nietypowy dźwięk spoad maski przy przyspieszaniu

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r50

nietypowy dźwięk spoad maski przy przyspieszaniu

Post autor: Gutowski »

podczas przyspieszania (słyszę go tylko na biegach od 1 do 3, później już średnio) spod maski z lewej strony wydobywa mi się nietypowy dźwięk. Brzmi to bynajmniej jak rzędowa szóstka takie jakby warczenie. Podejrzewałem skrzynie, jednak osoby bardziej ogarnięte ode mnie ją wykluczają. Biegi wchodzą płynnie bez oporów, jedynie wsteczny czasem trzeba ponownie wysprzęglić żeby wszedł.
Wymieniłem wczoraj olej w skrzyni, był ciemny jak kawa a na korku spustowym zrobił się "jężyk" z delikatnych opiłków bez większych kawałków. Znajomy, z którym to robiłem stwierdził, że taka ilość nie jest groźna - jest to normalne, w spuszczonym oleju natomiast nie było nic, nawet mocnym magnesem nic nie wyłapaliśmy.

Po wymianie oleju nie czuję żadnej różnicy w zmianach biegu i dźwięk pozostał.
Miał ktoś podobny przypadek? Co mogło by powodować taki dźwięk? Co byście poradzili sprawdzić? a może jednak skrzynia? piątka
carlos123

Re: nietypowy dźwięk spoad maski przy przyspieszaniu

Post autor: carlos123 »

U mnie tez sie pojawilo ostatnio wkurzajace "syczenie" od strony kierowcy po wymianie oleju na 5w40, mechanik powiedzial zeby jeszcze raz zmienic na 10w40 ale bez zmian. Szczególnie slychac to przy dodawaniu gazu w trakcie jazdy, po odpaleniu na luzie mniej prawie ze w ogole. Wie ktos moze jaka moze byc przyczyna i jak to naprawic xd
krzysiek160311

Post autor: krzysiek160311 »

Mysle ze w obu przypadkach skrzynia sie konczy ale moge sie mylic.
Ahmedorro
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Ahmedorro »

Skrzynia oczywiscie tez czasem zatrzeszczy przy ostrej redukcji ale tu mi sie wydaje ze to z silnika, sam fakt ze to sie pojawilo po odebraniu z warsztatu jak olej wymieniali. Popychacze slychac czasem jak odpale na zimnym silniku ale zanikaja po kilku sek a tamten dzwiek zostaje.
carlos123

Sorry przez przypadek mnie zalogowalo na zle konto, oczywiscie ja to napisalem
Awatar użytkownika
Miniaker
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Miniaker »

Z odsłuchu mam (m.in.) sądzę ten sam kłopot, tyle że na wcześniejszym etapie. Gdy muskam gaz jest cichutko ale mocniejsze naciśnięcie powoduje warkot zdecydowanie po lewej stronie ale takze na wyzszych biegach. Na środę jestem umówiony do mechanika.
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek

no daj znać co to może być, u mnie od tego czasu jak zakładałem temat a i dużej wcześniej dalej warczy byłem nawet nad morzem i wróciłem i dalej tak samo, nic ciszej nic głośniej. Wrzuciłem nawet w innym temacie link z filmikiem jak to brzmi.
Awatar użytkownika
Miniaker
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Dobra akurat tutaj mi sie udalo i u mnie to nie bylo nic powaznego - glosny warkot po stronie kierowcy ustapil po tym jak panowie podokrecali czesci obudowy silnika ;) czy tez jakies oslony w okolicach filtra powietrza.
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek

a u Ciebie warkotało to nawet na postoju jak dodowałeś gazu?
Awatar użytkownika
Miniaker
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Gutowski pisze:a u Ciebie warkotało to nawet na postoju jak dodowałeś gazu?
->5

A po kolei to szlo tak:
1 napierw (po zakupie auta) bylo idealnie cichutko
2 przy mocnym gazowaniu na pierwszych biegach slyszalem czasem warkot lecz tylko na sporych obrotach
3 stwierdzielm pewnego dnia, ze cos jest nie halo bo warczalo juz tak zaczynajac od gazu wcisnietego do okolo polowy oraz takze zaczalem to slyszec na 5 tce kiedy sprobowalem wcisnac gaz do konca
4 zauwazylem, ze potrafie sprawic aby nie bylo tego warczenia/terkotu jezeli dodaje gaz nieco wolniej stopniowo
5 Jak sie wsluchalem Tak na postoju tez to slyszalem w koncu ale jakby sam tylko poczatek "warkniecia", ledwo to bylo slyszalne i jedynie na ulamek chwili, niezaleznie od biegu czy sprzegla. Wtedy stwierdzilem, ze moze jednak np. nie skrzynia tylko cos innego.

Nie wiem czy to to samo, ale z odsluchu bylo naprawde podobne..lecz przy spokojnym dodawania gazu (baardzo spokojnym) tego nie bylo.
carlos123

Dla zainteresowanych wstawiam zdjęcie z innego forum, u mnie właśnie to rozwiązało problem ;)
Załączniki
IMG_20141116_160412-1-1.jpg
IMG_20141116_160412-1-1.jpg (448.52 KiB) Przejrzano 1187 razy
ODPOWIEDZ