restaurowanie zabytkowych pojazdów ???
Moderator: flapjck1
Re: restaurowanie zabytkowych pojazdów ???
no ja musze przyznac Adamie,ze malo jest autek,ktore w moim mniemaniu pobija mustanga... w sumie to chyba jeszcez takich nie wyprodukowano i chyba nikt ich juz nie wyprodukuje... wasze cacuszka sa boskie i cięzko tu cokolwiek porownywac, dwa inne auta,no w sumie to 3
(sorry za post pod postem..)
(sorry za post pod postem..)
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
@ Malina: To Mustang z 65 roku? Jakoś nie doczytałem...
@ Mini23: Remik, American Muscle sa pytke, ale jakby się nad tym zastanowic, to ma to cos z jeżdżącej kanapy z wielkim silnikiem i kołem sterowym miast kierownicy- wybacz, nie chcę deprecjonować w żaden sposób Mustanga czy innych Amerykańskich Siłaczy - jak dla mnie, najlepsze co mogło sie wydażyć w amerykańskiej motoryzacji zdarzyło się w latach 66-69, SS, Cuda, Mustang, Charger.... .
@ Engels.49: Mam nadzieje że jeszcze w tym tygodniu dasz fotki jakiegoś czterokołowca.
Pozdrawiam,
Saint
@ Mini23: Remik, American Muscle sa pytke, ale jakby się nad tym zastanowic, to ma to cos z jeżdżącej kanapy z wielkim silnikiem i kołem sterowym miast kierownicy- wybacz, nie chcę deprecjonować w żaden sposób Mustanga czy innych Amerykańskich Siłaczy - jak dla mnie, najlepsze co mogło sie wydażyć w amerykańskiej motoryzacji zdarzyło się w latach 66-69, SS, Cuda, Mustang, Charger.... .
@ Engels.49: Mam nadzieje że jeszcze w tym tygodniu dasz fotki jakiegoś czterokołowca.
Pozdrawiam,
Saint
Zawodowy Szyderca
MIni 23 podaj mi swoj adres e-meil to ci to zaraz przysle,fotki, bo tutaj na forum mam z tym problemy, dzieki niektorym. Od dzis zmieniam moj styl lecz nie charakter. Pozdrawiam
Saint pisze:@ Mini23: Remik, American Muscle sa pytke, ale jakby się nad tym zastanowic, to ma to cos z jeżdżącej kanapy z wielkim silnikiem i kołem sterowym miast kierownicy- wybacz, nie chcę deprecjonować w żaden sposób Mustanga czy innych Amerykańskich Siłaczy - jak dla mnie, najlepsze co mogło sie wydażyć w amerykańskiej motoryzacji zdarzyło się w latach 66-69, SS, Cuda, Mustang, Charger.... .
Pozdrawiam,
Saint
Saint nie chcę tu podejmować dyskusji,bo chyba nie ma za bardzo o czym.... ale... :
autka w stylu american musclenie nie da sie porównac z niczym innym,tu wlasnie o to chodzi,aby to była kanapa z wielkim silnikeim,poteznym brzmieniem,super kontrowersyjnym w niektorych przypadkach wygladem i tym czyms,co do dzis sprawia,ze wiele "dziewoj", "lachonow" zrzuciloby wszystkie ciuszki,aby wsiaśc do takiego samochodu.
Bez zadnego zastanowienia mozna powiedziec,ze auto to jest jedna z legend motoryzacji,a to,czy rocznik 64,65 czy blixniaczy 67 w stylu eleonore,o ktorym juz wczesniej wspominalismy w tym watku... jest mi bez roznicy...
Jak dla mnie autko jest idealna,zrobione dla potrzeb amerykanow,na długie trasy na autostrady pomiedzy stanami,wielkie dwu-pasmowki itp itd...
Kiedys sobie takiego kupie,to już jest postanowione i bede zbieral codzień na benzyne,aby nim jeździc..
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
mini23 pisze:Jak dla mnie autko jest idealna,zrobione dla potrzeb amerykanow,na długie trasy na autostrady pomiedzy stanami,wielkie dwu-pasmowki itp itd...
Akurat tu nie do końca się zgodzę. Na takie potrzeby wystarczą mniejsze silniki o mniejszych mocach i przy okazji mniej hałasujące. W stanach prędkości na autostradach są w granicach 55-75mph (w zależności od stanu) tylko w Texasie nie ma limitów. A że aparat policyjny mają sprawny to nikt specjalnie nie jest w stanie wykorzystać potencjału 5 czy 7 litrowego silnika o mocy 300-400KM. Jest to tylko i wyłącznie ich mania wielkości. Takie auta wcale nie były produkowane, żeby dobrze im sie jeździło. W Stanach połowa rzeczy jest oparta na trendach. Kiedyś byłeś ktoś jak mialeś Mustanga czy innego potwora, a dzisiaj szyk zadajesz jeżdżąc... Priusem, bo jest przyjazny dla środowiska, a to z kolei trend numer jeden
Co do walorów estetycznych to prawda, że amerykańskie krążowniki z lat 60 mają coś w sobie. A co do własności jezdnych? Nie wiem czy mogę się wypowiadać , bo żadnym nie miałem okazji jeździć, ale wieść niesie z każdej strony, że można nimi szybko jechać tylko na wprost a i jeszcze lepiej, żeby nie trzeba było hamować
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Sadam pisze: [...] A co do własności jezdnych? Nie wiem czy mogę się wypowiadać , bo żadnym nie miałem okazji jeździć, ale wieść niesie z każdej strony, że można nimi szybko jechać tylko na wprost a i jeszcze lepiej, żeby nie trzeba było hamować
No, tu wystarczy sobie przypomnieć co się działo z Chargerem M. Ziętarskiego w Radomiu... Jak to się pięknie kolebało na zakrętach
- Załączniki
-
- Takie wspomnienie :D
- ?ódź.jpg (65.7 KiB) Przejrzano 493 razy
Jak dla mnie to w tych mięśniakach z ameryki liczy się tylko wygląd i dźwięk silnika!! Dlatego chciałbym mieć taki samochód nawet jakby miał tylko 80KM nie miałoby dla mnie to znaczenia czy jest miękki/ twardy, hamuje czy nie, skręca czy nie
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
Sadam pisze:mini23 pisze:Jak dla mnie autko jest idealna,zrobione dla potrzeb amerykanow,na długie trasy na autostrady pomiedzy stanami,wielkie dwu-pasmowki itp itd...
Akurat tu nie do końca się zgodzę. Na takie potrzeby wystarczą mniejsze silniki o mniejszych mocach i przy okazji mniej hałasujące. W stanach prędkości na autostradach są w granicach 55-75mph (w zależności od stanu) tylko w Texasie nie ma limitów. A że aparat policyjny mają sprawny to nikt specjalnie nie jest w stanie wykorzystać potencjału 5 czy 7 litrowego silnika o mocy 300-400KM. Jest to tylko i wyłącznie ich mania wielkości. Takie auta wcale nie były produkowane, żeby dobrze im sie jeździło. W Stanach połowa rzeczy jest oparta na trendach. Kiedyś byłeś ktoś jak mialeś Mustanga czy innego potwora, a dzisiaj szyk zadajesz jeżdżąc... Priusem, bo jest przyjazny dla środowiska, a to z kolei trend numer jeden
Co do walorów estetycznych to prawda, że amerykańskie krążowniki z lat 60 mają coś w sobie. A co do własności jezdnych? Nie wiem czy mogę się wypowiadać , bo żadnym nie miałem okazji jeździć, ale wieść niesie z każdej strony, że można nimi szybko jechać tylko na wprost a i jeszcze lepiej, żeby nie trzeba było hamować
hehe, w takim razie ja bym się przejechal takim autkiem po texasie..
tak prawdę mowiąc nie jestem fanem jakiejś szybkiej jazdy,wrecz uważam,zę polowa dzisiejszych aut powinna mieć zamontowany,zamiast Air bagow szpikulec na srodku kierownicy.. może wtedy ludzie by sie opamietali i zaczeli mysleć rowniez o innych na drodze...
Wlasnie dlatego uważam,ze autka takie jak mini,sa najlepsze, zarypiście czuć w nich prędkośc,a to jest wazne...
co do tego,ze to byl taki trend w stanach, - napewno jest to prawdą.. oczywiście trzeba jeszcze tu powiedziec,ze w stanach benzyna jest tania jak siki z reszta podobnej jakości iswoich czasow nie dbali oni o wielkośc jednostek napedowych,a im wieksza,tym fajnej szło i brzmiało... taki byl styl tych lat,taka epoka,zachowania i trendy... Napewno fajne były tamte czasy.... ogolnie uważam,ze obecnie malo produkuja aut o ciekawych sylwetkach,coraz wiecej jest tych fikusnych i dziwnych wrecz porazajacych swoim wygladem,ale czy to jest ladne,piekne..?? coz...
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
ja przecież nie piszę, że są fe i żebym nie chciał ale są jakie są. A że takie modele jak Mustang, Charger itd. uchodziły za auta sportowe to wymagana jednak byłaby mozliwość pokonania zakrętów w sensownym tempie dlatego Mini jest lepsze mimo że ma czasem 40KM
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
ja Cie rozumiem Adamie...
i tzrba tu jeszcze powiedziec,ze mini jest Super!!
Tamte jednostki miały tak jak napisaleś nieraz po 300-400KM,jednask nikt nie powiedzial,ze na prostej wygralyby z jakims dzisiejszym 230konnym BMW czyinnym autkiem..
tamte auta byly szybkie,ale bez przesady:)
i tzrba tu jeszcze powiedziec,ze mini jest Super!!
Tamte jednostki miały tak jak napisaleś nieraz po 300-400KM,jednask nikt nie powiedzial,ze na prostej wygralyby z jakims dzisiejszym 230konnym BMW czyinnym autkiem..
tamte auta byly szybkie,ale bez przesady:)
Tak sobie teoretyzuję (tylko nie jedźcie zaraz po mnie, dobra? ) czy takie mocne silniki, jednak niewykorzystywane w pełni (no, bo w Stanach mamy jednak ograniczenia), a nie "ile fabryka dała" nie są przez taki użytkowanie bardziej żywotne?
Czy taki zapas mocy sprawia, że trzymają się dłużej, niż taki właśnie 40 KM silniczek z Mini?
Ja tu abstrahuję od tego, czy Amerykanie jak im się samochód zepsuje to wywalają go na złom i kupują nowy, bo to jest oddzielny temat raczej...
Czy taki zapas mocy sprawia, że trzymają się dłużej, niż taki właśnie 40 KM silniczek z Mini?
Ja tu abstrahuję od tego, czy Amerykanie jak im się samochód zepsuje to wywalają go na złom i kupują nowy, bo to jest oddzielny temat raczej...
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Przypomniało mi się jak kiedyś Shevretti z Youngtimera mówił o swojej Granadzie: "Lubie dźwięk jego silnika, przypomina dźwięk silnika łodzi - prowadzi się podobnie"
Zawodowy Szyderca
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Saint pisze:@ Malina: To Mustang z 65 roku? Jakoś nie doczytałem...
Tak, to jest dokładnie 1965 rocznik.
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ
Mini 23- mysle ,ze juz niedlugo spotkamy sie na Zabobrzu to pogadamy. Pozdrawiam.mini23 pisze:engels,nie zagaduj chlopie, tylko wrzucaj te fotki,bo mnie to ciekawi,mo kolega kupil taka "jamszke" jakis czas temu i rzeźbi ja w salonie u siebie w domu
doda
m,ze akcja dzieje sie na dywanie oczywiście..