zima nadchodzi - opony
- satyr88
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53
- Kontakt:
Re: zima nadchodzi - opony
a powiedzcie mi czy warto kupować opony, które są w bardzo dobrym stanie, mają 6mm bieżnika, ale pochodzą z 2006 roku.. czy ich wiek będzie miał jakiś wpływ na właściwości?
- zimonK
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56 Cooper S 13'
Producenci określają trwałość opon na 8-10 lat, ale wszystko zależy od tego jak były przechowywane. Jeśli były przechowywane nieodpowiednio, to okres ten się skraca. Nawet jeśli opona ma 6mm bieżnika, to mogła przez te 8 lat ulec degradacji, być już popękana.
Tyle od strony teoretycznej Sam zawsze byłem zdania, że na elementach mających bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo nie warto oszczędzać.
Tyle od strony teoretycznej Sam zawsze byłem zdania, że na elementach mających bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo nie warto oszczędzać.
Szymon
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Osobiście przejechałem się na takich oponach. Były tak twarde, że nie szło ich założyć, a jazda potem to też był dramat.satyr88 pisze:a powiedzcie mi czy warto kupować opony, które są w bardzo dobrym stanie, mają 6mm bieżnika, ale pochodzą z 2006 roku.. czy ich wiek będzie miał jakiś wpływ na właściwości?
Lepiej kupić używki w dobrym stanie, ale max 2letnie za 50% wartości.