Mini One 2010 rok błąd 93D2
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Mini One 2010 rok błąd 93D2
Witam, posiadam mini One z 2010 roku, 1,6 B, nie wiem jaki to model R...
to jeden z moich pierwszych postów na tym forum więc proszę o wyrozumiałość,
świeci się ikonka poduszek i niezapiętych pasów... dziś był u mnie "magik" i podłączył mini pod kompa, pokazał błąd 93D2- opis z programu:"zdeaktywowawana kontrolka poduszki powietrznej, strona pasażera, przerwa lub zwarcie obwodu do masy , nie mógł go skasować...
błąd zaczął się od tego że pojawiła się informacja o spalonej żarówce, okazało się że nie łączy żarówka stopu z lewej strony u góry... wyjąłem lampę, pozaginałem styki i wszystko działa, ale żeby wyjąć lampę, rozebrałem cały bok w bagażniku z lewej strony.
a żeby sprawdzić stop użyłem kawałka drewna, który zaparłem o pedał stopu i o fotel.
po naprawieniu żarówki zaczęła się świecić kontrolka poduszki i niezapiętych pasów,
dziś po wizycie "magika" rozebrałem prawy fotel, sprawdziłem kabel poduszki i nie ma w nim przerwy ( wypiąłem kostkę pod fotelem i z poduszki, włożyłem kawałek plastiku żeby pinów nie masowała(tam jest blaszka i masuje), i sprawdziłem miernikiem) z lewej jak i z prawej strony, kable nie mają przerw.
podgiąłem delikatnie piny w kostce pod siedzeniem, jednak nadal błąd występuje,,,
może ktoś się spotkał z takim problemem i zna rozwiązanie..
próbowałem również wyłączyć kluczykiem poduszkę pasażera, jednak ten zabieg nie zmieniał nic - nie zapalała się lampka z informacją że poduszka pasażera jest wyłączona.
program INPA już ściągnąłem jednak nie mam jeszcze kabla, żeby samemu sobie diagnozować samochodzik, nie wiem dokładnie jaki kabel mam kupić,,,
posiadam dwa kable ale do grupy VW, VAG COM II oraz MPPS...
proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie są dobre, w mini nie ma wody..
to jeden z moich pierwszych postów na tym forum więc proszę o wyrozumiałość,
świeci się ikonka poduszek i niezapiętych pasów... dziś był u mnie "magik" i podłączył mini pod kompa, pokazał błąd 93D2- opis z programu:"zdeaktywowawana kontrolka poduszki powietrznej, strona pasażera, przerwa lub zwarcie obwodu do masy , nie mógł go skasować...
błąd zaczął się od tego że pojawiła się informacja o spalonej żarówce, okazało się że nie łączy żarówka stopu z lewej strony u góry... wyjąłem lampę, pozaginałem styki i wszystko działa, ale żeby wyjąć lampę, rozebrałem cały bok w bagażniku z lewej strony.
a żeby sprawdzić stop użyłem kawałka drewna, który zaparłem o pedał stopu i o fotel.
po naprawieniu żarówki zaczęła się świecić kontrolka poduszki i niezapiętych pasów,
dziś po wizycie "magika" rozebrałem prawy fotel, sprawdziłem kabel poduszki i nie ma w nim przerwy ( wypiąłem kostkę pod fotelem i z poduszki, włożyłem kawałek plastiku żeby pinów nie masowała(tam jest blaszka i masuje), i sprawdziłem miernikiem) z lewej jak i z prawej strony, kable nie mają przerw.
podgiąłem delikatnie piny w kostce pod siedzeniem, jednak nadal błąd występuje,,,
może ktoś się spotkał z takim problemem i zna rozwiązanie..
próbowałem również wyłączyć kluczykiem poduszkę pasażera, jednak ten zabieg nie zmieniał nic - nie zapalała się lampka z informacją że poduszka pasażera jest wyłączona.
program INPA już ściągnąłem jednak nie mam jeszcze kabla, żeby samemu sobie diagnozować samochodzik, nie wiem dokładnie jaki kabel mam kupić,,,
posiadam dwa kable ale do grupy VW, VAG COM II oraz MPPS...
proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
sprawdziłem bezpieczniki, wszystkie są dobre, w mini nie ma wody..
- Załączniki
-
- fotka z programu "magika
- DSC_0007.JPG (61.56 KiB) Przejrzano 700 razy
-
- Posiadane auto:
Re: Mini One 2010 rok błąd 93D2
co jeszcze ciekawe po rozebraniu i naprawie stopu, nie świeci lampka w bagażniku po otwarciu klapy
-
- Posiadane auto:
Dowiedziałem się jeszcze że kablem z dwoma liniami K nie ma możliwości diagnozy poduszek, jedynie diagnoza silnika i skrzyni biegów.. po za tym IMPA działa do 2007 roku produkcji, takich informacji nie znalazłem na tym forum..
Widzę że mało jest tutaj aktywności, większość czyta ale nie wiele jest pomocy, mam nadzieję że to się zmieni z czasem.
Widzę że mało jest tutaj aktywności, większość czyta ale nie wiele jest pomocy, mam nadzieję że to się zmieni z czasem.
-
- Posiadane auto:
Dowiedziałem się jeszcze że przy tego typu błędzie należy sprawdzić przednią poduszkę pasażera, że przy tej właśnie poduszce występuje jakiś problem.
-
- Nowy
- Posiadane auto: MCS [R56] JCW Aerokit
Dokladniej ta przy slupku od strony pasazera. Mialem tak z 3-4 tyg temu, podobno czesto sie wysypuje wlasnie ta poducha. Podpieli pod kompa, zresetowali go (bo wylaczyl ta poduszke) i wszystko smiga. Cena 47 euro w MINI.Pawci_o pisze:Dowiedziałem się jeszcze że przy tego typu błędzie należy sprawdzić przednią poduszkę pasażera, że przy tej właśnie poduszce występuje jakiś problem.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: e82 135i LCI, e70 3,0si
Witaj,
widzę, że kolega doszedł do tych samych wniosków co ja, że na tym forum wszyscy czytają i odpowiedzi na posty są jedynie o kolor pasów ltp jakieś straszne duperele nie mające nic wspólnego z techniką. Mi na tym forum nie pomógł nikt. Polecam lekturę zachodnich for tam wiedzy jest sporo.
A co do Twojego miniaka. Najpierw zainstaluj inpę. Poniżej masz kontakt tel do gościa, który powie jaki kabel kupić i robi wszystko online. Działa super. Zdiagnozuj miniaczka.
Wg mnie będziesz miał uszkodzoną matę pasażera w fotelu. Typowa usterka BMW. Można założyć emulator. ale najpierw upewnij się. tel do magika to: 791671666 jego GG: 6357677
pozdro
widzę, że kolega doszedł do tych samych wniosków co ja, że na tym forum wszyscy czytają i odpowiedzi na posty są jedynie o kolor pasów ltp jakieś straszne duperele nie mające nic wspólnego z techniką. Mi na tym forum nie pomógł nikt. Polecam lekturę zachodnich for tam wiedzy jest sporo.
A co do Twojego miniaka. Najpierw zainstaluj inpę. Poniżej masz kontakt tel do gościa, który powie jaki kabel kupić i robi wszystko online. Działa super. Zdiagnozuj miniaczka.
Wg mnie będziesz miał uszkodzoną matę pasażera w fotelu. Typowa usterka BMW. Można założyć emulator. ale najpierw upewnij się. tel do magika to: 791671666 jego GG: 6357677
pozdro
-
- Swój Człowiek
Tu masz ten problem, co prawda BMW ale to samo:
http://www.justanswer.com/bmw/5f94o-bmw ... denly.html
http://www.justanswer.com/bmw/5f94o-bmw ... denly.html
-
- Swój Człowiek
Zapomniałem dodać, magik koduje, i robi wszystkie cuda online, więc jeśli to błąd sterownika, co jest bardzo możliwe to on go zakoduje.
-
- Posiadane auto:
Tak, dokładnie, już wcześniej miałem jakiś problem z miniakiem, pisałem tutaj ale nikt mi nie pomógł, teraz tylko ty podałeś mi namiary na osobę, która może mi pomóc, mam nadzieję że właśnie tak będzie.dzikasz pisze:Witaj,
pozdro
napisałem do niego lecz jeszcze nie mam żadnej informacji zwrotnej- czekam.
jeśli chodzi o fora obcojęzyczne to niestety mam ograniczone możliwości ze względu na słabą znajomość języka- jednak jakoś staram się radzić sobie z tymi problemami.
jeszcze raz dziękuję Ci za pomoc.
Witam
Też posiadam Miniaka w tym roczniku(2010 mini one) i występujący podobny problem.Problem jaki występuje to kasującą się samoistnie i powracającą kontrolką check engine.Chciał bym to sam zdiagnozować, prośba o informację, czy udało się połączyć programem INPA z miniakiem w tym roczniku. Jeśli tak.. jaką wersje pobrać i skąd oraz jaki kabel kupić, aby się połączyć.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Też posiadam Miniaka w tym roczniku(2010 mini one) i występujący podobny problem.Problem jaki występuje to kasującą się samoistnie i powracającą kontrolką check engine.Chciał bym to sam zdiagnozować, prośba o informację, czy udało się połączyć programem INPA z miniakiem w tym roczniku. Jeśli tak.. jaką wersje pobrać i skąd oraz jaki kabel kupić, aby się połączyć.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
Podałeś zły numer telefonu do numeru gg, poprawny telefon to 790-465-462 i juz jesteśmy w kontakciedzikasz pisze:Witaj,
pozdro