wymiana silnika r56

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Kasia1
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini cooper 2007r. 1,6 benzyna

wymiana silnika r56

Post autor: Kasia1 »

Witam, mozecie cos doradzic.????? :(
moje mini cooper 1,6 benzyna 2007 r od 11.kwietnia czyli od 3 tygodni stoi w serwisie, ktory wymieniam po kolei : podpiąl auto pod komputer (komputer wykazal awarie vanos) nastepnie wyjął silnik, stwiedzil przesunięcie lancucha rozrządu o 1 oczko oraz niemoznosc zblokowania silnika. Zamówili rozrząd z bmw (kolejne 4 dni) dzis tj, 4.05, dowiedzialam sie ze tloki maja luz (sorki znam sie)i silnik wlasciwie jest do wymiany bardzlb duzy przebieg ( przy czym katalizator, skrzynia jak nowa) :oops:
Auto kupilam w listopadzie w Warszawie z przebiegiem 110 tys km. oddalam na wymiane oleju, serwis klimy itd nic sie nie dzialo.
Objawy: gasniecie silnika zaraz po uruchomieniu, lub po jezdzie np w czasie parkowania. Po wizycie u mechanika przetankowalam lepszym paliwem vpower. Samochod przestal miec moc ii zgasl mi w trakcie jazdy, stukanie z prawej strony, nie mial mocy, w takim stanie zawiozlam go do warszatu.

Serwis teraz sugeruje mi zamawiac silnik na allegro bo vg nich tez vanosy sa juz zle, najpierw sugerowali wymienic rozrzad, mam wrazenie ze ktos mnie robi w coś.

PANOWIE UZYTKOWNICY POMOZCIE NAKIERUJCIE SKORYGUJCIE bo juz nie mam sily, :?
dzikasz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: e82 135i LCI, e70 3,0si

Re: wymiana silnika r56

Post autor: dzikasz »

NA 99%na początku do wymiany był rozrząd (typowe objawy brak mocy i geśnięcie), teraz jak silnik wyjęty to.....
Rozrządu nie musisz kupować w BMW. Wystarczy zwykły inter cars czy coś takiego. Wszyscy to mają.
Gdzie znalazłaś taki warsztat?

pzdr
dzikasz
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Ach zapomniałem ten silnik ma pojedynczego Vanosa:) Niech nie twierdzą. że Vanosy złe.
Kasia1
Nowy
Nowy

Na komputerze wyskoczyl blad vanos, mechanik powiedzial ze sa tam trzy ))cena vanos 1700 zl. Zamowili rozrzad tez z bmw 800, ale dzis stwierdzili, ze po otwarciu silnika ma wypalone tloki czy cus i nie ma sensu go robic bo drogo.. No sorry jestem kobietą i może ufam ludziom, ale rozmawialam z poprz wlascicielem i mowil, ze normalnie auto, uzytkowal i nie cofal licznika i sorry wierze mu ze przebieg tp 110 tys. Sczytalam cale forum i doczytalam ze do wymiany rozrzadu potrzebne jest specjalne oprzyrzadowanie )) moze dlatego chce wymieniac cały silnik???

poradźcie, kazac złożyć do kupy, wymienic ten rozrzad na nowy i uciekac z tamtad ???

Nie chce mi sie wierzyc drodzy forumowicze, serwis w Toruniu ))) Gdzie go oddac, ..???? facepalm :?
dzikasz
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Co do Vanosa to masz na Priv i jest jeden Vanos:). Może podjedź z kimś kumatym do tego warsztatu niech obluka. Co do oprzyrządowania to potrzebna specjalna blokada rzeczywiście. Można na aledrogo za 400 kupić, lub skądś wypożyczyć. Znajomy z lublina kiedyś skądś pożyczał.
Jak za 800 złoty kompletny: ślizgi, łańcuch, dwa koła, śrubki, napinacz, i inne duperele to ze 30% upustu muszą Ci dawać, chyba że nie wszystko wymieniać chcą.
Jaśnie Panicz
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Jaśnie Panicz »

Zapytaj bmwmini.pl i fabryka-mocy.pl powinni CI pomóc ze wszystkim.
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

Miałem ładny silnik po przebiegu 20 tyś km z książka serwisowa ale niestety albo stety się sprzedał. Jeśli tłoki są wypalone trzeba sprawdzić układ paliwowy.
flipper
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: flipper »

I to jest własnie "świat mini" czyli koszta, koszta, koszta... przyzwyczajaj się, to jeszcze nie koniec niestety.
dzikasz
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Już nie przesadzaj z tymi kosztami. Jeśli samochód normalnie użytkowany i ktoś zmieniał regularnie na dedykowany olej, nie olewał palących się kontrolek, stuków, i przeglądów, to Mini będzie zachowywał się jak inny samochód.
Co do kosztów części to pamiętaj, że nie tylko istnieje salon BMW. Serwisy ogarniają ten samochód za przyzwoite pieniądze.
To że miniak ma problem z rozrządem to każdy wie, to wada tego modelu i trzeba Pokochać Jak Teściową. A koszt wymiany orientacyjnie 600 zł plus graty to jeszcze nie trogedia. Przynajmniej nie trzeba silnika wyciągać:) lub czekać jak padnie w 320d e90:) i wykładać kilka klocków.
Kasia1
Nowy
Nowy

Dzisiaj bylam i powiedział ow dpecjalista ze tloki maja luzy...ale na moja prośba zadzwonił do firmy regenerującej vanosy i tam powiedzieli ze tak jest tam sa luzy...to normalne w mini )))) Tak drodzy Państwo ale załatwił mi silnik za 3000 tys))). No polecam )))) Zalatwiam innego kumatego mechanika...bo tu rozebrali silnik i czekają az ja powiem tak bioore silnik na allegro wsadzcie i miejcie problem z glowy. ....)))) to tak jak iść do piekarza i chcieć zeby uciekł chleb a on kaze przynieść produkty i przepis i nie daje gwarancji ze będzie smakować
Kasia1
Nowy
Nowy

Przy wymianie rozrzadu powiedzieli że musza rozebrac silnik??????
Kasia1
Nowy
Nowy

[quote="Kasia1"]Przy wymianie rozrzadu powiedzieli ze musza wyjac silnik i rozebrali go aż do tlokow....hmmmm
dzikasz
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Koleżanko, ale pamiętaj, jak wsadzisz nowy,używany silnik to powinnaś i tak od razu wymienić rozrząd. Znowu koszta idą w górę. W regeneracje Vanosa się nie baw, 800 stówek za nowego i pewność, że będzie OK na długo, przy ogólnych kosztach i nerwach jakie widzę ponosisz to da się przełknąć.
Co do wymiany rozrządu i wyjmowania silnika to chyba w Mercedesie A albo w rozrządzie z tyłu silnika przy podłużnym ułożeniu a nie w Miniaku no i jeszcze zdjęcie głowicy, boże. Takich mechaniorów to powinni piętnować w necie.
Awatar użytkownika
gkasparow
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R56 ;VW Caddy

Post autor: gkasparow »

temat z tym przypadkiem rzeczywiście nie wesoły. Pierwszy problem to brak na rynku dobrych mechaników - sam poszukuje dobrego mechanika na śląsku który będzie na stałe opiekował się moim, drugi temat to wady tego silnika. Przypadkowo poczytałem odnośnie awaryjności tych silników na forum citroena i peugeota to jest masakra :shock: . Zastanawiam się czy już nie szukać drugiego silnika aby stał w garażu i czekał na swoją kolej. Czy rzeczywiście są to dokładnie te same jednostki?
Kasia1
Nowy
Nowy

Dzięki że doradzacie dzisiaj jade tam z mechanikiem z prawdziwego zdarzenia))
ODPOWIEDZ