Countryman S 184 KM-spalani

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

aquarius

Countryman S 184 KM-spalani

Post autor: aquarius »

Witam
Przepraszam jak temat wcześniej już był ale nie mogłem znaleźć bo nie bardzo się znam w oznaczeniu silników. Mam pytanie jakiego spalania mogę się spodziewać po mini Countryman w automacie z silnikiem 184 km?
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44

Re: Countryman S 184 KM-spalani

Post autor: Twister »

http://www.fueleconomy.gov/feg/PowerSea ... rchtyp=ymm (w opcjach "personalize" można zmienić jednostki - standardowo są to mile/galon).

http://www.autocentrum.pl/spalanie/mini/countryman/ (tutaj niestety nie ma automatycznej skrzyni biegów, ale spalanie nie powinno sporo odbiegać (średnio wartość ta oscyluje w granicach 5-15%, czyli około 1l/100km)
lukass5
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: lukass5 »

aquarius pisze:Witam
Przepraszam jak temat wcześniej już był ale nie mogłem znaleźć bo nie bardzo się znam w oznaczeniu silników. Mam pytanie jakiego spalania mogę się spodziewać po mini Countryman w automacie z silnikiem 184 km?
Ja mam akurat manuala - spalanie od nowości to około 9l/100 z tego 70% przebiegu to jazda w Warszawie. Byłem tez w dłuższej trasie, ale z boxem na dachu i tez wyszło koło 9l. Automat będzie palił ciut więcej - bo tojednak klasyczny automat który odbiera dynamikę jak i podnosi spalanie. Nie wiem czy juz masz auto czy dopiero szukasz, ale jak ja wybierałem to najpierw chciałem automat ale jazda próbna takim mnie totalnie rozczarowała - ten automat zabija całą przyjemnośc z jazdy tym gokartowym miniSUVem. Manual w kwestii radości z jazdy bije go na głowę.
aquarius

Post autor: aquarius »

Bardzo dziękuje za odpowiedzi
Lukass5 mam pytanie a jeżeli chodzi o podróż autostradą 150-170 km/h to w 10l się zmieszczę?
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

Zrobiłem koło 2k kilometrów R60 Cooper S w automacie i z napędem na 4 koła. Jak wsiadłem do niego po raz pierwszy, to przy pełnym baku wskazywał zasięg 333 kilometrów :D Później już było trochę lepiej. No ale jak zwykle, wszystko zależy od stylu jazdy. Przy dosyć dynamicznej jeździe, poniżej 12l na 100 raczej nie schodziłem.

Przy prędkości 150-170 było podobnie.
Szymon
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

Nie mogę wyedytować, więc piszę posta pod postem.

Dodam tylko, że około 500 kilometrów zrobiłem po Warszawie. Reszta w trasach.
Szymon
lukass5
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: lukass5 »

aquarius pisze:Bardzo dziękuje za odpowiedzi
Lukass5 mam pytanie a jeżeli chodzi o podróż autostradą 150-170 km/h to w 10l się zmieszczę?
Przy 130 z Boxem i full ładunkiem wychodziło mi około 9. Więc bez boxa ta 10 powinna być realna - ale to wszystko na podstawi doświadczeń z moim który jest z manualem.
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

460km na baku @manual
R60 | since 2006.
DENT

Post autor: DENT »

Przejechałem już moim Wieśniakiem 30000.
Średnie spalanie za ten okres-12l w automacie
pali więcej niż moja 911 4s:(( :mrgreen:
wieśniak

Post autor: wieśniak »

Przejechane 111000 km - automat. Komputer pokazuje średnio 9,8 l/100 km. 90% przebiegu to Warszawa i bliskie okolice. Na autostradzie przy prędkości ~ 150 km/h spala ~ 10,2 l/100 km.
ODPOWIEDZ