Mini One 2001 benzyna 1.6 (66kW) - wyciek płynu chłodniczego
Mini One 2001 benzyna 1.6 (66kW) - wyciek płynu chłodniczego
Witam,
piszę w sprawie auta mojego brata, jutro będę oglądał i może powiem coś więcej.
Dziś chciałbym zapytać co mogło się popsuć i gdzie szukać kolejnych wskazówek dla Was:)
Podczas dzisiejszej jazdy temp. silnika na desce wzrosła ponad normalną. Brat zatrzymał auto, sprawdził pod maską, poziom w zbiorniczku wyrównawczym na środku podszybia(max) , brak wycieku i wracał dalej do domu.
Na najbliższej stacji zatrzymał się by sprawdzić i zobaczył wyciek płynu gdzieś przy chłodnicy z lewej strony (gdy stoimy i patrzymy na silnik od przodu auta).
Dolał 1 L wody destylowanej do silnika - wlew z prawej strony silnika - opis by uważać na wysokie ciśnienie przy rozgrzanym silniku.
I tak dojechał do domu.
Pytanie:
1. skąd może ciec?
2. gdzie w tym aucie jest termostat?
3. czy ten typ ma zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego? (na środku podszybia)?
4. trochę z innego tematu - czy wspomaganie tu jest elektryczne?
piszę w sprawie auta mojego brata, jutro będę oglądał i może powiem coś więcej.
Dziś chciałbym zapytać co mogło się popsuć i gdzie szukać kolejnych wskazówek dla Was:)
Podczas dzisiejszej jazdy temp. silnika na desce wzrosła ponad normalną. Brat zatrzymał auto, sprawdził pod maską, poziom w zbiorniczku wyrównawczym na środku podszybia(max) , brak wycieku i wracał dalej do domu.
Na najbliższej stacji zatrzymał się by sprawdzić i zobaczył wyciek płynu gdzieś przy chłodnicy z lewej strony (gdy stoimy i patrzymy na silnik od przodu auta).
Dolał 1 L wody destylowanej do silnika - wlew z prawej strony silnika - opis by uważać na wysokie ciśnienie przy rozgrzanym silniku.
I tak dojechał do domu.
Pytanie:
1. skąd może ciec?
2. gdzie w tym aucie jest termostat?
3. czy ten typ ma zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego? (na środku podszybia)?
4. trochę z innego tematu - czy wspomaganie tu jest elektryczne?
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Re: Mini One 2001 benzyna 1.6 (66kW) - wyciek płynu chłodniczego
może ciec gdziekolwiek (węże, chłodnica, zbiorniczek), znane są nieszczelności zbiorniczka wyrównawczego w MINI, który jest na przy ścianie grodziowej blisko podszybia i tam się wlewa płyn.
tam gdzie piszesz dolewa się przynajmniej w moim płyn do spryskiwaczy...
w najgorszym przypadku uszczelka pod głowicą, ale zanim dojdziesz do tak drastycznej diagnozy, trzeba sprawdzić cały układ chłodzenia
obok zbiorniczka wyrównawczego powinien być czarny z płynem hydraulicznym wspomagania (hydrauliczne, nie elektryczne)
w najgorszym przypadku uszczelka pod głowicą, ale zanim dojdziesz do tak drastycznej diagnozy, trzeba sprawdzić cały układ chłodzenia
obok zbiorniczka wyrównawczego powinien być czarny z płynem hydraulicznym wspomagania (hydrauliczne, nie elektryczne)
hejka,
zanim zacznę zadawać pytania możecie mi powiedzieć, czy :
1. to zbiorniczek do cieczy chłodzącej? (jest na maxa)
2. wspomaganie hydrauliczne? myślałem, że elektryczne, bo jak brat kręci kierownicą, to głośno słychać w kabinie, jakby pracowało jakieś serwo elektryczne ( i nie jest to piszczenie pompy wspomagania, czy pasków).
3. tędy wlewaliśmy płyn do wspomagania ( we wlewie tym nie było widać cieczy) - czyli było za mało w obiegu?
4. odpowietrzanie tym zaworem - zanim zaczęliśmy napełniać, w tym 'zaworze' nie było widać cieczy - wąż do chłodnicy był pusty. Domyślam się, że powinien być wypełniony wodą?
zanim zacznę zadawać pytania możecie mi powiedzieć, czy :
1. to zbiorniczek do cieczy chłodzącej? (jest na maxa)
2. wspomaganie hydrauliczne? myślałem, że elektryczne, bo jak brat kręci kierownicą, to głośno słychać w kabinie, jakby pracowało jakieś serwo elektryczne ( i nie jest to piszczenie pompy wspomagania, czy pasków).
3. tędy wlewaliśmy płyn do wspomagania ( we wlewie tym nie było widać cieczy) - czyli było za mało w obiegu?
4. odpowietrzanie tym zaworem - zanim zaczęliśmy napełniać, w tym 'zaworze' nie było widać cieczy - wąż do chłodnicy był pusty. Domyślam się, że powinien być wypełniony wodą?
niestety nie mogę załączyć zdjęcia - nie mam uprawnień?
W mini (R50/R53) mamy do czynienia ze wspomaganiem układu kierowniczego elektryczno-hydraulicznym tzn. budowa oparta jest na tradycyjnym systemie wspomagania, ale wyeliminowano zasilanie pompy wspomagania układem hydraulicznym (za pośrednictwem paska - napęd z silnika). Zasila ją układ elektryczny - pompa elektryczna.maniujr pisze:może ciec gdziekolwiek (węże, chłodnica, zbiorniczek), znane są nieszczelności zbiorniczka wyrównawczego w MINI, który jest na przy ścianie grodziowej blisko podszybia i tam się wlewa płyn.
1. czyli kręcąc kierownicą rusza pompa (zasilana elektrycznie), która pompuje hydraulikę do wspomagania.STi77 pisze: Zasila ją układ elektryczny - pompa elektryczna.
Czy normalne jest, że wspomaganie słychać - całkiem inaczej niż tradycyjne gdy się psuje pompa lub magiel.
2. wracając do moich pytań możecie powiedzieć gdzie powinno się wlewać płyn do wspomagania? - nr 1, czy nr 3?
3. Czy model MINI ONE ma jeszcze jakąś nazwę symbol (R50/R53)? Często na forum używacie tych nazw, a bardzo mało wątków znajduję odnośnie MINI ONE.
Zbiornik nr 1 płyn chłodniczy a nr 2 płyn hydrauliczny (wspomaganie)
to jak jest połączonym zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodzącego z rurą nr 3 i wężem nr 4?
Bo w zbiorniczku wyrównawczym mam max. a w 3 i 4 pusto.
Bo w zbiorniczku wyrównawczym mam max. a w 3 i 4 pusto.
Twój problem może być związany z instalacją LPG. Jest zrobiony dodatkowy obieg płynu chłodniczego do reduktora (parownika). Nie jestem mocny w tematach dot. LPG ale mój ojciec miał taki problem i okazało się, że zatkany był jeden z węży przy reduktorze.
PS. A czy w związku z usterką o której piszesz nie masz problemów z jazdą na gazie?
PS. A czy w związku z usterką o której piszesz nie masz problemów z jazdą na gazie?
....o kurcze zapomniałem, że gazownik ingerował w ten obieg.
Na gazie jest problem przy zimnym silniku po odpaleniu ale może to być wina powoli wypadającego drugiego zaworu.
Zapominając o gazie na chwilę - czy może ktoś powiedzieć jak wyglądać powinien obieg cieczy chłodzącej w mini one 2001?
Czy przy normalnej temp. silnika (po nagrzaniu) węże powinny być ciepłe/gorące, czy dopiero jak zadziała wentylator oznacza, że woda i węże są gorące?
Na gazie jest problem przy zimnym silniku po odpaleniu ale może to być wina powoli wypadającego drugiego zaworu.
Zapominając o gazie na chwilę - czy może ktoś powiedzieć jak wyglądać powinien obieg cieczy chłodzącej w mini one 2001?
Czy przy normalnej temp. silnika (po nagrzaniu) węże powinny być ciepłe/gorące, czy dopiero jak zadziała wentylator oznacza, że woda i węże są gorące?
znajduje w sieci tylko taki układ - jednak zbiornik płynu jest inny niż w Mini One - czy ktoś ma dostęp do rysunku by pokazać jak to wszystko ma być połączone?
- Załączniki
-
- cooling-system-water-hoses-00232243.JPG (68.96 KiB) Przejrzano 2478 razy
Na szybko znalazłem coś takiego: http://www.ebay.co.uk/itm/BMW-MINI-Coop ... 0435757078
I jeszcze raz dokładniejszy szkic :
- Załączniki
-
- Mini R50 - układ chłodzenia.jpg (45.45 KiB) Przejrzano 2460 razy
dzięki, pobrałem ten rysunek na ebay-nie przyszło mi do głowy by tam szukać. Czy MINI ONE Z 2001r. to model R50