gaz

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Suprnowa

Re: gaz

Post autor: Suprnowa »

A nie można przełożyć filtra do tego samego zbiornika co jest pompka?
Wlew jest z lewej strony,a więc w którym baku jest pompka a gdzie filtr?
Wlewamy paliwo do zbiornika z lewej strony i z tego idzie do silnika paliwo czy jest przelewane do drugiego i wtedy poprzez filtr do silnika?
ScorpioPL
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S R53 & Kuga 2.5T

Post autor: ScorpioPL »

Daj se spokoj z taka kombinatorka, daj butle jak każdy do bagażnika i w droge...
BMW MINI & FORD Diagnostyka Kodowanie Inpa ElmConfig DRL Światła i inne opcje.
Ajo_00
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Ajo_00 »

TU masz LINK:
http://www.pelicanparts.com/techarticles/MINI/17-FUEL-Fuel_Pump_and_Filter_Replacement/17-FUEL-Fuel_Pump_and_Filter_Replacement.htm
Wszystko ładnie masz na zdjęciach. A paliwo pobierane jest z filtra do silnika, tak mi się wydaje.
Swiatus

Instalacja gazowa

Post autor: Swiatus »

Witam, 2 miesiące temu założyłem instalację gazową BRC (sierpień 2014) do swojego Mini Coopera S którego kupiłem 6 miesięcy temu. Mini z 2004 roku prawdopodobnie po małym tunningu, ma jakoś 180/190 koni, fabrycznie z VIN ma 170 :) Postanowiłem się podzielić tą opinią dla osób które potrzebują informacji o instalacji gazowej.

Po 2 miesiącach i przejechaniu 5 tysięcy kilometrów na wakacje w różne części Polski jestem bardzo ale to bardzo zadowolony !
Instalacja BRC kosz 2800 zł montowany w autoryzowanym punkcie w Świdnicy, butla 40 lub 45 litrów ale wchodzi 34 :)

Teraz najważniejsze SPALANIE: dane odnoszą się do mojego dwudziestoletniego sposobu jazdy, czasami spokojnie, a czasami ostro:
Średnie spalanie 12 litrów lpg, tylko w mieście 13.5 litra
Trasa 110-120: 12 litrów Trasa 160-170: 14 litrów
Przy ściganiu się i przyśpieszaniu do odcięcia 16 litrów gazu : ) (nie ma różnicy w mocy na lpg czy benzynie)

Co do akumulatora koło butli wyciągniętego ze swojego pierwotnego miejsca po zaciągnięciu się opinii fachowców jest to może nie wygodne rozwiązanie, lecz na pewno najbardziej rozsądne i przemyślane - w przypadku wymiany czy awarii akumulatora trzeba rozbierać całe auto, nie mówię już o ewentualnym wypadku i odłączenia akumulatora przez straż pożarną.

Na koniec najlepsza, choć na początku się tego obawiałem i nie byłem przekonany -> wlew gazu mam pod maską, tak pod maską.. nic nie muszę dokręcać ani nie mam uszkodzonego zderzaka, po prostu na stacji otwieram maskę i tankuję : )
Załączniki
6.jpg
6.jpg (189.88 KiB) Przejrzano 608 razy
7.jpg
7.jpg (129.74 KiB) Przejrzano 610 razy
dawerd
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: dawerd »

To już nie lepiej było zrobić wlew w bagażniku. Bliżej butli (krótszy przewód) i łatwiejszy dostęp (skoro i tak trzeba coś otwierać to chyba łatwiej bagażnik) :wink:

Co do akumulatora to faktycznie niegłupie rozwiązanie :smile:
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: MINI Cooper S Cabrio

Post autor: BeMoL »

Nie jestem przeciwnikiem instalacji gazowych, montowalem do czterech samochodów - w tym 3 BRC- byłem zadowolony, jednak ten widok bagażnika to jest jakiś dowcip i koszmar w jednym wydaniu. Bez urazy ale musiałem wyrazić swoją opinie. Po prostu nie wierzę co widzę facepalm
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Chciałem dodać, że żarniki żarówek w żadnym aucie nie lubią wstrząsów. W mini R50//53 reflektory są kozacko zamontowane ale za każdym razem przy tankowaniu będziesz musiał trzasnąc maską. Silniczki reflektorów też tego nie lubią (przerabiałem temat). I ba koniec linka otwierania pokrywy silnika bywa kapryśna (temat na forum sprzed tygodnia).
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

dawerd pisze:To już nie lepiej było zrobić wlew w bagażniku. Bliżej butli (krótszy przewód) i łatwiejszy dostęp (skoro i tak trzeba coś otwierać to chyba łatwiej bagażnik) :wink:

Co do akumulatora to faktycznie niegłupie rozwiązanie :smile:
W bagażniku zdecydowanie lepiej by było ;)

Ja mam zbiornik na stelażu i mogę go podnieść, aby dojść do aku. Dzięki temu wchodzi 40litrów, a co do odcięcia prądu, to przecież jest główny + pod maską i tam można ciąć.
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Post autor: satyr88 »

a powiedzcie mi czy są jeszcze mniejsze butle niż 40L? Zawsze rozważałem zagazowanie mojego mini, ale zniechęca mnie to, że pozbyłbym się bagażnika
maniujr
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

STAKO najmniejszy walcowy robi 22l (wchodzi 16). Długość 256mm, czyli zajmie ok 1/3 bagażnika, ale nie zrobisz 150km na tym... :roll:

http://www.stako.pl/index.php?id=produc ... 11&lang=pl
maniujr
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

no może bardziej połowę niż 1/3...

http://img28.olx.pl/images_tablicapl/18 ... odzkie.jpg
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

BEKA Z GAZU, nie wiem jak można zakładać do takiego auta. Ani bagażnika ani nic. Kto i po co w ogóle założył ten temat?? facepalm facepalm :lol:
R60 | since 2006.
maniujr
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

dawid pisze:BEKA Z GAZU, nie wiem jak można zakładać do takiego auta. Ani bagażnika ani nic. Kto i po co w ogóle założył ten temat?? facepalm facepalm :lol:
przeczytaj od początku cały wątek, bo nie chcę mi się znowu tłumaczyć komuś, kto nie rozumie, po co i dlaczego się oszczędza $... facepalm
trempek
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Cooper D 2011

Post autor: trempek »

Ja mam zwykle mini 1,6
Butla mieści 20l gazu i zamontowana jest pod podłogą bagażnika (miejsce na koło dojazdowe)
Wlew mam w progu po lewej stronie, listwa jest czarna takze korek prawie nie jest widoczny.
Tym sposobem mam wolny bagaznik na zakupy, wchodzi zgrzewka wody i dwa chleby :lol:
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

maniujr pisze:
dawid pisze:BEKA Z GAZU, nie wiem jak można zakładać do takiego auta. Ani bagażnika ani nic. Kto i po co w ogóle założył ten temat?? facepalm facepalm :lol:
przeczytaj od początku cały wątek, bo nie chcę mi się znowu tłumaczyć komuś, kto nie rozumie, po co i dlaczego się oszczędza $... facepalm
Przeczytaj kto założył ten temat, bo pouczasz a sam najpierw zacznij czytać od początku.
R60 | since 2006.
ODPOWIEDZ