Cetrtificate of Conformity czyli CoC....?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
gregorsky
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Cetrtificate of Conformity czyli CoC....?

Post autor: gregorsky »

Chcac zarejestrowac miniaka 1996 rok z niemieckich blach na angielskie spotkalem sie z czyms takim w UK jak Certificate of Conformity.Czy ktos wie o co dokladnie chodzi i gdzie to mozna zdobyc? :shock:
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Re: Cetrtificate of Conformity czyli CoC....?

Post autor: Lukas »

To jest świadectwo zgodności, coś jak nasza homologacja. Dokument stwierdzający że samochód spełnia wszystkie wymagania techniczne aby być dopuszczonym do ruchu i rejestracji w UK. Najlepiej skontaktuj się z DVLA. Są specjalne stacje diagnostyczne, które mogą po przeglądzie samochodu wystawić certyfikat.

Ja miałem do czynienia z taką stacją w trochę innej sytuacji. Kupiłem MINI w UK ale nie dostałem od sprzedającego dokumentu V5C (dowód rejestracyjny) a jedynie odcinki ze starego dowodu (new keeper suplement) - gość od którego kupiłem przez rok nie przerejestrował na go na siebie. Teraz podejrzewam, że to był handlarz który kupił ten samochód uszkodzony, naprawił i sprzedał mnie. Cóż, zdarza się :) W każdym razie ten świstek z danymi poprzedniego właściciela uprawniał do rejestracji samochodu. Miałem sporo załatwiania i konieczna była właśnie wizyta w takim punkcie gdzie sprawdzili numery nadwozia, silnika, porównali z wpisami do baz danych itd itd. Wszystko załatwiałem przez DVLA bo to oni rejestrują samochody, dostałem ulotki i pokierowali mnie, także polecam pogadać tam.
aymoo.pl
Awatar użytkownika
gregorsky
Posiadane auto:

Dzieki za podpowiedz.Mam juz przeglad angielski moze on zalatwi sprawe a z tego co sie dowiedzialem w miedzyczasie mozna sie postarac o takie CoC takze u dilera marki,zobaczymy :?:Jest jeszce cos takiego jak Type Aproval ale na razie dosyc moze facepalm Widzialem w Twoich innych postach,ze podrzucasz ciekawe linki z dokladnymi danymi technicznymi do miniakow.Masz moze cos takiego do mini 1996 ostatnie spi...?
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

MOT to taki bieżący, coroczny przegląd, jak u nas (tylko że przeprowadzany znacznie bardziej szczegółowo!), a ten certyfikat to bliżej naszej homologacji. Ale nie wiem na 100%. Jak się dowiesz, to napisz.

Ostatnio faktycznie wrzucałem jakieś linki. Wszystko to z Google generalnie. A czego szukasz konkretnie? Na forum dużo było linków do przeróżnych katalogów i stron, pogrzeb, może znajdziesz.
aymoo.pl
Awatar użytkownika
gregorsky
Posiadane auto:

MOT juz mam zrobiony i szczerze mowiac myslalem,ze to wystarczy(tak jak w Polsce tzw.pierwszy przeglad i juz) A tu jeszcze jakies swiadectwo homologacji.Moze od polskiego dilera bedzie mozna cos takiego wyciagnac bo tutaj srednio.W sprawie danych pewnie pomecze jeszcze jak zaczne rozgryzac druk V55 sluzacy do pierwszej rejestracji...facepalm
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Mini chyba nigdy nie był sprzedawany w Polsce, trudno będzie o tego typu dokumenty od dealera. Myślę, że szybciej będzie zrobić ten dodatkowy przegląd w UK. To się nazywa jakoś Vehicle identity check czy podobnego.

W biurach DVLA są punkty informacyjne gdzie ktoś z obsługi chętnie pomoże Ci wypełnić wniosek o zarejestrowanie.
aymoo.pl
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

Był sprzedawany w salonach Rovera, problem w tym, że firma już nie istnieje prawie 10lat.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Wow, nie wiedziałem tego. Tak rzadko widywało się Miniaka na ulicach, że myślałem, że wszystkie sprowadzone. Nie mogę sobie nawet wyobrazić takiego Mini stojącego w salonie.
aymoo.pl
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
Kontakt:

Post autor: minimaniak »

se7ven pisze:Był sprzedawany w salonach Rovera, problem w tym, że firma już nie istnieje prawie 10lat.
Gdzieś mam cennik oraz "prospekt", cena była podawana w dolarach. Sprowadzono 40 sztuk 1.3i (SPI) Sprzedawano przez 2 lata. Kosztował tyle co Opel Astra :wink:
Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
Kontakt:

Post autor: minimaniak »

Przedstawicielem generalnym była chyba firma ASCOT czy jakoś tak.
Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

mam na tapecie miniaka z polskiego salonu, dziwna wersja wyposazeniowa, sa detaliki :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

10 lat temu to ostatnie lata produkcji, chyba Coopera tylko robili, w sportpacku, koła 13", ze srebrnymi pasami na masce, prawda? Czy to miało tylko wyglądać jak Cooper w tej stylizacji?
aymoo.pl
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nie, było wiele wersji
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
gregorsky
Posiadane auto:

Kupiony w "polskim salonie" wow to by bylo cos... :lol: Nawiazujac do bolacego mnie tematu:biura DVLA zostaly zamkniete na poczatku tego roku i jedyne co pozostaje to ich strona,infolinia facepalm albo angielskie fora pelne probujacych zarejestrowac pojazd z kontynentu.
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

O masz! Zamknęli biura. No to pięknie :???: No ale samochód trzeba jakoś zarejestrować. Tutaj znajdziesz informacje o tym co potrzeba zrobić i jakie dokumenty zebrać żeby zarejestrować sprowadzone do UK auto. Jeśli masz kierownicę po właściwej, lewej :razz: stronie to będziesz musiał zrobić ten przegląd specjalny, widzę, że to się nazywa Mutual Recognition - klik
Jeśli samochód jest starszy niż 10 lat mogą potraktować Cię łagodniej (zwłaszcza, że to ich własny produkt), ale w tej sprawie musisz skontaktować się z DVLA.

Napisz maila, na stronie jest formularz, napisz jaki samochód przywiozłeś, że kierownica z drugiej strony, że ponad 10 lat, napisz jakie masz dokumenty i zapytaj jak wygląda procedura rejestracji w takim przypadku. Generalnie wszystko znajdziesz na tej stronie. Ona jest naprawdę dobrze zaprojektowana i intuicyjna, a przede wszystkim zawiera ogromną ilość informacji. Powodzenia.
aymoo.pl
ODPOWIEDZ