1.6 benzyna, 2001r, mini one gaśnie pod odpaleniu.
1.6 benzyna, 2001r, mini one gaśnie pod odpaleniu.
Witam,
jak w temacie. Po odpaleniu, (bez pedału gazu) auto po 2-5sek gaśnie, trzęsąc przy tym obrotami. Przy drugim odpaleniu nie gaśnie ale tak z 10 sek obroty falują jakby miał znowu zgasnąć.
Gdy odpalam z pedałem gazu i od razu przytrzymam na obrotach, to nie zgaśnie.
Co we własnym zakresie mogę sprawdzić, wymienić? (filtr paliwa - jest tylko w zbiorniku)?
jak w temacie. Po odpaleniu, (bez pedału gazu) auto po 2-5sek gaśnie, trzęsąc przy tym obrotami. Przy drugim odpaleniu nie gaśnie ale tak z 10 sek obroty falują jakby miał znowu zgasnąć.
Gdy odpalam z pedałem gazu i od razu przytrzymam na obrotach, to nie zgaśnie.
Co we własnym zakresie mogę sprawdzić, wymienić? (filtr paliwa - jest tylko w zbiorniku)?
- Kocyk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow
Re: 1.6 benzyna, 2001r, mini one gaśnie pod odpaleniu.
Filtr paliwa raczej na 100%. Jest pod tylną kanapą przy baku. Gdzieś na forum znajdziesz instrukcję jak wyjąć i wymienić. U mnie ostatnio miniacz mulił i skakał na obrotach. Po wymianie filtra (jak się okazało nigdy nie był wymieniany...) auto przeżywa drugą młodość! 

czy tylko ten jeden pod siedzeniem? (instrukcję znalazłem na forum).
Nie ma gdzieś jeszcze przy silniku jakiegoś filtra paliwa?
Nie ma gdzieś jeszcze przy silniku jakiegoś filtra paliwa?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nie ma
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
na forum znalazłem link do strony angielskiej/amerykańskiej gdzie jest fotostory wymiany pompy paliwa i filtra paliwa.
Koleś m.in. otwiera obieg paliwa przy silniku, by pozbyć się ciśnienia z układu paliwa - pompa-silnik.
Czy wymieniając sam filtr paliwa też muszę tak zrobić? Czy wykręcając wkład filtru paliwa nie muszę się przejmować ciśnieniem?
Czy filtr jest przed pompą paliwa, czy za pompą - patrząc na obieg paliwa od zbiornika strony?
Koleś m.in. otwiera obieg paliwa przy silniku, by pozbyć się ciśnienia z układu paliwa - pompa-silnik.
Czy wymieniając sam filtr paliwa też muszę tak zrobić? Czy wykręcając wkład filtru paliwa nie muszę się przejmować ciśnieniem?
Czy filtr jest przed pompą paliwa, czy za pompą - patrząc na obieg paliwa od zbiornika strony?
Sprawdź też filtr powietrza. u mnie zapchana wkładka Pipercrossa powodowała błąd przepustnicy i przepływomierza. W krytycznym momencie silnik prawie przygasał i strasznie nim telepało, a obroty wchodziły tylko do 2tys. i nic więcej. Wymiana filtra na papierowy i czyszczenie przepustnicy pomogło.
w mini brata są wtryski - nie ma przepustnicy. Ale filtr powietrza sprawdzę.
Kocykczy przy wymianie filtra paliwa (pod tylną kanapą) po odczepieniu wężyka wywaliło z niego paliwo? Pytam, by nie zapaskudzić bratu wnętrza.
Kocykczy przy wymianie filtra paliwa (pod tylną kanapą) po odczepieniu wężyka wywaliło z niego paliwo? Pytam, by nie zapaskudzić bratu wnętrza.
ciekawa teoriaynos pisze:w mini brata są wtryski - nie ma przepustnicy

sorry za błąd - miałem na myśli wtryski i gaźnik - myśląc o gaźniku i przepustnicy, źle wpisałem.venomenon pisze:ciekawa teoriaynos pisze:w mini brata są wtryski - nie ma przepustnicydoucz się kolego i nie pisz głupot.
Jak piszę, niestety auto oglądam tylko w weekendy i staram się coś sprawdzać/wymieniać....
Możesz mnie poinstruować, gdzie jest filtr o którym piszesz i gdzie znajduje się przepływka w tym silniku:
http://images62.fotosik.p...a0a4e0651dm.jpg
Przepływkę czyścicie specyfikami do czyszczenia przepustnic?
- Bzyq
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MC R50
Ja nadal nie bardzo wiem o co Ci chodzi.ynos pisze:sorry za błąd - miałem na myśli wtryski i gaźnik - myśląc o gaźniku i przepustnicy, źle wpisałem.venomenon pisze:ciekawa teoriaynos pisze:w mini brata są wtryski - nie ma przepustnicydoucz się kolego i nie pisz głupot.
Jak piszę, niestety auto oglądam tylko w weekendy i staram się coś sprawdzać/wymieniać....
Możesz mnie poinstruować, gdzie jest filtr o którym piszesz i gdzie znajduje się przepływka w tym silniku:
http://images62.fotosik.p...a0a4e0651dm.jpg
Przepływkę czyścicie specyfikami do czyszczenia przepustnic?
Kolego albo gaźnik albo wtrysk. (MINI'aki są na wtryskach).
Przepustnice masz zarówno w instalacji gaźnikowej jak i wtryskowej.
Co do filtra to zaznaczyłem na foto poniżej.
P.S. Link nie działa
- Załączniki
-
- filtr.jpg (112.74 KiB) Przejrzano 2588 razy
Bzyku
W moim r56 wymienilem filtr paliwa a taki sam problem sie nie rozwiazal
Link faktycznie nie działa w tym wątku, a w moim starym ciągle działa. Ale nieważne, bo chciałem wkleić zdjęcie silnika, które Ty dodałeś.
Gdzie filtr powietrza jest wiem-ale dzięki. Nie wiedziałem co to wkładka Pipercrossa ale sprawdziłem w necie - jest to wkład filtrujący powietrze?
Dzięki za wyjaśnienia.
Gdzie filtr powietrza jest wiem-ale dzięki. Nie wiedziałem co to wkładka Pipercrossa ale sprawdziłem w necie - jest to wkład filtrujący powietrze?
Dzięki za wyjaśnienia.
chciałem dostać się do filtra ale po odkręceniu śrub, klapa nie schodzi - czy jest ona przyklejona klejem? Bo zacząłem podważać ale zaczęła się giąć zamiast odklejać.rob1441 pisze:W moim r56 wymienilem filtr paliwa a taki sam problem sie nie rozwiazal
Jak to było w Twoim przypadku?
druga sprawa: Ty/Twój brat ma R50, a kolega rob1441 pisze, że wymieniał w R56, a to dwa różne auta. Poczytaj na początek przypięty temat pt.: FAQ i dopiero zadawaj pytania. Bo z tego co widzę nikt tutaj nie ma ochoty tłumaczyć Ci wszystkiego od nowa po raz "eNty"...ynos pisze:chciałem dostać się do filtra ale po odkręceniu śrub, klapa nie schodzi - czy jest ona przyklejona klejem? Bo zacząłem podważać ale zaczęła się giąć zamiast odklejać.rob1441 pisze:W moim r56 wymienilem filtr paliwa a taki sam problem sie nie rozwiazal
Jak to było w Twoim przypadku?