Witam wszystkich.
Przeszperałem forum lecz nie znalazłem konkretnych wiadomości na temat Miniaka R53. Pół roku temu planowałem zakup właśnie r53, lecz stało się tak, że kupiłem auto innej marki w dieslu. Dzwoniąc pół roku temu (jak szukałem auta) do klienta w sprawie mini usłyszałem takie słowa jak zapytałem się o koszta eksploatacji " Wie Pan, auto jest drogie w eksploatacji i jeżeli ma służyć na co dzień to będzie to mała studnia ( miał na myśli części oraz spalanie)". Po tych słowach pojechałem do 2-3 mechaników i odpowiedzieli podobnie. Zwracam się z prośba do posiadaczy R53 czy rzeczywiście to jest prawdą, że auto jest "studnią bez dna". Wiem, że 7L nie spali mi w mieście, aczkolwiek chciałbym dowiedzieć się ile tak naprawdę wciąga i jaki jest mniej więcej koszt utrzymania. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Zakup R53
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Zakup R53
gostek99 pisze: auto jest "studnią bez dna"
Prawda.
Spalanie jednak bardzo przyzwoite, miasto+trasa 8-8.2, dynamiczna jazda, ale z umiarem żeby prawka nie stracić. Wakacje objazdowe po najbardziej krętych drogach Europy (przez Alpy, Słowenię, Chorwację, Montenegro do Albanii i spowrotem) zamknęły się zużyciem paliwa 6.9 l/100km na dystansie całkowitym 5500km, co uważam za świetny wynik biorąc pod uwagę trasy wysokogórskie i obciążenie bagażem.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
zrobiłem moim r53 (produkcja 7/2004) ponad 80tys km w 3lata (aktualnie 175tys km) i poza zmianami klocków i tarcz nic się nie działo... dolewam czasem trochę płynów (chłodniczy, olej, wspomaganie), bo lubi trochę zgubić.
spalanie ok 10l przy żwawej jeździe.
spalanie ok 10l przy żwawej jeździe.
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
No to spalanie jak na taką moc całkiem przyzwoite. Teraz jeszcze myślę czy szukać R53 czy juz R56 ?
ps. Beamish napisałeś, że "prawda" możesz coś bliżej opowiedzieć ? co tak dużo Cię kosztowało ?
ps. Beamish napisałeś, że "prawda" możesz coś bliżej opowiedzieć ? co tak dużo Cię kosztowało ?
-
- Klubowicz
- Posiadane auto:
Witam,posiadam Mini R53 z 2002r 2lata, mieszkam w kotlinie Kłodzkiej trochę pagórków .Na miejscu spala do 10l jak jeżdzi żona trochę mniej ,na trasie 8,5l a reszta jak w większości aut.Ale frajda z jazdy jest.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
spalanie w okolicach dychy to norma, no chyba że się toczysz od świateł do świateł
co do części to owszem jest drogo ale nie jest to auto jakoś specjalnie awaryjne, każdego czeka na pewno regeneracja pompy wspomagania - koszt ok 600zł, ja teraz wymieniam koło pasowe, tu już jest drożej - ok 800zł plus pasek, do tego tłumiki ok 1500zł, auto mam 7 lat i zrobiłem nim ok 100 tysięcy, najpoważniejsza "awaria" to zerwanie łańcucha - kosztowało to jedyne 4 tysie
co do części to owszem jest drogo ale nie jest to auto jakoś specjalnie awaryjne, każdego czeka na pewno regeneracja pompy wspomagania - koszt ok 600zł, ja teraz wymieniam koło pasowe, tu już jest drożej - ok 800zł plus pasek, do tego tłumiki ok 1500zł, auto mam 7 lat i zrobiłem nim ok 100 tysięcy, najpoważniejsza "awaria" to zerwanie łańcucha - kosztowało to jedyne 4 tysie
Ja mam średnie spalanie ok.11, ale jeżdżę głównie po mieście i raczej dynamicznie. Dwa tankowania w miesiącu to norma niestety. Płaczę i płacę. Raz się zawzięłam i jeździłam ekonomicznie - da się, ale to już nie ten sam poziom zadowolenia . Nabyłam egzemplarz w świetnym stanie więc mimo, że wiekowy, serwisowo mnie nie rujnuje, ale znam przypadki, kiedy Miniacz mocno nadszarpnął kieszeń właściciela.