restaurowanie zabytkowych pojazdów ???

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

PawcioCooper

restaurowanie zabytkowych pojazdów ???

Post autor: PawcioCooper »

cześć chciałbym zacząć restaurować jakiś pojazd tak dla zabawy. Mam na oku motocykl triumph cornet albo samochod triumph tr6 lub spedfeier. Orientuje się może ktos jak z dostępem do częsci do tych pojazdów ?? szczerze motocykl moze byc mniej pracohłonny ale malo informacji na temat tego pojazdu. Pozdrawiam Paweł :wink:
Awatar użytkownika
Malina
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: restaurowanie zabytkowych pojazdów ???

Post autor: Malina »

Z częściami do triumpha spitfire nie ma żadnych problemów,czy to nowymi,czy używanymi.Możesz zapytać Rogala,On ma w ofercie swojego sklepiku takowe,ale raczej na zamówienie.Nie wiem,czy do końca Zdajesz sobie sprawę z przedsięwzięcia na jakie się porywasz,chyba że to odrestałrowanie ma być tylko z grubsza.Tylko,że na takie,to szkoda Twojego czasu i pieniędzy,jeśli już,to Zabierz się za to pożądnie.W razie decyzji na tak,Możesz liczyć na wskazówki i porady. I przenieś się z tym tematem do odpowiedniego działu na stronie :idea:
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ
Awatar użytkownika
Malina
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

A ile fantazji i optymizmu :twisted: oraz cierpliwości
PawcioCooper

acha :P czyli zanim skończę to może nie być już benzyny w obrocie :P hmmmm kusi mnie bardzo takie autko narazie zbieram fundusze i musze jeszcze wiele przemyslec ale dzieki za wszelkie info :) Pozdrawiam
beamish

Post autor: beamish »

Ulver pisze:Oj temat rzeka :-)

Ja w chwili obecnej robię generalkę Mini i dwa wnioski:
1. Budżet rozrósł się niemiłosiernie od tego zakładanego (prawie 3 razy więcej)
2. Nigdy więcej tego nie zrobię. Wymaga strasznie dużo wolnego czasu.

Mi to samo powtarzali i nie chciałem wierzyć, teraz mogę tylko potwierdzić ;)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

a ja jestem innego zdania
mi remont miniaka sie podobal
i bardzo chetnie podejme sie nastepnego, jesli tylko fundusze mi na to pozwola, a te sa rzeczywiscie niemale potrzebne, zwlaszcza jesli wszystko sie zleca na zewnatrz

mini jest o tyle dobrym samochodem ze mozna do niego dostac wszystko, najmniejsza srubke ( mowa oczywiscie o nowych czesciach )

z innymi modelami jest juz gorzej

aczkolwiek angielskie samochody ( przynajmniej te bardziej popularne modele ) sa pod tym wzgledem przyjemne w remontach, wiele naprawde wiele czesci jest dostepnych
rownie dobrze jest chyba tylko z mercedesami :D tylko ze np do przecietnego anglika kopulka aparatu zaplonowego nie bedzie kosztowac wiecej niz 10 GBP a juz np do niektorych silnikow mercedesa kosztuje znacznie wiecej

generalnie polecam anglika do remontu, warto chyba przytargac jakas sztuke z usa, z tym ze trzeba uwazac bo z kolei jankesi maja mierne pojecie o naprawach europejskich samochodow ( opinia z ktora sie spotkalem nie raz i od ludzi ktorzy znaja temat )

piekne sa tez wloskie: alfa romeo, lancia, niektore modele fiata
nie mowiac o ferrari maserati i lamborghini :wink:

generalnie najwiecej problemow zawsze sprawia nadwozie, to wychodzi najdrozej i czasami naprawde trudno kupic jakies elementy blacharskie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
PawcioCooper

ja myśle o sprowadzeniu triumph a z niemiec do 8 tys eurosów. W Anglii jest wiele firm które restauruja te zabytki wiec z częśćmi nie powinno być problemu jedyny mój ogranicznik to budżet. nietety nie jestem dziedzicem fortuny rodziny Hilton więć gromadzenie kasy troche zabiera czasu heheh :) ale naszczęscie nie mam bandy bachorów na utrzymaniu więc mże mi się uda :)
PawcioCooper

a rzeby kto nie myślal że jestem przeciw podsatawowej kórki społecznej bo to jest naprawdę cool :).......... Jednak narazie ciekaszym dla mnie zajęciem jest bycie wiecznym studentem :)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

spytaj makrojala ile go kosztowalo jego spitfire, ale wydaje mi sie ze wszystkie koszty sprowadzenia auta do polski ( z cena zakupu oczywiscie ) byly znacznie nizsze niz te 8 tys oiro
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

PawcioCooper

oo nieżle dzięki za ten link :)
za 2 ys dolków sa całkiem niezłe!!! spoko tylko jakzałatwić auto z usa? przeciez tam ponie nie polece!! :(((
Awatar użytkownika
Malina
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Z U.K. też wyrwiesz takie auto w dobrych pieniążkach,mimo że kiera jest nie na swoim miejscu.Z przeróbką też nie dogonisz 8 tys eryków,a mamy bardzo bliskiego znajomego,który może Ci w tym pomóc.Jeszcze mogę Ci zasugerować,bo już mi tu się mąż wkręca jak mu co wspomnę o triumphie,że dużo łatwiejszy mimo swojej prostoty budowy jest jeszcze karmann od triumpha i części też mają niższe ceny,poza tym wszystko jest dostępne w R.P. Efekt końcowy podobny,to piękne i to wspaniałe jak zresztą wszystkie klasyki

Jeszcze mi tu mąż wtrąca,że Masz szukać w razie czego Triumpha mk2,bo jest ciekawszy
engel.49

Post autor: engel.49 »

PawcioCooper pisze:oo nieżle dzięki za ten link :)
za 2 ys dolków sa całkiem niezłe!!! spoko tylko jakzałatwić auto z usa? przeciez tam ponie nie polece!! :(((
Witam, jezeli cie to naprawde interesuje do dostarcza ci auto jakie sobie wybierzesz z USA,bezposrednio pod twoje drzwi. Koszt ok.1000 dudkow.no oczywiscie plus koszt auta.
Gość

Post autor: Gość »

mnie zainteresuje ten motor.........chętnie zobaczę.......
mini23

Post autor: mini23 »

mysle,ze4 wszyscy chetnie zobaczymy,co tam ostatno wyremontowales engels... Jetseśmy fanami motoryzacji i napewno ucieszy nasze oko każdy pojazd w dobrym wykonaniu,a już szczegolnie jesli bedzie to jakiś zabytek,lub chociaż pojazd godny renowacji :lol: chyba wszyscy czekamy na jakieś fotki i opisy... pozdr
ODPOWIEDZ