taśma termoizolująca

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Bochen
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Rover Mini 1.3i MPi 1999

taśma termoizolująca

Post autor: Bochen »

Hello,

mam takie pytanie: używał ktoś może taśmy termoizolującej na wydech?

Podczas remontu osłona termoizolacyjna zrobiona z azbestu i cienkiego alu praktycznie się rozleciała więc zastosowałem odpowiednio wygiętą blachę aluminiową przykręconą na 4 śruby nad katalizatorem. Minusem jest to, że blacha zajmuje miejsce i kat się o nią obijał więc ją zdjąłem i trochę pokombinowałem żeby się nie obijało. Teraz jest okej, ale pojawił się problem z grzaniem podłogi. Po dłuższej jeździe i chwili postoju na odpalonym silniku zaczyna śmierdzieć.

Żeby nie tracić miejsca montując znowu tę blachę pomyślałem o taśmie - bandażu z allegro. Ma ktoś doświadczenia z tym?

a może ktoś ma oryginalną osłonę ?
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Re: taśma termoizolująca

Post autor: Psztymucel »

Nie używałem, ale oni: http://www.zircotec.com/page/-_products_sumary/101 mają taką matę, którą można uformować do tunelu i przykleić do budy.

Co do owijania, to nie jest to chyba najlepszy pomysł, bo wtedy całe ciepło zostawiasz w środku i nie działa chłodzenie. Nie wiem jaki to może mieć wpływ, ale raczej ma skoro nikt tego nie robi.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Tutaj prawidłowy link: http://www.zircotec.com/page/heatshield_products/97

Nawet pokazane na przykładzie Mini :-)
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

http://allegro.pl/mata-termoizolacyjna- ... 93294.html

tu masz gotowy produkt w PL. Jeśli chodzi o maty przynajmniej.

Bandaż stosuje się na kolektory i turbiny, właśnie po to by ciepło zostało w środku - szybszy przepływ spalin + chłodniejsze otoczenie, co w Miniakach a zwłaszcza MPI zdecydowanie daje się odczuć - w ciepłe dni temp. w kolektorze dolotowym sięga 60-70 stopni, przy jeździe miejskiej, odczyt wg czujnik fabrycznego. Przy obwinięciu kolektora pod maską faktycznie jest chłodniej, ale tu na razie ci konkretów nie podam, choć ze względu na chłodnicę różnica może nie być wielka. Tyle doświadczeń z samą taśmą pod maską.

Katalizator też działa w wysokich temp. 500-800 stopni? (przynajmniej takie liczby podaje pierwsza z brzegu strony w googlach). Także nie powinno i tu zaszkodzić. A temp wokół zredukuje. Sama taśma zanim się wypali też capi, to tak na marginesie.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Mam tych osłon sporo.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197