Cetrtificate of Conformity czyli CoC....?
Moderator: flapjck1
- gregorsky
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Cetrtificate of Conformity czyli CoC....?
Chcac zarejestrowac miniaka 1996 rok z niemieckich blach na angielskie spotkalem sie z czyms takim w UK jak Certificate of Conformity.Czy ktos wie o co dokladnie chodzi i gdzie to mozna zdobyc?
- Lukas
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
- Kontakt:
Re: Cetrtificate of Conformity czyli CoC....?
To jest świadectwo zgodności, coś jak nasza homologacja. Dokument stwierdzający że samochód spełnia wszystkie wymagania techniczne aby być dopuszczonym do ruchu i rejestracji w UK. Najlepiej skontaktuj się z DVLA. Są specjalne stacje diagnostyczne, które mogą po przeglądzie samochodu wystawić certyfikat.
Ja miałem do czynienia z taką stacją w trochę innej sytuacji. Kupiłem MINI w UK ale nie dostałem od sprzedającego dokumentu V5C (dowód rejestracyjny) a jedynie odcinki ze starego dowodu (new keeper suplement) - gość od którego kupiłem przez rok nie przerejestrował na go na siebie. Teraz podejrzewam, że to był handlarz który kupił ten samochód uszkodzony, naprawił i sprzedał mnie. Cóż, zdarza się W każdym razie ten świstek z danymi poprzedniego właściciela uprawniał do rejestracji samochodu. Miałem sporo załatwiania i konieczna była właśnie wizyta w takim punkcie gdzie sprawdzili numery nadwozia, silnika, porównali z wpisami do baz danych itd itd. Wszystko załatwiałem przez DVLA bo to oni rejestrują samochody, dostałem ulotki i pokierowali mnie, także polecam pogadać tam.
Ja miałem do czynienia z taką stacją w trochę innej sytuacji. Kupiłem MINI w UK ale nie dostałem od sprzedającego dokumentu V5C (dowód rejestracyjny) a jedynie odcinki ze starego dowodu (new keeper suplement) - gość od którego kupiłem przez rok nie przerejestrował na go na siebie. Teraz podejrzewam, że to był handlarz który kupił ten samochód uszkodzony, naprawił i sprzedał mnie. Cóż, zdarza się W każdym razie ten świstek z danymi poprzedniego właściciela uprawniał do rejestracji samochodu. Miałem sporo załatwiania i konieczna była właśnie wizyta w takim punkcie gdzie sprawdzili numery nadwozia, silnika, porównali z wpisami do baz danych itd itd. Wszystko załatwiałem przez DVLA bo to oni rejestrują samochody, dostałem ulotki i pokierowali mnie, także polecam pogadać tam.
aymoo.pl
- gregorsky
- Posiadane auto:
Dzieki za podpowiedz.Mam juz przeglad angielski moze on zalatwi sprawe a z tego co sie dowiedzialem w miedzyczasie mozna sie postarac o takie CoC takze u dilera marki,zobaczymy :?:Jest jeszce cos takiego jak Type Aproval ale na razie dosyc moze Widzialem w Twoich innych postach,ze podrzucasz ciekawe linki z dokladnymi danymi technicznymi do miniakow.Masz moze cos takiego do mini 1996 ostatnie spi...?
- Lukas
- Swój Człowiek
- Kontakt:
MOT to taki bieżący, coroczny przegląd, jak u nas (tylko że przeprowadzany znacznie bardziej szczegółowo!), a ten certyfikat to bliżej naszej homologacji. Ale nie wiem na 100%. Jak się dowiesz, to napisz.
Ostatnio faktycznie wrzucałem jakieś linki. Wszystko to z Google generalnie. A czego szukasz konkretnie? Na forum dużo było linków do przeróżnych katalogów i stron, pogrzeb, może znajdziesz.
Ostatnio faktycznie wrzucałem jakieś linki. Wszystko to z Google generalnie. A czego szukasz konkretnie? Na forum dużo było linków do przeróżnych katalogów i stron, pogrzeb, może znajdziesz.
aymoo.pl
- gregorsky
- Posiadane auto:
MOT juz mam zrobiony i szczerze mowiac myslalem,ze to wystarczy(tak jak w Polsce tzw.pierwszy przeglad i juz) A tu jeszcze jakies swiadectwo homologacji.Moze od polskiego dilera bedzie mozna cos takiego wyciagnac bo tutaj srednio.W sprawie danych pewnie pomecze jeszcze jak zaczne rozgryzac druk V55 sluzacy do pierwszej rejestracji...
- Lukas
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Mini chyba nigdy nie był sprzedawany w Polsce, trudno będzie o tego typu dokumenty od dealera. Myślę, że szybciej będzie zrobić ten dodatkowy przegląd w UK. To się nazywa jakoś Vehicle identity check czy podobnego.
W biurach DVLA są punkty informacyjne gdzie ktoś z obsługi chętnie pomoże Ci wypełnić wniosek o zarejestrowanie.
W biurach DVLA są punkty informacyjne gdzie ktoś z obsługi chętnie pomoże Ci wypełnić wniosek o zarejestrowanie.
aymoo.pl
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Był sprzedawany w salonach Rovera, problem w tym, że firma już nie istnieje prawie 10lat.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
- Lukas
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Wow, nie wiedziałem tego. Tak rzadko widywało się Miniaka na ulicach, że myślałem, że wszystkie sprowadzone. Nie mogę sobie nawet wyobrazić takiego Mini stojącego w salonie.
aymoo.pl
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Gdzieś mam cennik oraz "prospekt", cena była podawana w dolarach. Sprowadzono 40 sztuk 1.3i (SPI) Sprzedawano przez 2 lata. Kosztował tyle co Opel Astrase7ven pisze:Był sprzedawany w salonach Rovera, problem w tym, że firma już nie istnieje prawie 10lat.
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Przedstawicielem generalnym była chyba firma ASCOT czy jakoś tak.
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
TEL. 606-877-927
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
mam na tapecie miniaka z polskiego salonu, dziwna wersja wyposazeniowa, sa detaliki
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Lukas
- Swój Człowiek
- Kontakt:
10 lat temu to ostatnie lata produkcji, chyba Coopera tylko robili, w sportpacku, koła 13", ze srebrnymi pasami na masce, prawda? Czy to miało tylko wyglądać jak Cooper w tej stylizacji?
aymoo.pl
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nie, było wiele wersji
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- gregorsky
- Posiadane auto:
Kupiony w "polskim salonie" wow to by bylo cos... Nawiazujac do bolacego mnie tematu:biura DVLA zostaly zamkniete na poczatku tego roku i jedyne co pozostaje to ich strona,infolinia albo angielskie fora pelne probujacych zarejestrowac pojazd z kontynentu.
- Lukas
- Swój Człowiek
- Kontakt:
O masz! Zamknęli biura. No to pięknie No ale samochód trzeba jakoś zarejestrować. Tutaj znajdziesz informacje o tym co potrzeba zrobić i jakie dokumenty zebrać żeby zarejestrować sprowadzone do UK auto. Jeśli masz kierownicę po właściwej, lewej stronie to będziesz musiał zrobić ten przegląd specjalny, widzę, że to się nazywa Mutual Recognition - klik
Jeśli samochód jest starszy niż 10 lat mogą potraktować Cię łagodniej (zwłaszcza, że to ich własny produkt), ale w tej sprawie musisz skontaktować się z DVLA.
Napisz maila, na stronie jest formularz, napisz jaki samochód przywiozłeś, że kierownica z drugiej strony, że ponad 10 lat, napisz jakie masz dokumenty i zapytaj jak wygląda procedura rejestracji w takim przypadku. Generalnie wszystko znajdziesz na tej stronie. Ona jest naprawdę dobrze zaprojektowana i intuicyjna, a przede wszystkim zawiera ogromną ilość informacji. Powodzenia.
Jeśli samochód jest starszy niż 10 lat mogą potraktować Cię łagodniej (zwłaszcza, że to ich własny produkt), ale w tej sprawie musisz skontaktować się z DVLA.
Napisz maila, na stronie jest formularz, napisz jaki samochód przywiozłeś, że kierownica z drugiej strony, że ponad 10 lat, napisz jakie masz dokumenty i zapytaj jak wygląda procedura rejestracji w takim przypadku. Generalnie wszystko znajdziesz na tej stronie. Ona jest naprawdę dobrze zaprojektowana i intuicyjna, a przede wszystkim zawiera ogromną ilość informacji. Powodzenia.
aymoo.pl