Mam oryginalne felgi Mini na zime w rozmiarze R16 z oponą 175/60R16. Niestety opony juz sie do niczego nie nadają i tu niespodzianka. Wszyscy producenci sie zmówili i przestali produkować ten rozmiar opony (szczególnie run flat).
Jaki inny rozmiar opony można zastosowac do tej oryginalnej felgi Mini R16? Czy np 185/55R16 albo 195/55R16 będzie ok czy poprostu tylko coś szerszego 185/60R16?
Mam oryginalne felgi Mini na zime w rozmiarze R16 z oponą 175/60R16. Niestety opony juz sie do niczego nie nadają i tu niespodzianka. Wszyscy producenci sie zmówili i przestali produkować ten rozmiar opony (szczególnie run flat).
Jaki inny rozmiar opony można zastosowac do tej oryginalnej felgi Mini R16? Czy np 185/55R16 albo 195/55R16 będzie ok czy poprostu tylko coś szerszego 185/60R16?
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
nizszy profil mozesz chyba zawsze zalozyc... gorzej z wyzszym
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
A co z szerokościa opony? Czy 195 nie bedzie za szerokie do felgi na której mam teraz 175?
Wg kalkulatora zamienników na opony.com.pl 195/55/16 mam mniejszą różnicę średnicy w stosunku do obecnej 175/60/16 niż ta 185/55/16. Skomplikowane to...
Wg kalkulatora zamienników na opony.com.pl 195/55/16 mam mniejszą różnicę średnicy w stosunku do obecnej 175/60/16 niż ta 185/55/16. Skomplikowane to...
-
- Wiarus
- Posiadane auto:
nie napisales jaka masz szerokosc felgi ja na swojej feldze jezdze na zimowkach 175 a letnich 205, takze mysle, ze u ciebie tez spokojnie powinno przejsc. natomiast pytanie czy nie bedzie ocierac o nadkole przy tak wysokim profilu na 195 (nie powinno, ale lepiej niech sie ktos kto probowal wypowie, bo zaraz ktos mnie posadzi o pisanie glupot)
There's two muffins sitting side by side in a muffin tin in the oven. One muffin says to the other, "Boy, it's hot in here!", and the other one says, "Holy Crap! A talking muffin!".
-
- Nowy
- Posiadane auto:
http://beta.oponeo.pl/dane-opony/falken ... 0-r16-82-hbeldzm pisze:A ja w tym samym temacie ale z innej beczki.
więc sprawdziłem na własnej skórze i 15 wchodzą do r53Brennt pisze:felgi wchodza, ale zaciski ci sie chyba nie zmieszcza )
...w katalogu znalazłem info że opony maja być 175/65R15 ktoś potwierdzi ?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini SPi 92r. ; Countryman SD 2016r.; był Clubman Cooper D 2008r.
Re: opony
SEB 11 pisze:MAM PYTANKO POSIADAM W MINI OPONY LETNIE run flat A NA ZIME ZWYKŁE PYTANIe CZY LAMPKa CISNIENIA POWIETRZA W OPONACH SIE ZAPALI JAK ZAŁOŻE OPONY ZWYKŁE NIE run flat.
Ja jeszcze wrócę do tematu.flapjck1 pisze:nie, pod warunkiem ze bedziesz pilnowal zeby cisnienie mialy rowne i odpowiednie
Dla mnie temat Run Flatów i czujników ciśnienia to nowość.
Też chcę na zimę odstawić 17" z Run Flatami i kupić 16 " ale normalne.
Czy te 16" będą musiały mieć czujniki ciśnienia?
Jak "tak" to pewnie lepiej kupić nowe niż przekładać z letnich ?
A to wtedy trochę będzie kosztowało bo taki czujnik to pewnie z parę stówek?
A może nie trzeba?
Dzięki za pomoc.
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
Kolego, "czujnik ciśnienia w oponach" wbrew miejskim legendom to nie jest urządzenie zamontowane w oponie, ani w feldze. Jest to taki zmyślny system, który analizuje ciśnienie w oponach mierząc ich obroty, bo jak wiadomo opona, która ma mniej powietrza będzie kręcić się inaczej niż opona prawidłowo napompowana.
Reasumując: gdy założysz zwykłe opony, czujnik ciśnienia w oponach nadal będzie Ci działał!
Od siebie dodam, że zimą o wiele lepiej sprawują się opony zwykłe (nie runflat) i przede wszystkim węższe. Także dobrym pomysłem jest założenie 16'. Ale ja wolę na zimę 15' i takie też posiadam.
Reasumując: gdy założysz zwykłe opony, czujnik ciśnienia w oponach nadal będzie Ci działał!
Od siebie dodam, że zimą o wiele lepiej sprawują się opony zwykłe (nie runflat) i przede wszystkim węższe. Także dobrym pomysłem jest założenie 16'. Ale ja wolę na zimę 15' i takie też posiadam.
- t_scarf
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Pamiętaj, żeby zresetować czujnik ciśnienia po zmianie kół na mniejsze, bo kontrolka na pewno się zaświeci.
Hej, no opony to opony, pasują wszędzie .
W tym roku ich nie zmieniłem i od zeszłej zimy przejeździłem na Nexen'ach Winguard M+S (chyba koreanskie gumy - miałem nowy komplet od poprzednich właścicieli auta). Spisują się zaskakująco dobrze, na ślizgawce też. Latem, przyznaję się, pojechałem w bardzo kręte i ciasne drogi i również nie było problemu.
Są bardzo miękkie, ale akurat na to nie mam co narzekać wymijając krakowskie doliny które śmią określać mianem ulic
W tym roku ich nie zmieniłem i od zeszłej zimy przejeździłem na Nexen'ach Winguard M+S (chyba koreanskie gumy - miałem nowy komplet od poprzednich właścicieli auta). Spisują się zaskakująco dobrze, na ślizgawce też. Latem, przyznaję się, pojechałem w bardzo kręte i ciasne drogi i również nie było problemu.
Są bardzo miękkie, ale akurat na to nie mam co narzekać wymijając krakowskie doliny które śmią określać mianem ulic
koła zimowe
Ja założyłem właśnie całe koła zimowe 175/65/15 i jest ok. Wygląda znacznie słabiej niż letnie 17" ale zimówki powinny być węższe. Zobacz samochody rajdowe które śmigają na granicy możliwości zimą mają opony wąziutkie aż głupio wygląda. Nacisk na powierzchnie powinien być odpowiednio większy niż latem. Mini jest raczej lekkie i zbyt szerokie opony zimą skutkować będą "pływaniem" samochodu i słabą przyczepnością na np. błocie pośniegowym.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
latałem zeszłą zimę na 175/60/16 Dunlopa i było całkiem ok. Teraz wjechały nowe 195/55/16 Hankooka i też jest bardzo fajnie. No i wygląda lepiej niż na 175 Zobaczymy jak szersza da radę na śniegu i błocie.